Reklama

Kdy pojede Michael van der Mark v MotoGP?

Nizozemec Michael van der Mark (23) je jedním z nejvíce ceněných jezdců na trhu - mimo rámec paddocku Grand-Prix. Jeho manažer Laurens Klein-Koerkamp vysvětluje, jaké jsou MotoGP šance tohoto pilota, který v polovině odjetých letošních závodů WorldSBK stál vždy na stupních vítězů.

Po 8 z 26 závodů MS-Superbike 2016 je Michael van der Mark na čtvrtém místě v celkovém hodnocení. S letitým motocyklem Honda CBR1000RR získal 23letý jezdec už čtyři pódiová umístění a svého mediálně vysoce hodnoceného týmového kolegu Nickyho Haydena zatím poráží poměrem 90 ku 67 bodům, tedy celkem jasně.

Přestupový kolotoč v kubatuře MotoGP se už roztočil na plné obrátky. Jakmile budou obsazeny posty v továrních týmech Hondy, Yamahy, Ducati, Suzuki, KTM a Aprilie, tak se dostane i na satelitní týmy.

Bude závodit milované dítko Hondy van der Mark 2017 v MS-MotoGP, bude mu nabídnuto místo v týmech Hondy jako jsou Marc VDS nebo LCR?

To se pokusil vysvětlit jeho manažer Laurens Klein-Koerkamp, ale ani on nedokázal dát jednoznačnou odpověď: „Michaelova smlouva pro WorldSBK končí koncem tohoto roku. Samozřejmě, že máme k Hondě velmi dobrý vztah, takže musíme počkat, jaký plán s nim Honda má na příští sezónu. Honda Europe skálopevně potvrdila, že ho chce přivést jednou do MotoGP, což není vůbec jednoduché. Vše bude záviset na tom, co s ním vlastně plánují. Já si myslím, že Michael má potenciál jezdit v MotoGP.

Zde jde o zásadní rozhodnutí. Bude schopen bojovat příští rok konečně o titul mistra světa WorldSBK, nebo přestoupí do MS-MotoGP a zde absolvuje svůj učednický první rok? Bude samozřejmě potřebovat nějaký čas, aby se dostal v MotoGP na určitý level. Bude mít šanci závodit v MotoGP, a jestli ano, za jakých podmínek? V jakém týmu? A jaký je jeho potenciál?

Rozhodně nedostane hned příležitost v továrním týmu. Ale tým by měl být natolik dobrý, aby mohl ukázat svůj jezdecký potenciál a něco se naučit.

Dá přednost Michael závodit za tým LCR místo toho, že by se stal mistrem světa Superbike?

A zde je další otázka? Postaví Honda novou Fireblade? To je hodně důležitý faktor!

Nejsem schopen odpovědět na otázku, zda je pro Michaela důležitější stát se mistrem světa, nebo jezdit MotoGP? To závisí na mnoha okolnostech a důležité je, jaký názor má Honda.

Je docela myslitelné, že v sezóně 2017 bude bojovat o titul mistra světa v MS-Superbike, a v nové smlouvě bude zakotveno, že Michael bude v roce 2018 závodit v MotoGP.

Jistě je zde také hodně velký finanční rozdíl, závodit v MotoGP nebo v WorldSBK, ale to není pro vd Marka ten zásadní rozdíl. Michael chce ukázat výkony, miluje motocyklové závody. Samozřejmě sní o tom, jezdit na Top levelu v MotoGP. Co za to přitom dostane, není zatím pro něho prioritní!“ , vysvětluje celou situaci okolo „létajícího Holanďan“ jeho manažer.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama