Reklama

Jules Cluzel je věčným korunním princem WorldSSP

31-letý Francouz Jules Cluzel patří od prvního roku svého závodění v šampionátu WorldSSP mezi absolutní špičku této kubatury. I letos až do finále v katarském Losailu byl stále ve hře o titul mistra světa.

Pokud se podrobněji podíváme na jeho závodění v tomto šampionátu, tak zjistíme, že po dvou letech v prostřední kubatuře Grand Prix - tedy v Moto2 - přešel do prostřední kubatury šampionátu motocyklů co nejvíce podobných těm sériovým a během 7 sezón (když 2013 závodil v WorldSBK) se vždy umístil v Top-4.

2012 (Honda) - 2. místo - 4 vítězné závody
2014 (MV Agusta) - 2. místo - 3 vítězné závody
2015 (MV Agusta) - 4. místo - 3 vítězné závody
2016 (MV Agusta) - 2. místo - 2 vítězné závody
2017 (Honda) - 3. místo - 6 pódií
2018 (Yamaha) - 3. místo - 5 vítězných závodů
2019 (Yamaha) - 3. místo - 3 vítězné závody

Pilot týmu GMT94 v posledních dvou sezónách prohrál boj o titul mistra světa vždy až v katarském finále. Vloni s Cortesem a letos s Krummenacherem. Přesto se ukázal jako férový sportovec a na rozdíl od Caricasula! švýcarskému přemožiteli sportovně pogratuloval.

S Italem prohrál francouzský jezdec o 7 bodů, na Švýcara pak 31-letý jezdec ztratil bodů 13 bodů.

Ovšem titul mohl získat Francouz pouze v případě vítězství, to ale v Kataru získal jeho krajan a mistr světa 2017 Lucas Mahias.

Do sezóny 2019 přitom odstartoval Cluzel fantasticky, skončil druhý na Phillip Islandu a vyhrál v Thajsku. Ovšem v prvních třech evropských závodech (Aragón, Assen a Imola) nedojel ani jednou v Top-3 a tuto bodovou ztrátu už nikdy nedohnal.

Na příští sezónu zůstává Cluzel ve svém stávajícím týmu GMT94 Yamaha a chce se znovu pokusit o zisk - dosud pro něho nedostižného - titulu mistra světa, přičemž bude jistě patřit k hlavním favoritů šampionátu prostřední kubatury motocyklů, co nejvíce podobných těm sériovým.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama