Reklama

MotoGP v Sepangu: Existovala dnes u Ducati stájová režie?

Po trumfu Ducati v Sepangu se samozřejmě dostala na přetřes otázka, jestli by Jorge Lorenzo opustil své 1. místo dobrovolně? Faktem je: Existovala určitá stájová režie, proto se Lorenzo po své jezdecké chybě už nepokoušel zaútočit!.

«Biscotto», usmál se ironicky jeden španělský novinář po průjezdu vítězného Andrea Doviziosa v Media Centre na okruhu v Sepangu.

Toto italské slovo známe ze sezóny 2015. Tehdy ho použil Valentino Rossi v souvislosti s GP Austrálie a sice pro údajnou kolaboraci mezi španělskými piloty Lorenzem a Márquezem, kteří jeli proti němu (Rossimu), což si tehdy tovární jezdec zřejmě vsugeroval.

Jako «biscotto» nazývají Italové třeba dopředu domluvený fotbalový zápas.

V tomto případě existuje podezření na týmovou režii, tedy bylo dopředu něco ujednáno?

Něco takového není v Grand Prix motocyklů zakázáno: „Nesmí se jen nebezpečnou jízdou ohrožovat soupeře“, říká na toto téma Race Director Mike Webb.

Z historie si můžeme vzpomenout na rok 2005 a GP Kataru, kdy tovární pilot Red Bull KTM-125 Gabor Talmacsi měl nechat vyhrát Miku Kallia. Ovšem Maďar to neudělal a Tom Lüthi se stal s Hondou mistrem světa.

Týmový majitel Tech3-Yamaha Hervé Poncharal si myslí, že všechno probíhalo «fair and square». A ohledně zprávy «Change the Mapping» z boxu Ducati na Dashboard Lorenza je Poncharal následujícího mínění: „My upozorňujeme jezdce, pokud mají změnit Engine-Modus“.

Rovněž Lin Jarvis, ředitel závodního oddělení Yamaha Factory Racing, je názoru, že vše probíhalo normálně.

Ovšem týmový manažer Ducati Davide Tardozzi dlouho «okolo horké kaše nechodil»: „S oběma piloty jsme před závodem mluvili o jisté věci. Řekli jsme jim: Pro Ducati je důležité, ponechat rozhodnutí o titulu otevřené až do Valencie“.

Andrea Dovizioso mluvil trochu tajemně: „Bojujeme za Ducati. A co se stalo, každý z vás viděl. Jorge je inteligentní hoch. Při našem boji jsme jeli hodně na hraně. Já sám jsem několikrát ztratil kontrolu nad předním kolem. Také Jorge měl podobné problémy. Grip byl hodně malý, když jsi chtěl opravdu pushen, tak neexistovala žádná rezerva co se týká jistoty. Jorge jel v prvních třech čtvrtinách výborně, pak ale ztratil Grip a udělal několik chyb. Od prvního kola jsem ho pozorně sledoval, co se vlastně s ním vše odehrává. On mě ale vidět nemohl. Jorge byl na několika místech rychlejší než já, na jiných úsecích jsem ale byl lepší já. Až do posledních čtyř kol jsem jeli jeli nadoraz“.

A právě v této fázi dostal Lorenzo pokyn z boxu: «Change the Mapping.»

To by mohlo také znamenat signál «Running Gag» pro týmovou režii.

Lorenzo po své jezdecké chybě nezkusil ani jeden atak.

Je celkem pochopitelné, že před závodem dostal jasný pokyn, ostatně při roční gáži 12,5 milionu Euro od Ducati si nemohl dovolit neuposlechnout.

Nakonec pro Ducati jde o první titul mistra světa MotoGP po desíti letech - tehdy vyhrál Casey Stoner.

«Dovi» si spolupráci s Lorenzem pochvaluje od prvního společného testu v listopadu 2016.

V Ducati-Corse-Office - za boxy - prohlásil Gigi Dall’Igna v úzkém kruhu, nyní právě čtyři roky generální manažer u Ducati Corse, následující větu: „Udělali jsme, co jsme udělat museli“ jako odpověď na otázku, zda existovala nějaká stájová režie.

A Dall’Igna dále pokračoval: „Na konci Jorge svůj závod bez ... aaah“.

Bez týmové režie prohrál?

„Udělali jsme, co jsme udělat museli: Jistě“, zopakoval ještě jednou diplomatický názor Dall’Igna s mnohoznačným významem.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama