Reklama

Ke kritice Ponssona od Rossiho a Marqueze se přidal i Lorenzo

Christophe Ponsson nahradil v Misanu zraněného Tito Rabata. Nasazení Rookieho MotoGP bylo ostře kritizováno ve čtvrtek Valentinem Rossim a Marcem Marquezem, v pátek se k této kritice přidal také Jorge Lorenzo.

V Misanu jezdí 22-letý Francouz Christophe Ponsson poprvé s motocyklem MotoGP, když nahradil zraněného Tita Rabata v týmu Avintia-Ducati. Ponsson nemá vůbec zkušenost s pneumatikami Michelin a s karbonovými brzdami. Momentálně závodí s motocyklem Yamaha za tým GIL Motorsport ve španělském šampionátu Superbike a je v něm průběžně na 18. místě. V pátek byl v prvním tréninku MotoGP klasifikován dle očekávání jako poslední se ztrátou 7.430 sec na lídra Doviziosa a se ztrátou 4.509 sec. na předposledního Syahrina. Ve druhém volném tréninku se jeho ztráta zmenšila a činila 5.956 sec. na lídra a 3.615 sec. na předposledního jezdce ve výsledcích.

Ve čtvrtek byla Rossim a Marquezem kritizována skutečnost, že Rabatův náhradník nemá vůbec žádné zkušenosti v MotoGP a je proto velkým bezpečnostním rizikem pro ostatní jezdce. Nyní vše doplnil Jorge Lorenzo: „Jezdí pouze španělský šampionát. Zřejmě se budou muset změnit pravidla a třeba jako v F1 vyžadovat k účasti v závodech MotoGP «Superlicenci». Nebo musí být zaveden test pro nováčky, aby si zvykli na takový motocykl. Pro něho to bylo v pátek hodně těžké, musel si zvyknout naráz na hodně novinek: Pneumatiky, karbonové brzdy a power. To je příliš mnoho pro jednoho náhradního jezdce.“

Ovšem který z jezdců by takovou nabídku odmítl, tedy závodit v MotoGP? „Zřejmě se musí změnit pravidla a týmy se musí na takovou záležitost Doch welcher Rennfahrer würde die připravit (před několika lety zamítla IRTA náhradního jezdce Ondru Ježka právě z výše uvedených důvodů, když měl nahradit zraněného Karla Abrahama - pozn. Bosso). V pátek se nic nestalo a doufejme, že to tak zůstane. Ale rozdíl v rychlosti je obrovský. Není to ale jeho chyba. Musel prostě využít šance, která se mu nabídla a může mu pomoci v jeho kariéře. Ale reglement se musí přepracovat“, vysvětluje Lorenzo, který tak doplnil čtvrteční názory Rossiho a Marqueze.

„Kdo? Vůbec jsem nevěděl, že Tito bude nahrazen jiným jezdcem. Neznám ho, ale už v minulosti jsem říkal, že nový jezdec musí mít aspoň trochu zkušeností se speedem, aby se mohl zúčastnit závodů kubatury MotoGP. Dostat se do kubatury MotoGP jen na základě peněz není ta nejlepší cesta. Vím, že to někteří tak dělají, ale bezpečnosti to určitě nepřidá.“, říkal už ve čtvrtek Marquez.

A Rossi k případu Ponsson ve čtvrtek dodal: „Také ho neznám. Jet poprvé s motocyklem MotoGP a to hned během závodního víkendu, není dle mého názoru dobrá myšlenka. Brzdy a pneumatiky jsou úplně jiné. A tak to není vůbec bezpečné. Musíme dávat pozor. Já ho vůbec neznám. Třeba bude rychlý, musíme počkat.“



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama