Reklama

MotoGP 2017: Osm Ducati, pět Hond a čtyři Yamahy

V příštím roce pojede v MS-MotoGP celkem 23 stabilních jezdců, 2018 to bude 24, neboť také majitel týmu LCR-Honda Lucio Cecchinello musí postavit tým se dvěma jezdci.

Na rozdělení motocyklů jednotlivých značek se proti sezóně 2017 moc nezmění: Ducati bude opět zastoupena lvím podílem na startovním roštu - a sice osmi. Honda bude mít opět pět jezdců, Yamaha čtyři, po dvou pak Suzuki, Aprilia a nově také KTM.

Ducati má pro své čtyři týmy tři různé specifikace motocyklů: Ducati Corse (Lorenzo, Dovizioso) obdrží pochopitelně biky 2017, jedna Desmosedici 2017 půjde do Pramacu, jestli to bude Petrucci nebo Redding, se ukáže teprve po finále MS ve Valencii.

Danilo Petrucci s tímto řešením absolutně nesouhlasí: Kdo bude v MS celkově lépe umístěný a bude mít na svém kontě více umístění v Top-Ten, bude vítězem interního týmového «shoot outs».

Ducati-GP16 obdrží poražený pilot týmu Pramac, k tomu také Bautista a Barbera, dvě Ducati-GP15 pak pojedou Baz (Avintia) a náš Karel Abraham (Pull & Bear Aspar).

Kolik z celkového počtu 23 startovního roštu bude v roce 2017 nově obsazeno? Celkově dvanáct, tedy více jak polovina.

V tomto roce závodí celkem 21 stabilních jezdců, příští rok se k nim přiřadí nově tovární tým Red Bull KTM, takže v každém případě budou dvě místa u továrního týmu z Mattighofenu nová. Také druhé místo v týmu Movistar-Yamaha, které převzal Maverick Vinales po Lorenzovi, bude obsazeno nově.

Naopak si Lorenzo «přivlastnil» u Ducati Corse místo, které měl původně Andrea Iannone, vítěz ze Sepangu Dovizioso smí naopak zůstat.

Suzuki a Aprilia kompletně změnily své týmy - místo Vinalese a Aleixe Espargaró pojedou u Suzuki Iannone a Rins, u Aprilie převezmou Aleix Espargaró a Sam Lowes místa po Bautistovi a Bradlovi.

To znamená: Z dvanácti míst v továrních týmech MotoGP zůstanou pouze čtyři místa nezměněna - a to tato: Rossiho, Márqueze, Pedrosy a Doviziosa.

Jako jediný tovární tým pojede v nezměněné sestavě Repsol-Honda, tedy pokud neohlásí Dani Pedrosa konec své závodní kariéry.

Z privátních týmů se hned čtyři stáje představí 2017 ve stejné sestavě jako letos: Marc VDS Honda, Avintia Ducati, Pramac-Ducati a LCR-Honda.

Tech3-Yamaha vyměnila oba dva své jezdce, ti oba odešli ke KTM. Svou důvěru pak tato francouzská stáj dala dvěma Rookies - za tým prezidenta IRTA Hervé Poncharala pojedou Johann Zarco a Jonas Folger. Rovněž Pull & Bear-Ducati se představí s dvěma jinými piloty, i když ne žádnými nováčky v MotoGP: Budou to místo Eugene Lavertyho a Yonnyho Hernandeze ex-mistr světa za «Aspara» z roku 2006 v kubatuře 125 ccm Alvaró Bautista a náš Karel Abraham, letos závodící v WorldSBK.

Tovární týmy MotoGP 2017

Movistar Yamaha: Valentino Rossi, Maverick Vinales
Repsol Honda: Marc Márquez, Dani Pedrosa
Ducati Corse: Jorge Lorenzo, Andrea Dovizioso
Suzuki Ecstar: Andrea Iannone, Alex Rins
Aprilia Racing Team Gresini: Sam Lowes, Aleix Espargaró
Red Bull KTM: Pol Espargaró, Bradley Smith

Privátní týmy MotoGP 2017

Tech3-Yamaha: Johann Zarco, Jonas Folger
LCR-Honda: Cal Crutchlow
Marc VDS Honda: Jack Miller, Tito Rabat
Pramac-Ducati: Danilo Petrucci, Scott Redding
Avintia Ducati: Héctor Barbera, Loris Baz
Pull & Bear Aspar Ducati: Alvaró Bautista, Karel Abraham



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama