Reklama

Moto2: Získá Thomas Lüthi konečně titul?

Švýcarský veterán Thomas Lüthi je prvním lídrem prostřední kubatury seriálu Grand Prix, když vyhrál - celkem překvapivě - úvodní závod sezóny 2016 v katarském Losailu.

Mistr světa 125tek z roku 2005 Thomas Lüthi je suverénně nejzkušenějším pilotem současného startovního pole kubatury Moto2, vždyť závod v Losailu/Doha byl už jeho 150. startem v prostřední kubatuře seriálu Grand Prix 250ccm/Moto2 kde právě začal svou jubilejní 10. sezónu. V MS kubatury Moto2 patří od svého prvního startu k té absolutní světové špičce, což dokazují jeho umístění po skončení každé sezóny, ovšem k vážným adeptům na celkové prvenství se nikdy nezařadil.

Jeho celková bilance je ovšem obdivuhodná, nejhůře se umístil v roce 2013 na P6, jinak se vždy v účtování po sezóně objevil v Top-5 a to celkem 5x.

Zatím dokázal - tedy včetně Losailu - vyhrát v této nejvíce vyrovnané kubatuře 6 závodů Grand Prix a celkem 29x byl v cíli odmávnut v Top-3, což znamená umístění na pódiových stupních.

Po dramatickém nervy drásajícím souboji s Morbidellim se teprve v cíli dozvěděl Lüthi od novinářů, že jeho souboj nemusel být tak náročný, neboť zatímco Rins, Lowes, Zarco a Schrötter dostali jako trest „ride through“, tak Cortese a Morbidelli byli teprve v cíli dodatečně potrestáni penalizací 20 sekund...!, takže na druhého v cíli katarského závodu Španěla Saloma měl Švýcar náskok komfortních 9,6 sekund a teoreticky tak nemusel vůbec riskovat souboje s Morbidellim.

Až po P10 v kvalifikaci nebyl pochopitelně Lüthi brán za žhavého favorita letošní premiéry, ovšem díky výsledkům v testech patřil do užšího okruhu vážných uchazečů o pódiové umístění. Pátý na testech IRTA v Jerezu, druhý v Losailu.

Nyní je tedy Thomas Lüthi z týmu Garage Plus Interwetten lídrem Moto2 a jako takový cestuje na další závod do Argentiny, kde se vloni umístil na P6 a potom do Austinu/Texas, kde byl odmávnut v sezóně 2015 až na P12. Zdá se tedy, že tyto okruhy mu moc nesedí a bylo by asi velkým překvapením, kdy do prvního evropského závodu v Jerezu přijížděl jako Top jezdec.

Na straně druhé má Lüthi po penalizaci největších favoritů kvůli „jump startu“ v Losialu celkem solidní bodový náskok, neboť největší favorité MS-Moto2 odjížděli z Kataru na těchto pozicích, vicemistr světa Alex Rins (8.), Sam Lowes (9.) a mistr světa Johann Zarco až dokonce 12.

29letý Lüthi se stále ještě nevzdal svého snu stát se prvním stabilním pilotem ze země „Helvetského kříže“ v královské kubatuře MotoGP a k tomu by byl nejlepším odrazovým můstkem právě titul mistra světa Moto2 po skončení sezóny 2016.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama