Reklama

MotoGP 2018: Dvanáct jezdců získalo dohromady 32 titulů mistra světa

Startovní pole královské kubatury MotoGP 2018 je tak kvalitní, jako ještě nikdy v historii. Dvanáct z 24 startujících pilotů GP Moto se totiž už v minulosti stalo minimálně jednou mistrem světa napříč třemi kubaturami.

Startovní pole královské kubatury obsahuje v letošním roce celkem 24 pilotů. 19 z nich už startovalo v minulosti v této kubatuře, k nim přibylo pět Rookies MotoGP: Franco Morbidelli, Tom Lüthi, Takaaki Nakagami, Hafizh Syahrin a Xavier Simeon.

Čtyři jezdci opustili koncem roku 2017 kubaturu MotoGP: Jonas Folger letos nebude startovat v žádném motocyklovém závodě; Loris Baz se vrátil nazpět do MS-Superbike; Sam Lowes, stejně jako Héctor Barberá závodí nyní v kubatuře Moto2.

Ve startovním poli MotoGP 2018 se nachází celkem dvanáct mistrů světa, čímž byl vyrovnán rekord světových šampionů z roku 2015. Těchto dvanáct jezdců vyhrálo dosud celkem 32 mistrovských titulů a to je nový rekord! Jsou to následující piloti: Valentino Rossi (9 titulů mistra světa), Marc Márquez (6), Jorge Lorenzo (5), Dani Pedrosa (3), Johann Zarco (2) a Álvaro Bautista, Maverick Vinales, Pol Espargaró, Tito Rabat, Andrea Dovizioso, Franco Morbidelli a Tom Lüthi po jednom titulu.

Devět jezdců vyhrálo minimálně jeden nebo více závodů v královské kubatuře: Rossi (89 vítězných závodů v 500 ccm/MotoGP), Lorenzo (44 v MotoGP), Márquez (35 v MotoGP), Pedrosa (31 v MotoGP), Dovizioso (8 v MotoGP), Vinales (4 v MotoGP), Crutchlow (2 v MotoGP), Iannone (1 v MotoGP), Miller (1 v MotoGP).

Těchto devět jezdců má na svém kontě celkem 215 vítězství v královské kubatuře 500 ccm/MotoGP. Je to největší počet vítězství mezi stabilními piloty na začátku sezóny MotoGP.

21 jezdců startovního pole MotoGP vyhrálo minimálně jeden závod v jakékoliv kubatuře Grand Prix. Celkem vyhráli tito jezdci 461 závodů Grand Prix. Nejvíce jich vyhrál Valentino Rossi (115); a dále pak Jorge Lorenzo (65); Marc Marquez (61); Dani Pedrosa (54); Maverick Vinales (20); Andrea Dovizioso (18); Johann Zarco, Alvaro Bautista a Thomas Lüthi (16); Pol Espargaro (15); Andrea Iannone a Tito Rabat (13); Alex Rins (12); Franco Morbidelli (8); Jack Miller (7); Scott Redding (4); Bradley Smith (3); Takaaki Nakagami a Cal Crutchlow (2); Xavier Simeon a Karel Abraham (1)

Pouze Aleix Espargaró, Hafizh Syahrin a Danilo Petrucci zatím nevyhráli ani jeden závod GP.

Nejstarším jezdcem je Valentino Rossi s 39 roky. Ovšem tento harcovník bude závodit v královské kubatuře MotoGP i v letech 2019 a 2020. Nejmladším potom Alex Rins, kterému v době startu letošní premiéry v katarském Losailu bylo 22 let a 101 dní.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama