Reklama

Minimotocup 2017: úvodní podnik v Pardubicích

Letošní ročník šampionátu minimotocup odstartoval na minibikové trati v Pardubicích. Sezona má naplánováno celkem šest podniků na pěti různých tratích a boje o tomto víkendu ukázaly, že se máme na co těšit.

Nepříjemným tématem bylo počasí. Zima se ještě drží posledními drápky a sněhová pokrývka v pátek ráno neslibovala na okruhu nejlepší podmínky. Brzy se však sníh přeměnil v déšť, který v sobotu ráno ustal, a nakonec jsme postupně mohli vidět pěkné závody na suché trati.

1 Minimotocup Pardubice11 Minimotocup Pardubice21 Minimotocup Pardubice3

Junior A (5 -10let): Po přestupu některých jezdců bylo otázkou, kdo převezme v letošním roce otěže nad nejmladší třídou. Jak se v Pardubicích ukázalo, nejpádněji na tuto otázku odpověděl Eda Dobrovodský na minibiku DM. Na východě Čech vyhrál oba závody a zcela zaslouženě (v součtu obou závodů) vystoupal na nejvyšší stupínek. Karel Hubáček na stroji Blata, který v jednotlivých závodech „zaknihoval“ druhé a třetí místo byl na bedně druhý. Oběma výše zmíněným jezdcům dělal na třetím místě společnost Adam Vyskočil (Blata). Adamovi v prvním závodě patřila sice šestá pozice, ve druhém závodě ale zabral a druhá příčka mu zajistila celkovou třetí pozici. Pověstná bramborová medaile tak o jeden bod za Adamem patřila Jindřichu Škopkovi a Top 5 uzavřel Tadeáš Benáček. V této třídě však zaslouží uznání všech 19 jezdců, kteří se účastnili pardubického klání, a to nejen kvůli aprílovému počasí. Vždyť někteří ještě nejsou ani školou povinní, a přesto se do závodů pustili s velikým nasazením. Pořadatel zajistil ceny pro všechny jezdce, takže nikdo nepřišel zkrátka. Za zmínku jistě stojí, že z devatenácti účastníků je osm děvčat.

Junior B (8 -12let): Tato třída poznala rovněž jediného vítěze a tím byl Petr Trsek. Petr od loňska opět jezdecky o krůček povyrostl a patří bezesporu k favoritům této třídy. Letos už závodil v Itálii a přijel tak pěkně rozjetý. Nic zadarmo mu jistě v příštích závodech nedaruje Michal Prokeš, který v Pardubicích odjel dva pěkné závody (dvakrát druhý). Michal patří ke zkušeným minibikerům a jistě ještě neřekl poslední slovo. Třetí pozici měl v úvodním podniku pevně ve svých rukou Adam Trsek (dvakrát třetí) a povedl se mu tak dokonale přestup do vyšší kategorie. U Trsků tak byl dvojí důvod k radosti. Jak se mělo později ukázat, nebylo to ještě tento víkend vše. Čtvrtou pozici si vyjel Štěpán Kohoutek a pátý skončil Matěj Skácel. Všichni jmenovaní jezdci startovali na tuzemském motocyklu Blata.

1 Minimotocup Pardubice41 Minimotocup Pardubice51 Minimotocup Pardubice6

Junior Open (12 -17let): Do počtu jezdců byla tato kategorie nejslabší. To však neplatilo o průběhu obou závodů. Ty byly v boji o první místo doslova dramatem. V prvním závodě vedla ještě v posledním kole Pavlína Suková, které v tu chvíli dýchal na záda Lukáš Fulín. Pět zatáček před cílem však vedoucí duo dojelo pomalejšího jezdce, s kterým Pavlína kolidovala a cílem projela jako druhá. Do druhého závodu tak šla s velkým odhodláním Lukášovi první závod vrátit a vyhrát tak tento podnik (při rovnosti bodů rozhoduje druhá jízda). To se Pavlíně dařilo plnit, navíc tentokrát naopak Lukáš kolidoval s pomalejším jezdcem a jel s odstupem druhý. V závěrečných kolech však měla vedoucí jezdkyně technický problém, musela zpomalit a v závěru tak přišla tento víkend podruhé o první místo. Cílem však projela nakonec druhá, a to stačilo v součtu závodů samozřejmě na druhou pozici. Na stupních vítězů dělala Lukášovi a Pavlíně společnost spolehlivě třetí Markéta Klugová. Ta si třetí příčku vyjela v obou závodech. Čtvrtý byl Lukáš Záleský a pátý David Filipín.

Senior Open 40 (18 a více let): Tato třída slibovala dramatické boje. To se bezezbytku potvrdilo. Na pole position stál loňský mistr této třídy Jakub Novák. V prvním závodě však zvítězil Petr Trsek st., který ostatním klukům sice neujel o parník, avšak jeho náskok byl po celou dobu zcela bezpečný a do bojů o první pozici nikoho nepustil. O druhé místo však celý závod bojovala čtveřice jezdců. V souboji o druhé místo nakonec rozhodlo pouhých 32 tisícin sekundy ve prospěch Martina Lánského, třetí byl loňský vícemistr Dan Kadaník. Ovšem celá čtveřice dojela takzvaně pod čepcem. Druhý závod (na prosychající trati) vyhrál Ondra Fulín, Druhý cílem projel Petr Trsek st., třetí Martin Lánský. Tato trojice taky v součtu závodů nasbírala nejvíce bodů. Pohár za vítězství převzal Petr Trsek st., který tak pohárově podpořil své dva mladší syny. Druhý skončil Martin Lánský a bednu doplnil Ondra Fulín, který do této kategorie přestoupil letos. Čtvrtý byl Daniel Kadaníka a pátý Jirka Poles. Tato třída bude letos jistě velice napínavá. Vždyť celkoví medailisté z minulé sezony se v Pardubicích nevlezli ani na stupně vítězů. Úřadující mistr Jakub Novák měl ve druhém závodě kontakt se soupeři a po pádu nedokončil, Jakub Šmiraus naopak v prvním závodě připsal nulu pro poruchu spojky. V dalším závodě však může být vše jinak, počkejme si.

1 Minimotocup Pardubice71 Minimotocup Pardubice81 Minimotocup Pardubice9

Senior Open 50 (18 a více let): Vít Bromovský a jeho one man show. Tak by se dala s nadsázkou nazvat tato třída. Víťa na vlastním stroji VPB neponechal nic náhodě a zvítězil v obou rozjížďkách. Jeho jezdecké kvality společně s výborně připraveným strojem budou pro ostatní po zbytek sezony velkou výzvou. To však vůbec nesnižuje výkony jezdců na dalších místech. Druhé místo dvakrát vybojoval Daniel Kult a to mu samozřejmě patřilo i v součtu rozjížděk. O třetí místo si zabojovali Tomášové Zdařil a Cyrus. Tomáš Zdařil pro letošek přestoupil na dvoutaktní techniku a z Pardubic si nakonec odvezl body za dvě třetí místa. Navrátilec k minibikovému závodění Tomáš Cyrus byl dvakrát čtvrtý a Leoš Kohoutek uzavřel Top 5 dvěma pátými místy.

Hobby (15 a více let): Tato třída vychází převážně z „čínských“ minibiků a dala by se nazvat „třídou kutilů“. Dvě vítězství si na tomto podniku připsal Martin Daler a vykročil tak správnou nohou k obhajobě loňského titulu v této třídě. Druhé místo na stupních vítězů patřilo Patriku Neumanovi, který měl stejně bodů jako třetí Jiří Lubojácký. Pro Patrika však rozhodlo pravidlo lepšího druhého závodů. Čtvrtý skončil Jan Mejstřík a pětku uzavřel David Kabeláč.

První podnik letošní sezóny je tak již minulosti. Opět ukázal, že pořádání tohoto seriálu je na výborné úrovni a my se tak můžeme těšit na další závod, a to v Brně. V Pardubicích bylo možné vidět krásné souboje, výborné výkony jezdců, odhodlanost nejmenších, radost dětí i rodičů, slzičky radosti i zklamání. I toto motocyklový sport přináší a nám nezbývá než se těšit na další „závodní příběhy“ za necelé dva týdny v Brně.

foto: Pavel Nejezchleba



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama