Reklama

Marquez, Lorenzo & Rossi: Analýza v poločase

Kdo vyhraje MS 2016? Polovina sezóny MotoGP 2016 je už historií. Po prvním poločase vede Marquez před Lorenzem a Rossim. A kdo má tedy nejlepší výchozí pozici do druhé části šampionátu?

Devět závodů je za námi, stejný počet před námi. Nejvyšší čas, podívat se pod mikroskopem na aktuální stav bodovací tabulky a udělat analýzu toho, kdo má největší šance na titul mistra světa roku 2016. V boji o korunu v královské kubatuře jsou pouze tři jezdci: Marc Marquez, Jorge Lorenzo a Valentino Rossi.

Lídr: Marc Marquez

Nejlepší rozdané karty má v ruce Marquez, to je jasné. Má v tabulce přesně 170 bodů a tedy náskok 48 bodů před nejbližším konkurentem Lorenzem, když na Rossiho má náskok 59 bodů.

To ostatně není žádný div, tak často jako Marquez, nestál letos na stupních vítězů žádný jiný z jeho přímých konkurentů.

Matematicky: Rossi má čtyři pódia, Lorenzo pět a Marquez osm. To znamená v praxi, že Marquez na rozdíl od svých soupeřů využil každou šanci na body. A jako jediný z nich dosud bodoval ve všech závodech první poloviny, tedy i ve fiaskovém závodě Le Mans, zatímco Lorenzo má už na svém kontě dvě „0“ a Rossi dokonce tři.

Na konci sezóny je možné získat titul o 3 body, nebo ho také o 3 ztratit.

Marquez je ale hodně reálný: „Ve dvou závodech můžeš hodně bodů ztratit, ale také hodně vyhrát. Nebyl jsem vždy ten nejrychlejší, ale ten nejkonstantnější“.

Rovněž statistika hovoří pro Marqueze. Dvakrát se stal mistrem světa a vždy vedl už v poločase. V roce 2013 měl na druhého Dani Pedrosu náskok 16 bodů, na třetího Lorenza 26 a na čtvrtého Rossiho pak 47. O rok později pak 77 bodů na Pedrosu a 84 na Rossiho.

Samozřejmě, že fakta jsou sice fakta, ale Marquez musí být přesto hodně obezřetný. Příkladem je rok 2014, v první polovině vyhrál z prvních deseti závodů všech deset, pak dojel v Brně až čtvrtý, vzápětí dvakrát spadl (Misano a Aragon) a mistrovství bylo rázem hodně zajímavé.

Stíhač: Jorge Lorenzo

Nejbližším bodově za Marquezem je úřadující mistr světa Lorenzo. Brát ale jeho aktuální výkonnost pohledem na poslední tři závody, by bylo diletantismem. Jistě, získal v nich pouhých 7 bodů, to ale není jeho niveau.

Zatímco Marquez se cítil „jako ryba ve vodě“ a sbíral potřebné body, tak úřadující mistr světa nechal své štěstí v dešti uplavat.

Určitě se Lorenzo nepředvedl na mokru ve formě hodné mistra světa, a jak Nizozemí, tak Německo pouze odkroužil.

Vloni měl zkušený Španěl v tomto období skvělou sérii, vyhrál od Jerezu do Barcelony čtyři závody v řadě, a ve zbývajících Grand Prix stál 8x na pódiových stupních, prostě 29letý pilot nebyl k poražen a využil i situace Rossi x Marquez.

Na straně Lorenza nestálo letos moc štěstí, to ho totiž opustilo, stejně jako nevyzpytatelné počasí, přesto už letos třikrát vyhrál!

Tam, kde se brilantním výkonem předvedl Marquez, tak se Lorenzo tvrdě seznámil s povrchem tamního asfaltu - v Assenu.

Ale kdo se chce stát mistrem světa, musí se vypořádat i s takovými podmínkami.

Jeho ztráta 48 bodů do posledních devíti závodů je sice obrovská, ale není ještě prakticky rozhodující.

„Dokud existuje matematická šance, tak se nevzdám“, říká Lorenzo a ta šance zde samozřejmě je!

Nevyzpytatelný: Valentino Rossi

Nejtěžší pozici v otázce zisku svého 10. titulu mistra světa tak má určitě Rossi, který ztrácí už 59 bodů. Pokud se ale podíváme zpětně do sezón, kdy se „The Doctor“ vrátil k Yamaze, tak musíme s Italem stále počítat. Právě v okamžiku, kdy se zdá, že už je poražen, tak se vynoří s novou motivací a je hodně pro soupeře nebezpečný.

„Udělal jsem chyby. V prvních devíti závodech jsem nenasbíral všechny body, které byly možné“, ví dobře Rossi.

Ty chyby byly v Austinu a v Assenu, kdy poslal svou Yamahu do kačírku, za poruchu v Mugellu pak samozřejmě Rossi nemohl.

V posledních dvou sezónách se stal Rossi vždy „pouze“ vicemistrem světa, ačkoliv patřil k horkým favoritům.

Jestli je to smůla, nebo ztratil Rossi trochu nervy, to ví pouze on sám. Ale motocyklový svět rozhodně nesmí „Maestra“ dopředu odepsat, to by byla velká chyba. A směrem Marquez a Lorenzo už vyslal varovný výstřel: „Tento boj se ještě zdaleka neskončil“.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama