Reklama

Jonathan Rea spěchá za světovým hattrickem

Před dlouhou letní přestávkou je na čele tabulky WorldSBK celkem jasně tovární pilot Kawasaki a úřadující mistr světa Jonathan Rea. Se ztrátou 59 bodů následuje jeho týmový kolega Tom Sykes a dalších 56 bodů ztrácí Chaz Davies s továrním motocyklem Ducati.

Dvojice současných pilotů s motocykly Panigale zůstane u «červených» i na příští rok, lídr ME-STK 1000 Michael Rinaldi (21 let) pomalu «dozrává» a pokud by opravdu nastal čas jeho přestupu do WorldSBK, tak mi mohl zakotvit v některém ze satelitních týmů.

Top-5 kompletuje Alex Lowes, ovšem Yamaha stále ještě čeká na své první vítězství s novým motocyklem. Zkušený Španěl Xavi Fores je sice průběžně na 6. pozici, ovšem vedení týmu Barni Racing Ducati očekávalo více, neboť 31-letý Fores má k dispozici úplně stejnou motocyklovou techniku jako Davies a Melandri. Následuje na 7. místě Nizozemec Michael vd Mark a Top-10 kompletují s hodně «podřadným» motocyklem MV Agusta závodící Leon Camier - zasloužil by si rozhodně něco lepšího, Jordi Torres (BMW) a Eugene Laverty (Aprilia). Zatímco Torres z BMW už zřejmě více nevytáhne, tak výkony vicemistra světa WorldSBK z roku jsou velkým zklamáním. Zde se v plné nahotě ukazuje, že továrna z Noale zaměřila veškeré možnosti (jak finanční, tak technické) na kubaturu MotoGP a vývoj motocyklu Aprilia RSV4 RF se prakticky zastavil. Není totiž úplně normální, že Leandro Mercado se satelitním motocyklem stejné značky z týmu IODA Racing, je oběma továrním pilotům Lavertymu a Savadorimu více než důstojným soupeřem.

Tím se dostáváme k pořadí v Top-15: Kromě Mercada si vede výborně také Roman Ramos ze satelitního týmu Kawasaki Go Eleven. Teprve za nimi je nejlepší jezdec s novou Hondou Fireblade Stefan Bradl a můžeme klidně otevřeně napsat, že takovou blamáž s novým bikem motocyklový gigant dlouho nezažil. Ex-pilot MotoGP Stefan Bradl zatím bodově pouze paběrkuje, a očekávat nějaké zlepšení po letní přestávce by bylo tak naivní, jako «u ježka, který se chystá přeběhnout ve zdraví dálnici», třeba mezi Brnem a Prahou. Kdo dojede zbytek sezóny místo tragicky zesnulého Nickyho Haydena, je zatím záhadou....V Laguna Sece byl týmovým kolegou Bradla domácí Jake Gagne a zas tak «o parník» za Němcem nezaostával a to jel na tomto motocyklu vůbec poprvé.

Randy Krummenacher ve své zřejmě první a zároveň poslední sezóně WorldSBK nijak nepřesvědčil a čeho je jeho motocykl Kawasaki ZX-10RR opravdu schopný, dokázal hostující Leon Haslam - ten je v hledáčku týmu jasnou «jedničkou» na sezónu 2018.

Úřadující šampion STK FIM Cupu Raffaele de Rosa sice nahradil v týmu Genesia Bevilacquy Němce Reiterbergera, ale svými výsledky nijak nepřesvědčil. Jistě budeme zvědavi na první závod po letní přestávce, kdy se Reiterberger (Van Zon-Remeha-BMW) s wild card utká v přímém souboji s Italem.

Z týmu Guandalini Yamaha Racing vyhozeného Riccarda Russa nahradil v Laguna Sece náš Jakub Smrž a více než se soupeři bojoval s motocyklovou technikou. Kdo pojede místo mladého Itala do konce sezóny a zda dostane - bude mít ještě chuť - šanci Jakub Smrž, by bylo věštěním «ze skleněné koule».

Bodovací tabulku stabilních pilotů WorldSBK pak uzavírají oba jezdci týmu Grillini Kawasaki Ayrton Badovini na 21. místě (14 bodů) a Čech Ondra Ježek na místě 22. (12 bodů). Zde se v «plné nahotě» projevuje naše předsezónní zamyšlení, že týmu Grillini Kawasaki Racing nejde zas tak v první řadě o výsledky, daleko důležitější je být viděn na startovním roštu v záběrech TV kamer každý závodní víkend. Zda to má zkušený Badovini, nebo český Rookie šampionátu WorldSBK Ježek zapotřebí, je na pováženou? Faktem je, že Ondřej Ježek se těmito výkony - které plně neodpovídají jeho jezdeckému umění! - jen hodně nepravděpodobně nabídne na sezónu 2018 jinému týmu v MS WorldSBK...

Stav šampionátu WorldSBK po 16 závodech z 26: 1. Rea 341 bodů; 2. Sykes 282; 3. Davies 226; 4. Melandri 189; 5. Lowes A. 148; 6. Fores 132; 7. van der Mark 129; 8. Camier 99; 9. Torres 94; 10. Laverty 89; 11. Ramos 73; 12. Mercado 66; 13. Bradl 64; 14. Savadori 63; 15. Krummenacher 46; 16. Hayden 40; 17. De Angelis 32; 18. De Rosa 30; 19. Haslam 20; 20. Reiterberger 19; 21. Badovini 14; 22. Ježek 12; 23. Russo 8; 24. Dixon 7; 25. Brookes 4; 26. Simon 4; 27. Gagne 2.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama