Reklama

Kde se vzal, tu se vzal: Joe Roberts

22-letý Američan je rozhodně nejzářivější hvězdou poněkud zakřiknuté premiéry letošního mistrovství světa silničních motocyklů v Kataru. V pátek zajel nejlepší čas prostřední kubatury, když vyhrál FP2. No a dnes si vyjel Pole Position do zítřejšího závodu «QNB Grand Prix of Qatar».

Svěřenec ex-pilota MotoGP Johna «Hoppera» Hopkinse se v šampionátu Grand Prix objevil v závěru sezóny 2017 a objel celkem 5 závodů, Brnem počínaje a Aragónem konče. Hned při své světové premiéře byl na Masarykově okruhu byl odmávnut jako desátý!, bylo to za tým AGR s motocyklem Kalex a na mokré trati.

O rok později už byl stabilním pilotem kubatury Moto2, závodil za tým NTS RW Racing GP se strojem NTS, ale v sezóně mu to moc nevycházelo: Pouze dvakrát dojel v bodech, v Mugellu (14.) a v Buriamu (13.).

Loňskou sezónu pak absolvoval za tým American Racing KTM a v Top-15 skončil dvakrát: V Le Mans a v Assenu.

Ve stejném týmu zůstal i letos, jen po odchodu KTM z prostřední kubatury světového šampionátu, přešel americký jezdec na stroj Kalex.

Na testech IRTA v Jerezu mu patřilo celkově 19. místo (+0,975 sec.), nedávné testy v Losailu pak ukončil v Top-10 na 9. místě (+0.546 sec.).

A nyní v pátek vedl časovou tabulku po FP1/FP2 s náskokem +0,248 sec.; dnes získal Pole-Position úplně shodným časem jako druhý Luca Marini.

Jeho zatímním nejlepším kvalifikačním výsledkem bylo loňské 10. místo z Grand Prix Argentiny.

A co k jeho výkonům říká jeho objevitel John «Hopper» Hopkins: „Má talent jako řada dalších jezdců v Moto2, ale chyběla mu potřebná sebedůvěra. Poznal jsem ho v uplynulé zimě a společně jsme trénovali supermoto a dirt-track. A také veškeré možné druhy krosového tréninku. Joeovy silné a slabé stránky na silničních závodních motocyklech jsou úplně stejné jako silné a slabé stránky, které jsem během své kariéry utrpěl já sám. Takže mu mohu dát přesně radu, která se mi osvědčila v mé kariéře. Tato rada pro něj okamžitě vedla ke zlepšení. Je to hezký pocit, že mohu smysluplně předávat mé informace a zkušenosti z mnoha let závodění v Grand Prix.“

Uvidíme během dnešního závodu...!



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama