Reklama

Moto3 v Kataru: 10 vítězů Grand Prix a 8 nováčků

Ve startovním poli Moto3 letošního premiérového závodu v Kataru najdeme celkem 10 vítězů závodů Grand Prix - jeden z nich, tedy Fenati už vyhrál 11 závodů!, a 8 nováčků šampionátu mistrovství světa.

Mezi vítěze patří Romano Fenati (Sterilgarda Max Racing Team), který vyhrál celkem 11 závodů Grand Prix v «lightweight class», z týmu Aspar se představí trojnásobný vítěz Albert Arenas, dvakrát pak projeli pod cílovou šachovnicí jako první John McPhee (Petronas Sprinta Racing), Tony Arbolino (Rivacold Snipers Team) a Khairul Idham Pawi (Petronas Sprinta Racing). Na nejvyšším pódiovém stupni stáli následující piloti: Andrea Migno (SKY Racing Team VR46), Jaume Masia (Leopard Racing), Tatsuki Suzuki (SIC58 Squadra Corse), Kaito Toba (Red Bull KTM Ajo) a Sergio Garcia (Estrella Galicia 0,0). Ten jedenáctý - Niccolo Antonelli (SIC58 Squadra Corse) - čtyřnásobný vítěz závodů Grand Prix, bude ovšem kvůli zranění chybět; nahradí ho José García, závodící za stejný tým v šampionátu CEV-MSJ Repsol.

Na startovním roštu by se mělo představit celkem 8 Rookies, kterými jsou z týmu Red Bull KTM Tech3 Deniz Öncü – tedy nejrychlejší Rookie při testu v Kataru; nejmladšího jezdce startovní listiny 2020 Barryho Baltuse (CarXpert PrüstelGP) - zde a v dalších závodech až do Le Mans vystřídá Dirk Gieger (teprve potom bude mít mladý Belgičan právo startovat, neboť už dosáhne na věk 16 roků). Nebude chybět juniorský mistr světa a vítěz šampionátu FIM CEV Repsol Moto3 Jeremy Alcoba (Kömmerling Gresini Moto3), stejně jako celkový vítěz Red Bull MotoGP Rookies Cupu ze sezóny 2019 Carlos Tatay (Reale Avintia Racing). Dalšími jsou Yuki Kunii (Honda Team Asia), Jason Dupasquier (CarXpert PrüstelGP), Maximilian Kofler (CIP Green Power), Davide Pizzoli (BOE Skull Rider Facile.Energy) a Ryusei Yamanaka (Estrella Galicia 0,0). Ovšem několik z nich už má na svém kontě ojedinělé starty buď s wild card, nebo jako náhradníci.

Ještě nikdy nestál na stupních vítězů v Kataru jezdec, který se stal po skončení sezóny mistrem světa v «lightweight class», nejlépe se z pozdějších šampionů umístil v Losailu Mike Di Meglio (P4, 2008). Letos budou mít po skončení sezóny možnost hned tři jezdci: Toba, McPhee a Fenati, přičemž Toba je loňským vítězem Moto3 (loňskou vítěznou Hondu ale vystřídal za KTM).

Od roku 2015 nevyhrál v Kataru jiný jezdec, než s motocyklem Honda, posledním vítězem s jiným strojem, než japonské výroby, byl Jack Miller v roce 2014. Vloni ovšem nejlepšímu jezdci s motocyklem KTM - byl jím Aron Canet - chybělo k vítězství pouhých 0,174 sec., nejlepším pilotem KTM na v neděli skončených testech pak byl Albert Arenas (P6, + 0,272).

Foto: Honda Global



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama