Reklama

Kawasaki staví anti-Ducati

Už roky staví Kawasaki limitovanou edici speciálních motocyklů pro MS-Superbike a jde tak jinou cestou, než nyní nastoupila Ducati s svým modelem R. „Nejsme tak extrémní“, říká Ichiro Yoda, tedy poradce Kawasaki pro šampionát WorldSBK.

Ducati byla nařčena svými konkurenty, že Panigale V4R je pouze překapotovaný motocykl MotoGP z roku 2015. Ovšem vše odpovídá plně reglementu, cen je do 40.000 Euro a počet exemplářů je dle objednávek: V první polovině 2019 bylo postaveno 1000 kusů modelu R, ačkoliv dle homologace jich stačilo 500 za dva roky.

Kawasaki staví už několik let tkzv. «Homologation Specials» – limitované počtem kusů 500, tedy speciální stroje pro mistrovství sériových motocyklů. Aktuálně je to typ ZX-10RR.

Od poloviny dubna je v paddocku WorldSBK známo, že Kawasaki postaví na rok 2020 nový motocykl, technicky na úrovni Ducati V4R, který bude možno točit až do 16.500/min.

„Pro Kawasaki není vůbec problémem, postavit 500 kusů takových motocyklů“, říká Ichiro Yoda a hned vysvětluje: „Máme z MS-MotoGP hodně zkušeností se čtyřválcovými motory a v šampionátu WorldSBK nejsme proto, abychom se ho zúčastnili“.

„RR je korektní označení tohoto projektu, možná dokonce RRR“, dodává se smíchem Japonec a dále pokračuje: „Bude to speciální motocykl v limitované edici. Prodejní cena se bude blížit maximální možné hranici, tedy 40.000 Euro.“

„Momentálně máme velkou nevýhodu v oblasti 4., 5. a 6. rychlostního stupně. Máme sice jednoho z nejlepších jezdců, ale on nemůže vše kompenzovat. A také nechceme, aby musel pořád riskovat. Proto potřebujeme motocykl, který je na rovinkách konkurence schopný. Eventuální další ztráty je schopen v jiných částech tratě nahradit.“, je názoru Ioda.

Jonathan Rea vyhrál od roku 2015 mistrovství světa pro Kawasaki čtyřikrát v řadě, v předchozích sezónách s motocyklem Honda dokázal ročně vyhrát minimálně jeden závod ročně, v celkovém pořadí ale nebyl lepší než třetí.

Japonský odborník si je dobře vědom jezdeckých kvalit lídra šampionátu Alvara Bautisty, který dokázal vyhrát 14 z dosavadních 19 závodů a dvakrát havaroval z první pozice v závodě. Faktem je, že Ducati s V4R nezískala žádné jiné první místo.

„Možná by vyhrál i na našem motocyklu. Pozoroval jsem ho na trati a v televizi, je hodně dobrý - prostě jezdec MotoGP. Je na stejném levelu, jako Jonathan. Ovšem Jonathan není schopen určité ztráty na rovinkách prostě kompenzovat. Jonathan a Alvaro jsou prostě jezdci MotoGP“, uzavírá vše Ioda.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama