Reklama

GP v Brně: V každé kubatuře letos pojede jeden Čech!

Před rokem pilotoval Karel Hanika při brněnské GP motocykl KTM RC 250 GP týmu Freudenberg-Moto3. 6. srpna pojede poprvé o body s Kalexem, ovšem o kubaturu výše, tedy v Moto2.

Vloni se zúčastnil brněnský lokalmatador Karel Hanika – bydlí nedaleko okruhu, přibližně 15 km od Masarykova okruhu v brněnské čtvrti Bohunice - Grand Prix České republiky v kubatuře Moto3. Tehdy pilotoval KTM 250-ccm německé stáje Freudenberg Racing a za dešťě byl v cíli odmávnut na 16. místě.

V pondělí a v úterý tento týden testoval Hanika na okruhu Masaryk-Circuit Kalex-Moto2 brněnského týmu «Willi Race». Tento motocykl normálně závodí v ME-CEV-Moto2, kde ho pilotuje další Brňák Jiří Mrkývka junior (tedy syn ex-pilota MS-Superbike Jiřího Mrkývky – 135 startů v šampionátu WorldSBK).

Hanika vyhrál suverénním způsobem Red Bull Rookies Cup 2013, potom závodil v týmu Red Bull KTM-Team od Aki Aja v MS-Moto3. Zde mu nebyla smlouva prodloužena a tak přestoupil do týmu Platinum Bay Real Estate, kde měl k dispozici motocykl Mahindra, ale po GP Barcelona byl z týmu vyhozen. Potom absolvoval český jezdec dva starty s wild card za tým -Freudenberg Racing - v Brně a ve Valencii.

V letošním roce závodí Hanika v seriálu Endurance World Championship (EWC) za český tým EKO IVRacing BMW CSEU a k tomu ještě v šampionátu Alpe Adria Superbike Championship s motocyklem BMW S1000RR. 30. července pojede Karel s tímto týmem prestižní závod EWC «Suzuka Eight Hours», a potom se, stejně jako ostatní piloti GP, musí vrátit hodně rychle nazpět domů, neboť už 6. srpna se koná Grand Prix České republiky.

To znamená, že 2017 uvidí čeští fanoušci při brněnském závodě GP hned tři lokalmatadory: Karel Abraham v MotoGP bude závodit na Ducati GP15 týmu Pull & Bear-Teams od Jorge «Aspar» Martineze, k tomu Jakub Kornfeil v týmu Moto3-Peugeot Saxoprint-Prüstel a Karel Hanika v kubatuře Moto2 s wild card na motocyklu Kalex týmu «Willi Race».

Tato situace s českou účastí ve všech třech objemových kubaturách byla na Masarykově okruhu naposled k vidění v roce 2014: V Moto3 tehdy startovali Jakub Kornfeil (14.) a Karel Hanika (15.), v Moto2 Míra Popov (DNF) a v MotoGP Karel Abraham (14.).

Foto: Josef Fait



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama