Reklama

MotoGP v Jerezu: Valentino Rossi je nejstarším lídrem MS od roku 1977

Po třech zámořských závodech se paddock MotoGP přestěhoval do Evropy. A zde vám nabízíme důležitá fakta a zajímavosti před dnešním závodem královské kubatury MotoGPv Jerezu.

Po svém pádu v Austinu ztratil Maverick Vinales vedení v šampionátu ve prospěch svého týmového kolegy Valentina Rossiho. Loňský vítěz z Jerezu má na svém kontě o pouhých 6 bodů více než Vinales. Dalších 12 bodů ztrácí mistr světa Marc Márquez.

• Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) pojede dnes svůj 200. závod Grand Prix a stane se tak 32. jezdcem v historii, kterému se to podařilo. Bude zároveň devátým Španělem, který překoná hranici 200 startů v Grand Prix.

• Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) bude stát na startu poprvé od GP Valencia 2015 jako lídr MotoGP. Je také nejúspěšnějším jezdcem v Jerezu, dokázal zde projet jako první pod šachovnicovým praporkem celkem 9x, z toho 7x v královské kubatuře. Valentino Rossi je nejstarším jezdcem, který je na čele tabulky MS v královské kubatuře od doby, kdy vedli společně MS-500 ccm Jack Findlay a Barry Sheene v roce 1977.

• Valentino Rossi vyhrál dosud 21 závodů GP na španělských okruzích. Barcelona – 10 (6 x MotoGP, 1 x 500 ccm, 2 x 250 ccm, 1 x 125 ccm, Jerez – 9 (6 x MotoGP, 1x 500 ccm, 1 x 250 ccm, 1 x 125 ccm) a Valencia – 2 (2 x MotoGP).

• Alberto Puig vyhrál v Jerezu 7. května 1995 a bylo to první vítězství Španěla v královské kubatuře na domácím okruhu.

• Marc Márquez si vyjel v Austinu své 52. pódium v MotoGP a vyrovnal se tak v počtu pódií mistru světa v 500ccm 1987 Wayne Gardnerovi. Pouze deset jezdců má v 69-leté historii mistrovství světa motocyklů v královské kubatuře více pódiových umístění než Márquez.

• 11. v Austinu Jonas Folger byl odmávnut v Texasu pouhých 18,903 sec za vítězem Marcem Márquezem. Byl to nejmenší rozdíl v Top-11 v celé éře MotoGP, kdy se jelo na plnou vzdálenost. V královské kubatuře vůbec, tedy i v 500 ccm, to potom bylo v závodě 500-ccm, v Austrálii 2000, mezi vítězným Biaggim a 11. v cíli Laconim to bylo 15,939 sec.

• Po dvou v řadě dojetých závodech v Top-5 je Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3) současně nejlepším Rookiem. Má v MS o jeden bod více, než týmový kolega Jonas Folger, který je na 7. místě. 22 bodů je největší počet získaných bodů Rookieho Yamahy v prvních 3 závodech sezóny od roku 2008, kdy jich Jorge Lorenzo nashromáždil 61.

• Pouze šest jezdců dokázalo dosud bodovat ve všech třech odjetých závodech sezóny 2017: Rossi, Folger, Redding, Miller, Rabat a Barberá.

• Vítězství v Austinu bylo pro Marca Márqueze 30. vítězstvím v MotoGP – má tak o jedno vítězství více než týmový kolega Dani Pedrosa. Márquez je nejúspěšnějším jezdcem továrny Honda v éře MotoGP.

• Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) byl odmávnut v Austinu na 3. místě a bylo to už jeho 145. pódiové umístěn, takže má nyní stejný počet pódií jako Jorge Lorenzo (Ducati Team). Pouze Valentino Rossi (224) a Giacomo Agostini (159) jich mají v závodech Grand Prix více, než oba Španělé.

• 2016 vyhrál Valentino Rossi v Jerezu poprvé od roku 2009. Bylo to poprvé, kdy vedl závod MotoGP z Pole-Position v každém kole až do odmávnutí šachovnicovým praporkem.

• V Austinu stáli společně na stupních vítězů Marc Márquez a Dani Pedrosa - poprvé do závodu v Katalánsku 2016 se tak postavili oba jezdci týmu Repsol Honda opět na stupně vítězů - tam vyhrál Márquez před Pedrosou, který tak skončil druhý.

• Svým třetím místem v Austinu prodloužil Dani Pedrosa 12-letou úspěšnost, kdy vždy minimálně v jednom závodě MotoGP stál ve své kariéře pilota královské kubatury na pódiových stupních. Pouze dav jezdci v historii královské kubatury mají lepší úspěšnost v řadě: Valentino Rossi (18) a Giacomo Agostini (13).

• Karel Abraham zde startoval v královské kubatuře dosud 4x, nejlépe dojel hned při své premiéře v roce 2011, a to v Top-7!

• Druhým Čechem, který se zde postavil na start závodu královské kubatury, byl Lukáš Pešek v roce 2013 - závod ale nedokončil kvůli crashi.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama