Reklama

Konec skrývání Folgerovy nemoci

Špičkový sport nedovoluje špičkovým sportovcům ukázat své slabé stránky. Proto Jonas Folger svou nemoc virového původu řadu let «skrýval» pod kobercem. Ovšem nyní bude mít hlavní slovo pouze lékař.

Tým Tech3-Yamaha a americká agentura Wasserman Group, která se rok a půl stará o management Jonase Folgera bude muset hodně brzy vyjít ven s holou pravdou, tedy co bude dál s aktuálně desátým jezdcem kubatury MotoGP.

Folger samotný v několika rozhovorech před závodem GP Japonska v Motegi několikrát naznačoval, že není zdravotně úplně v pořádku a že možná trpí nemocí Epstein Barr Virus (EBV), která ho už několikrát zdravotně poslala na úplné dno.

Symptomy jsou jasné: Ztráta rovnováhy, bolesti hlavy, zvracení až celkový kolaps.

V jeho případě se poprvé vyskytly v sezóně 2011. Folger tehdy závodil v týmu Red Bull Ajo v kubatuře 125. Nejdříve se to projevilo v Le Mans, podruhé potom u nás v Brně, kdy zkolaboval při čtvrtečním kondičním tréninku okolo Masarykova okruhu. Tehdy se v paddocku na Masecu rozšířila zpráva, že to prostě Folger na Racing Party v jednom brněnském klubu prostě přehnal. Byl jsem tam rovněž přítomen a nebyla to zas tak úplně pravda...

Faktem je, že Folger dostal od oficiálního lékaře závodu zákaz startu a nekompromisní šéf tým Aki Ajo mu dokonce odebral na další závody - jako trest - tovární motocykl Aprilia...!

Když v Motegi vyšlo najevo, že Jonas Folger nebyl schopen vstát v úterý a ve středu vůbec z hotelové postele a musel odletět domů do Německa, tak se najednou vynořily další podobné historky z jeho závodní minulosti.

U týmového šéfa Tech3 Hervé Poncharal potvrdil stejné problémy třeba sportovní ředtel týmu Aspara Gino Borsoi, stejné zdravotní problémy měl Jonas v sezónách MS-Moto3 2012 a 2013.

Rovněž týmový majitel AGR Karlos Arguinano, za kterého Folger závodil 2014 a 2015 v Moto2, už u Dorny podobné příznaky německého pilota rovněž oznámil.

Rovněž tým Dynavolt Intact GP zaznamenal zdravotní problémy tohoto jezdce v roce 2016.

Ovšem Jonas Folger nechtěl svou kariéru dát vniveč a na veřejnosti se ukázat jako «slaboch», ba naopak. Ostatně, jak už jsem napsal, ve špičkovém sportu nemůže špičkový sportovec ukázat veřejnosti své slabé stránky, ba naopak.

Ostatně, který tým by angažoval závodníka s podlomeným zdravím, který trpí nějakou údajnou mysteriozní nemocí?

Takže Jonasi Folgerovi a jeho nejbližšímu okolí nezbývalo nic jiného, než kolem něho postavit neprodyšnou zeď.

Jonas musel vždy dotankovat své síly, nejlépe v zimní přestávce. Proto také jeho nejlepší byly vždy na začátku sezóny, tedy v Kataru, Jerezu nebo v Le Mans.

2017 ale týmový šéf Tech3 Poncharal bohužel zažil také jiného Folgera: Třeba při GP Rakouska byl německý jezdec satelitního týmu Yamahy se svými silami tak na konci, že závodní účast ve Spielbergu musel málem odřeknout. Jeho pád při rychlosti 280 km/h v Silverstone ve Warm-upu nebyl nic jiného, než že Rookie-MotoGP už prostě neměl dostatečnou sílu motocykl zbrzdit.

Nyní vyšlo najevo, že Jonas Folger zkolaboval ve čtvrtek v Aragónu v týmovém hospitality, a potom ještě jednou, těsně před odletem do Japonska.

Folger ale určitě není jediným, kdo byl touto nemocí, laicky řečeno «přebytkem»bílých krvinek postižen.

Stačí vyjmenovat následující sportovce: Sven Hannawald, Christian Pfeiffer nebo Tadeusz Blazusiak - ti všichni nedokázali zvyšující se nápor zatížení prostě vstřebat. Ostatně i Casey Stoner nebo Manuel Poggiali měli podobné problémy.

Z mé vlastní zkušenosti jako reprezentační trenér Rakouska v cyklistice, jsem něco podobného zažil v sezóně 2003, naštěstí se šťastným koncem jako v jihoamerické telenovele. Můj svěřenec FraSt - záměrně uvádím pouze jeho přezdívku - tuto infekční chorobu dostal zřejmě při 6-Days ve Stuttgartu v polovině ledna 2003 - potom nedokázal vstát z postele, pouze seděl a ležel, přibližně měsíc a půl. Na tradičním jarním tréninkovém campu na Mallorce se pouze na kole vozil, jeho tep byl totiž i při minimální fyzické námaze hned na 180 T/M...Přesto se nám podařilo vše zachránit a FraSt se stal začátkem srpna téhož roku Mistrem světa...

V takových případech to ale není pouze otázka fyzické kondice, nýbrž i psychiky: „Jonas byl jako duch“, okomentoval Folgera jeho týmový šéf Hervé Poncharal v Japonsku.

Pilot týmu Tech3-Yamaha byl po GP Aragón úplně psychicky na dně, totálně v poraženecké náladě, bez jakéhokoliv zájmu, skoro v depresi.

Na to je jediný lék: Absolutní klid! Bez televize, internetu a mobilu!

Momentálně není závodění na motocyklu vůbec na pořadu dne!

Nějaký brzký návrat k závodění v MotoGP je pouze iluzí!

Jestli je jeho nemoc ještě vyléčitelná, musí rozhodnout lékaři a bude se to vědět řádově v rozmezí týdnů, ne dnů a už vůbec ne hodin.

Jonas Folger bohužel svou nemoc dlouhodobě přecházel, lékařskou péči podceňoval a použil ji teprve v okamžiku totálního selhání celého organizmu.

Přesto dokázal vyhrát pět závodů Grand Prix (1x 125 ccm, 1x Moto3, 3x Moto2) a má na svém kontě 24 pódiových umístění (4x 125 ccm, 8x Moto3, 11x Moto2, 1x MotoGP).

Motocyklovému sportu obětoval vše, tedy i to nejcennější, své zdraví.

Nyní ale nejde jen o úspěchy v motocyklovém sportu, jde o jeho lidskou budoucnost. Nyní se už nesmí nic skrývat, nic retušovat.

Jonas si musí najít čas, aby znovu získal sílu.

Nyní nejde u něho o smlouvy, o mistrovské body nebo o obhájení umístění v Top-10...

Skokan na lyžích Sven Hannawald se už nikdy do špičkového sportu vrátit nedokázal, cyklistický sprintér Mark Cavendish (30 etapových vítězství při Tour de France) naopak ano - po tříměsíční přestávce. Ostatně můj svěřenec FraSt rovněž...!

Jasně, v profesionální cyklistice je možné si dovolit jednodušeji přestávku a pak vstoupit do závodní sezóny později...

Pokud by se dokázal Jonas Folger nejpozději během dvou nebo třech měsíců dát zdravotně do pořádku, tak by mohl být v boxu svého týmu Tech3 Yamaha 28. ledna 2018 na testech v Sepangu.

Ovšem to jsou pouhé spekulace, které nevedou k cíli.

Tým Tech3 a továrna Yamaha rozhodně nebudou v nejbližší době hledat rovnocennou náhradu za Jonase Folgera, naopak mu dopřejí dostatek času k úplnému uzdravení.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama