Reklama

Marc vd Straaten a Michael Bartholemy: Začalo praní špinavého prádla

Pokud si někdo myslel, že krize v týmu MarcVDS už dostoupila vrcholu a výměnou Michaela Bartholemyho za Lucu Montirona se vše vyřešilo, tak se hodně mýlil a současné události v týmu Marc VDS Honda dostaly nepříjemný spád, který se nyní bohužel publikuje veřejně v médiích...

Po oficiálním prohlášení ředitele závodního oddělení týmu MarcVDS Bartholemyho vydal v podobném duchu své oficiální prohlášení také majitel týmu, tedy pivní miliardář Marc vd Straaten.

A ačkoliv z týmu MarcVDS vyhozený Michael Bartholemy (49 let) dostal zákaz vstupu do paddocku Bugatti Circuit, tak mu to nezabránilo v odvetné akci: Zrušil úterní a středeční testy Thomase Lüthiho a Franca Morbidelliho, naplánované do Barcelony.

Bartholemyho nástupce Montiron jen stroze odpověděl: „Zeptejte se Michaela Bartolemyho“.

A ten jasně vše vysvětlil: „Existuje platná leasingová smlouva mezi HRC a mou firmou MM Performance & Racing AG co se týká užívání motocyklů MotoGP, které se měly v Barceloně testovat. HRC písemně firmě MMPR potvrdila, že s odřeknutím testů souhlasí. MMPR totiž za tyto motocykly nese plnou odpovědnost.“

Není potřeba zdůrazňovat, že oba piloti Thomas Lüthi a Franco Morbidelli odřeknutím testů vůbec nebyli nadšeni, jako Rookies MotoGP je totiž pro každý odtestovaný kilometr dobrý.

A situace není vůbec přehledná, dokonce je v sázce i účast na závodě GP Itálie v Mugellu.

Podívejme se na tyto události v belgickém týmu očima faktů: Bartholemy je třeba majitelem obou startovních míst v kubatuře Moto2 (současnými piloty jsou Alex Marquez a Joan Mir), zatímco dvě místa na gridu MotoGP jsou majetkem Marc vd Straatena.

Jezdecké smlouvy s Joanem Mirem a Tomem Lüthim uzavřel Van der Straaten, ty s Alexem Marquezem a Francem Morbidellim pak Bartholemy.

Tým MarcVDS tvořilo před závodem GP Francie celkem 39 osob, tedy včetně jezdců a pracovníků hospitality. Bartholemy byl vyhozen ještě před francouzským závodním víkendem, Ian Wheeler, Fabrice Werner a Riding Coach Stefan Prein se s týmem rozloučili v pátek. Takže zbylo 35 osob, a k nim přibyl Montiron - takže opět 36.

Bartholemy se v sobotu poprvé vyjádřil detailně k finanční sumě, kterou měl zpronevěřit: Jedná se o částku 10 až 15 milionu Euro, které se dle Marc VDS spláchly někam do tmavého kanálu.

Na řadě je nyní soudní jednání v německém Karlsruhe, tedy před nejvyšším soudem v Německu.

Mimochodem: Vstup Bartholemyho do boxu Marc VDS na Bugatti Circuitu by byl od Marca vd Straatena oceněn peněžitou pokutou 250 000 Euro, vymahatelnou soudem.

V neděli bylo v paddocku Le Mans zaslechnuto, že Bartholemy vyžaduje za předání veškeré agendy a práv sumu 3 milionu Euro.

Zatímco veškeré jednání Van der Straatena řídí nyní právníci, tak u Bartolemyho hrají hlavní role emoce.

A jaký je názor jezdců? „Není to normální situace, naším týmem se prohnala bouře. Já sám jsem už dvakrát hovořil s novým týmovým šéfem Lucou Montironem a vycházím z toho, že tato sezóna proběhne dle plánu“, je optimistického názoru mistr světa Moto2 Franco Morbidelli.

„Jsem v nepříjemném šoku. Potřeboval jsem v Barceloně testovat, ještě před tím, než se tam pojede samotný závod. Ale proč se tak stalo, opravdu netuším“, říkal po závodě v Le Mans Thomas Lüthi.

Vše tak trochu připomíná mateřskou školku a ne jednání mezi dospělými muži. Faktem zůstává, že nové týmové vedení musí nejdříve vyřešit všechny důležité právnické problémy, které mají spojitost s vyhazovem Michaela Bartholemyho.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama