Reklama

Katar: Honda opět dominovala – KTM zde nevyhrála od roku 2014

MS-Moto3 se skládá z jezdců na motocyklech Honda a KTM, poprvé v MS startuje jezdec z Kazachstánu. Sedm pilotů už vyhrálo závody Grand Prix, všichni mistři světa postoupili minimálně o kubaturu výše.

Opět se podařilo v kubatuře Moto3 nashromáždit talentované jezdce z celého světa v seriálu Grand-Prix a zde je podporovat. A zde jsou největší změny Moto3 v porovnání se sezónou 2017:

– Chybí následující jezdci: Joan Mir (nyní Moto2), Romano Fenati (Moto2), Jules Danilo (Moto2), Bo Bendsneyder (Moto2), Manuel Pagliani (CEV), Maria Herrera (MS-Supersport 300), Juanfran Guevara (ukončil závodění) a Patrik Pulkkinen (CEV?).

– Nově se objevili následující Rookies: Jaume Masia, Dennis Foggia, Kazuki Masaki, Alonso Lopez a Makar Yurchenko.

– Sedm jezdců už dokázalo vyhrát závod Grand Prix: Niccolo Antonelli (3), Aron Canet (3), Enea Bastianini (2), Livio Loi (1), Andrea Migno (1), John McPhee (1) a Jorge Martin, ten vyhrál v neděli v Kataru svůj druhý závod v GP.

– Z 28 jezdců aktuálního startovního pole v Moto3 bylo na startu v Kataru 13 jako teenagerů. Nejmladším byl v Kataru Alonso Lopez, v době svého prvního startu mu bylo teprve 16 let a 87 dnů.

– Pouze čtyři jezdci gridu Moto3 mají už 22 let, nebo jsou starší: Niccolo Antonelli (22 let a 23 dní), Andrea Migno (22 let a 68 dní), John McPhee (23 let a 247 dní) a Jakub Kornfeil (24 let a 344 dní).

– Potom, co Joan Mir a Romano Fenati postoupili do Moto2, jsou nejspěšnějšími jezdci současného startovního pole Moto3 Niccolo Antonelli a Aron Canet, oba už stáli třikrát na nejvyšším stupni vítězů. Jejich největší rivalové jsou potom Enea Bastianini a Jorge Martin se dvěma vítězstvími. Ital Bastianini pak má na svém kontě už 18 pódiových umístění, následuje Jorge Martin s 10.

– Čech Jakub Kornfeil je jediným jezdcem ve startovním poli, který nevynechal ani jeden dosavadní závod kubatury Moto3. Stál na startovním roštu ve všech 107 závodech této kubatury od roku 2012.

– Niccolo Antonelli je vedle Jorge Martina - letošního vítěze - jediným, který rovněž v Kataru už dokázal vyhrát! Bylo to v roce 2016.

– Niccolo Antonelli (2016), John McPhee (2017), Jorge Martin (2017 a 2018) stejně jako Enea Bastianini (2015) už stáli na pódiu v Kataru před letošním premiérovým závodem této sezóny.

– Během posledních devíti let stál pozdější mistr světa v kubatuře Moto3/125ccm vždy na pódiu: To znamená, že mistrem světa 2018 by se měl stát buď Jorge Martin, nebo Aron Canet nebo Lorenzo Dalla Porta.

– Od roku 2012, kdy byla zavedena do seriálu Grand Prix kubatura Moto3, nedokázal ještě žádný jezdec vyhrát v Kataru více než jednou.

– Svým vítězstvím ve Valencii se stal Jorge Martin devátým Španělem, který vyhrál závod kubatury Moto3 a nyní v Kataru to bylo už 26. vítězství pro Španěly v kubatuře Moto3. Aktuální lídr startoval vloni v Kataru poprvé v kariéře pilota GP z Pole-Position, když byl Qualifying kvůli špatnému počasí zrušena.

– Stejně jako 2015 a 2017 obsadili na okruhu Losail Circuit také 2018 jezdci s motocykly Honda všechna místa v Top-5. Poslední vítězství pro KTM získal v Moto3 v roce 2014 Jack Miller.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama