Reklama

Layout okruhu v Barceloně se vrací do roku 2016

Po řadě pádů a nebezpečných situací se jezdci prosadili se svými názory v Safety Commission. V sobotu a v neděli se bude závodit na layoutu okruhu, který obsahuje stejně jako v roce 2016 šikanu, která se jezdí v závodech F1.

Na titulním obrázku vidíte místo okruhu, o které byl veden spor: V pátek zahýbali jezdci vlevo (viz jezdec vpředu), dnes se bude zahýbat až do druhé šikany, která je na horní části obrázku - rovněž vlevo.

Zkušený Valentino Rossi to předpověděl už včera po skončení tréninků: „Zítra a v neděli se vrátíme na layout okruhu Circuit de Barcelona-Catalunya, jak se jezdilo už vloni po tragickém pádu Luise Saloma. “

V FP3 všech kubatur se tedy pojede šikana F1 a ne nově zbudovaná šikana MotoGP, která v většiny pilotů vůbec nenašla nějakou oblibu.

Toto rozhodnutí padlo v pátek večer po mítinku Safety Commission, kam sice měli přístup všichni jezdci, ale převážnou většinu tvořili piloti královské kubatury MotoGP.

Jezdci jako Rossi, Iannone nebo Folger si rovněž stěžovali na různou kvalitu asfaltového povrchu v nové šikaně, většina pilotů požadovala návrat k layoutu, na jakém se závodilo po tragickém crashi Luise Saloma 2016.

Jediným «chytrým» tak byl vlastně «JackAss», který už včera v FP1 objel po totálním «Black-outu» 5 kol na loňském okruhu, časy mu pochopitelně byly později vynulovány, než ho zastavil černý praporek.

Co to znamená v praxi? V Moto3 a Moto2 se prostě jede od FP3 bez jakýchkoliv problémů na novém layoutu okruhu, rovněž v MotoGP, ale...

V královské kubatuře MotoGP se pro postup do QP2 normálně počítá každému jezdci jeho nejlepší čas po FP1/FP2/FP3, nyní časy z FP1/FP2 budou vyřazeny a o přímém postupu do QP2 tak rozhodne pouze v FP3 - postoupí tam Top-10 nejrychlejších jezdců, o další dvě postupová místa pro postavení v prvních čtyřech řadách na startovním roštu se bude tradičně bojovat v «opravném» QP1!

Zdá se už nyní dopředu napsat, 2018 nebude zřejmě tato Grand Prix na okruhu Circuit de Barcelona-Catalunya v kalendáři závodů MotoGP, takže se pojedou pouze tři španělské závody (Jerez, Aragon a Valencia) a místo GP Catalunya bude zařazen závod v Thajsku na okruhu Buriram (5. až 7. října 2018) - tento termín už je jistý.

Foto: Friedrich Weisse



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama