Reklama

Marc Márquez: Kdo mu může být 2019 nebezpečný?

Po dvou závodech Grand Prix 2019 to opět vypadá na další duel Márquez (Honda) proti Doviziosovi (Ducati). Nesmíme ale zapomenout na Jorge Lorenza.

Jaká je tedy bilance po prvních dvou závodech MotoGP 2019? Nervy drásající překvapení hrozící srdečním infarktem se zatím žádné nekonalo. Maverick Viňales se jako mistr zimní sezóny (dva nejlepší časy na testech) vůbec nepoučil a zřejmě ho a jeho nového šéftechnika Estebana Garciu zajímají daleko více jednotlivě zajetá rychlá kola, místo toho, že jeho největší soupeře, jako jsou Márquez, Dovizioso nebo Rossi, zajímá především Racepace.

Pilot Suzuki Alex Rins zatím očekávání svého týmu plní, 2018 totiž získal tři druhá a dvě třetí pódiová umístění.

Naopak od Aragónu 2018 dlouhodobě zraněný Jorge Lorenzo určitě naděje týmu Repsol-Honda do současného okamžiku vyloženě zklamal. Na straně druhé pak už 40-letý Valentino Rossi je v MS po Argentině opět třetí, ani ve 40 letech na něm totiž není vidět stopa po únavě a chyby také nedělá.

Jelikož ale třeba v pátek v Argentině skončilo 21 z 22 jezdců v rozmezí jedné sekundy, tak musíme především v kvalifikaci s různými překvapeními počítat - jako třeba až 16. startovní místo Rinse v Jižní Americe.

Někteří jezdci z nižších objemových kubatur už své ambice v královské kubatuře naznačili - jako například Quartararo. A vyrovnanost je určitě potěšitelná, v Las Termas skončilo v Top-10 hned šest různých značek (Honda, Ducati, Yamaha, Suzuki, Aprilia a KTM). Přes všechny tyto pozitivní aspekty to ale pořád ukazuje na duel mezi Marcem Márquezem a Andreou Doviziosem.

2017 a 2018 dokončila Ducati Corse zásluhou Andrea Doviziosa dvakrát v řadě MS-MotoGP na druhé pozici. A po dvou odjetých závodech Grand Prix 2019 je «Dovi» v tabulce MS opět na druhém místě. A potom, co tento tovární pilot Ducati vyhrál 2017 šest závodů a 2018 pět, nabízí se otázka: Bude GP19 na všech tratích schopná vyhrát, nebo ne. V nedávné minulosti to na některých drahách nebylo vůbec možné.

Dovizioso debutoval u Italů 2013, takže nyní jede už svou sedmou sezónu pro červené: Ale třeba na Sachsenringu získal zatím pouze jedno pódiové umístění - 2016 jako třetí.

Také Sepang byl vloni pro Ducati špatným místem, kvůli vysokým teplotám chyběla trakce a tak z toho bylo pro «Doviho» pouze 6. místo. Rovněž na Phillip Islandu se Ducati zatím všeobecně moc nedaří, ačkoliv zde «Dovi» skončil vloni třetí.

Takže to 2019 v každém případě vypadá na opakování duelu Márquez proti Doviziosovi, resp. Honda proti Ducati. Jestli do tohoto souboje zasáhnou Valentino Rossi nebo Maverick Viňales se stroji Yamaha, nebo Alex Rins na Suzuki GSX-RR, se teprve ukáže.

Ovšem teprve po pěti, šesti závodech budeme vědět více. Jorge Lorenzo bude nejpozději v Jerezu 5. května opět s plnými silami velkým soupeřem zmíněné dvojici Marquez a Dovizioso. Potom se budeme moci opět obdivovat grandiosní demonstraci jeho jezdeckého umění.

Zatímco Rossi staví především na obrovské vyrovnanosti svých výkonů, tak Lorenzo je především neuvěřitelně rychlý; vzpomeňme jen na jeho dvě loňská vítězství v Mugellu a v Barceloně. Naopak Rossi vyhrál naposled v Assenu 25. června 2017!

Možná se podaří Mavericku Viňalesovi taková vítězná série jako na začátku sezóny 2017...

Všechno je totiž možné...

Stav MS (po 2 z 19 závodů): 1. Márquez 45 bodů. 2. Dovizioso 41. 3. Rossi 31. 4. Rins 24. 5. Petrucci 20. 6. Crutchlow 19. 7. Nakagami 16. 8. Miller 13. 9. Aleix Espargaró 13. 10. Pol Espargaró 10. 11. Viňales 9. 12. Quartararo a Mir, je 8. 14. Lorenzo 7. 15. Oliveira a Morbidelli, po 5.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama