Reklama

Komise GP: Změny na rok 2018

V sezóně 2018 budou zavedeny speciální klasifikace pro satelitní týmy a jejich jezdce. Byl také stanoven počet startů s wild card na příští sezónu a stanoveno, čeho se mohou týkat zprávy na Bike-Display.

Při jednání komise GP 29. listopadu ve švýcarském Miesu byly projednány některé změny týkající se sezóny MotoGP 2018. Komise se skládá z následujících členů: Dorna-CEO Carmelo Ezpeleta, Paul Duparc (FIM), Hervé Poncharal (IRTA) a Takanao Tsubouchi (MSMA).

První rozhodnutí se týká virtuálních pitboard signálů na dashboardech motocyklů MotoGP. Zde se jednalo o případ při sezonním finále ve Valencii, kdy Jorge Lorenzo obdržel zprávu «Mapping Suggestion: Mapping 8», která ve skutečnosti znamenala, že má pustit před sebe týmového kolegu z Ducati Andreu Doviziosa a to znamenalo udržet pro Itala Doviziosa stále ještě reálné šance na titul mistra světa v MotoGP.

V sezóně 2018 smí týmy MotoGP i nadále posílat přes dashboardy zprávy svým pilotům. Je to stejný systém, jaký používá Race Direction. Pravidla ale hovoří o tom, že protokol bude vyplněn přes Dornu. Základní myšlenka je následující: Každá zpráva poslaná jezdci od jeho týmu přes dashboard bude okamžitě k vidění také na obrazovkách Dorna a v TV.

Byly zavedeny nové klasifikace v jednotlivých kubaturách GP. Vedle klasifikace jezdců a konstruktérů bude stejně jako v MotoGP zavedena klasifikace týmů v Moto3- a Moto2. Do ní se budou počítat kombinované body všech jezdců týmu včetně náhradníků.

V královské kubatuře MotoGP se 2018 zavádí klasifikace o nejlepší satelitní tým a o nejlepšího jezdce ze satelitních týmů. Vítěz se sice nestane mistrem světa, ale pojede se o tyto trofeje: V týmech o «MotoGP Class Independent Team Trophy» a piloti pak o «MotoGP Class Independent Team Rider Trophy».

Co se týká startů s wild-card pro jezdce jednotlivých značek na rok 2018, tak zde je jejich počet: KTM smí svého testovacího pilota Miku Kallia poslat v roce 2018 celkem pětkrát do závodu s wild card a to v Jerezu, Barceloně, na Sachsenringu, ve Spielbergu a Aragónu. Týmy, které splňují podmínky Concession-Teams (KTM, Aprilia a Suzuki) mají možnost startovat s wild card celkem šestkrát během sezóny 2018, ostatní týmy pouze třikrát. Pokud tým ztratí tyto privilegia (přeloženo do češtiny to znamená, že tým bude úspěšnější než dosud), tak se to bude započítávat až na následující sezónu.

Závěrem: Závodní víkend MotoGP v Malajsii byl 2017 vyhlášen jako nejlepší Grand Prix uplynulé sezóny.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama