Reklama

Lightweight-TT: Páté vítězství Michaela Ruttera

1998 vyhrál Michael Rutter závod Junior-TT. Potom musel čekat do roku 2011, kdy byl opět na Isle of Man úspěšný. Po třech vítězstvích v kubatuře TT Zero získal tento Brit v Lightweight-TT vítězství Nr. 5

Mezi prvními dvěma v tréninku Lightweight, kterými byli Ivan Lintin a Martin Jessopp nebyl rozdíl ani 0,5 sekundy. Přitom překvapením tréninků byl Ital Stefano Bonetti, teprve šesté místo patřilo Michaelu Dunlopovi.

Do závodu vyrazil jako první vítěz Lightweight-TT 2015 a 2016, Brit Lintin, za ním se vydali směrem Bray Hill Jessopp, Michael Rutter, Daniel Cooper a Michael Dunlop. S výjimkou Ruttera - Paton S1, řídili všichni ostatní motocykl Kawasaki ER6.

Po prvním kole vedl Rutter s náskokem 4,402 sec., překvapivě za ním jako jel jako druhý týmový kolega Bonetti, dále následovali Jessopp, Lintin, Hickman, Cooper a Dunlop.

Rutter udržel své vedení i po druhém kole, zatímco Bonetti musel své druhé místo přenechat Jessoppovi a potom se ztratil úplně z výsledkové listiny, když vzdal v úseku Bungalow - Cronk-ny-Mona.

Po polovině závodu vedl Rutter s náskokem 10,594 sec. před Jessoppem, dalších 10,071 sec. ztrácel Lintin, následovali Hickman, Cooper. Dunlop byl na P7 za Jamesem Cowtonem. Jediná žena ve startovním poli Maria Costello přijela dotankovat na P18.

Ačkoliv tankování Jessoppa bylo o devět sekund rychlejší než u Ruttera, zůstal Rutter ve vedení. Protože se nemohl uzávěr na nádrži u Lintina bezproblémově otevřít, tak se loňský vítěz propadl za Hickmana. Ovšem čtvrtý Cooper už ztrácel tolik, že jeho umístění nebylo ohroženo.

Rutter, který do závodu vystartoval 10 sekund za Jessoppem, měl už svého největšího rivala v posledním kole na dohled. 44-letý Brit, který v předchozím závodě Superstock propásl pódium jen o 10 sekund, tak mohl po třech vítězstvích v TT Zero a trumfu v Junior-TT 1998 oslavit své páté vítězství na Tourist Trophy.

Za Jessoppem uviděl šachovnicový praporek jako třetí Hickman. 30-letý Brit se tak počtvrté při Tourist Trophy 2017 postavil na stupně vítězů. Maria Costello své 18. místo ve druhé polovině dokázala uhájit.

Lightweight-TT - výsledek závodu: 1. Michael Rutter (GB), Paton, 2. Martin Jessopp (GB), Kawasaki, 8,818 sec. zpět. 3. Peter Hickman (GB), Kawasaki, +49,313 sec. 4. Ivan Lintin (GB), Kawasaki. 5. Daniel Cooper (GB), Kawasaki. 6. Joshua Brookes (AUS), Kawasaki. 7. Michael Dunlop (NIR), Kawasaki. 8. James Cowton (NIR), Kawasaki. 9. Michael Sweeney (IRL), Kawasaki. 10. Jamie Hodson (GB), Kawasaki.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama