Reklama

Maverick Vinales vyhrál, crashe Marqueze a Rossiho, Abraham out

Potřetí v letošní sezóně dokázal závod královské kubatury vyhrát Maverick Vinales, kterého na stupních vítězů doplnil lokalmatador Johann Zarco a také Dani Pedrosa.

Před startem «HJC Helmets Grand Prix de France» na 4,185 km dlouhém okruhu Circuit Bugatti v Le Mans bylo jasné, že po dvou vítězstvích Hondy v Austinu (Márquez) a Jerezu (Pedrosa) se Yamaha pokusí o odvetu.

O definitivním výsledku nakonec rozhodly dva pády: V 18. kole havaroval ze 4. pozice úřadující mistr světa Marc Marquez, o 10 kol později Valentino Rossi z místa druhého.

Mimochodem: Pro defekt své Aprilie musel vzdát třeba Aleix Espargaro (), ve 4. kole bohužel také náš Karel Abraham, zatímco jeho týmový kolega Alvaro Bautista měl crash. Nedojeli ani Hector Barbera, Scott Redding a Danilo Petrucci.

Takticky vedoucí Rossi se dostal do čela závodu ve 26. kole, ale po jezdecké chybě (byl dlouhý na brzdy) musel nechat jít Vinalese do čela. Pak chtěl Ital znovu zaútočit a havaroval, takže Vinales vyhrál, když v posledním kole dokonce zajel nový rekord okruhu časem 1:32,309 min. Druhý dojel se satelitním motocyklem lokalmatador Johann Zarco, pódiové stupně doplnil Dani Pedrosa. Čtvrté místo obsadil Andrea Dovizioso, Top-5 dokompletoval Cal Crutchlow. Jako šestý byl odmávnut Jorge Lorenzo, sedmý další Rookie Jonas Folger, osmý Jack Miller, devátý další Francouz Loris Baz a Top-10 dokompletoval Andrea Iannone se Suzuki. Dále bodovali Tito Rabat, Pol Espargaró (KTM), jeho týmový kolega Smith, Sam Lowes a náhradník za Rinse Sylvain Guintoli - tedy host z BSB.

Stav šampionátu MotoGP: 1. Vinales 85. 2. Pedrosa 68. 3. Rossi 62. 4. Márquez 58. 5. Zarco 55. 6. Dovizioso 54. 7. Crutchlow 40. 8. Lorenzo 38. 9. Folger 38. 10. Miller 29.... 19. Abraham 9.

Potlesk: Yamaha oslavila 500. vítězství v GP, a Rossi je od GP v Barceloně 2016 bez vítězství, tedy skoro více než 1 rok.

Český jezdec ve španělských službách s italským motocyklem Karel Abraham pochopitelně spokojen nebyl: „Tak po skvelym patku a sobote dopadl dnesni zavod hrozne. Prvni kola byly super a jelo se mi dost dobre za Lorenzem a Espargarem. Bohuzel se pak vyskytl technicky problem a na rovince me predjelo nekolik jezdcu. Chtel jsem zkusit nejak dojet, ale motorka prestala fungovat uplne a ja tak musel zajet pomalu do boxu. Je to velka skoda, protoze to byl dobre rozjety zavod... Mugello je vsak Ducati trat, tak tam to urcite pujde!!! Ted vyrazime jeste do Barcelony na testy, ktere jsou v utery a ve stredu.“



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama