Reklama

Místo Pedrosy v týmu SIC-Petronas-Yamaha Fabio Quartararo?

Překvapení: Po odřeknutí Daniho Pedrosy by v týmu SIC-Petronas-Yamaha mohl být týmovým kolegou Morbidelliho 19-letý francouzský jezdec Fabio Quartararo a to místo uvažovaného Alvara Bautisty!

Když Fabio Quartararo v roce 2015 v katarské Doha debutoval ve věku 15 let v MS-Moto3, ačkoliv věk 16 let dovršil až 20. dubna, tak to bylo jen díky změně reglementu na přání Hondy.

Ten spočíval v tom, že vítěz šampionátu CEV Repsol-Moto3-Championshipu smí nastoupit v MS ještě před dovršením 16. let....!

Quartararo tehdy vyhrál CEV (nyní je to současně mistrovství světa juniorů) v sezónách 2013 a 2014 a byl jako talent přirovnáván k Marcu Márquezovi.

Hned při svém druhém startu v MS (Austin/Texas) skončil za pozdějším mistrem světa Dannym Kentem druhý! A toto umístění později zopakoval ještě v Assenu.

Quartararo tak ukončil svou premiérovou sezónu v MS-Moto3 s týmem Estrella Galicia 0,0-Honda se ziskem 92 bodů v Top-10. Pak podlehl «lákadlu peněz» a odešel do týmu Leopard-KTM, ale s motocyklem KTM se doslova trápil a MS ukončil na 13. místě.

Proto přestoupil 2017 do týmu Pons-Kalex do kubatury Moto2. Francouzský talent byl ale nejlépe odmávnut na 6. místě v Misanu a Rookie sezónu ukončil opět až jako 13.

Ovšem v letošní sezóně 2018 se Fabio Quartararo v týmu Speed-up od Lucy «Boscos» Boscoscura jakoby znovu narodil: Vyhrál GP Katalánska, byl odmávnut jako druhý při Dutch-TT, a nyní je v MS průběžně osmý - a to vše ve věku pouhých 19 let.

A tak se jméno Quartararo vynořilo velmi rychle v roztočeném přestupovém kolotoči v souvislosti s novým malajským týmem SIC-Petronas-Yamaha, když Dani Pedrosa v pondělí oznámil, že při GP na Sachsenringu oznámí konec své závodní kariéry.

Ostatně nástup mládeže do MotoGP začal už 2015, když Jack Miller přímo z MS-Moto3 začal závodit za HRC v MS-MotoGP - a to bez mezistupně «Moto2» - a v pouhých 19 letech.

Nyní 22-letý Alex Rins absolvuje už svou druhou sezónu v MotoGP, Joan Mir byl teprve po 42 startech v Grand Prix angažován ve 20 letech továrním týmem Suzuki-Ecstar.

Prostě každý rok přestupuje hned několik jezdců z MS-Moto2 do královské kubatury a to co nejrychleji, což bylo dříve takřka nemožné. V sezóně 2017 to byli čtyři: Zarco, Folger, Rins a Sam Lowes a 2018 dokonce pět: Morbidelli, Syahrin, Nakagami, Lüthi a Simeon.

Situace dříve úplně nepředstavitelná: 2012 a 2013 dostali možnost závodit v MotoGP pouze mistři světa z Moto2: Stefan Bradl (2011) a Marc Márquez (2012).

A na rok 2019 budou Rookies v «premier class» z Moto2: Bagnaia, Oliveira a Mir, Quartararo by mohl být čtvrtým.

Fabio Quartararo se v MS dosud umístil celkově nejlépe desátý, na svém kontě má jedno vítězství a tři druhá místa.

Quartararo by v týmu SIC majitele Razlana Razali dostal dva motocykly Yamaha M1 výroby 2018, biky 2019 by měl k dispozici Rossiho chráněnec Franco Morbidelli (místo Pedrosy).

Dorna by určitě nebyla proti, další Francouz v MotoGP vedle Zarca by byl jen vítaný - už kvůli přenosovým právům a vždy vyprodaném závodě Grand Prix v Le-Mans. A španělská nabídka bude v královské kubatuře i po odchodu Pedrosy ve startovním poli 22 jezdců na sezónu 2019 činit osm pilotů.

V dubnu teprve 19-letý Fabio Quartararo má sice smlouvu s týmem Speed-up od Lucy «Boscos» Boscoscura v Moto2 i na rok 2019 - ale v případě nabídky do MotoGP je možné odstoupení od této smlouvy.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama