Reklama

Jonathan Rea má náskok 59 bodů

Před dlouhou letní přestávkou je na čele tabulky WorldSBK celkem jasně tovární pilot Kawasaki a úřadující mistr světa Jonathan Rea. Se ztrátou 59 bodů následuje jeho týmový kolega Tom Sykes a dalších 56 bodů ztrácí Chaz Davies s továrním motocyklem Ducati.

Dvojice současných pilotů s motocykly Panigale zůstane u «červených» i na příští rok, právě včera bylo oficiálně oznámeno prodloužení smlouvy s Marcem Melandrim. Lídr ME-STK 1000 Michael Rinaldi (21 let) pomalu «dozrává» a pokud by opravdu nastal čas jeho přestupu do WorldSBK, tak mi mohl zakotvit v některém ze satelitních týmů.

Top-5 kompletuje Alex Lowes, ovšem Yamaha stále ještě čeká na své první vítězství s novým motocyklem. Zkušený Španěl Xavi Fores je sice průběžně na 6. pozici, ovšem vedení týmu Barni Racing Ducati očekávalo více, neboť 31-letý Fores má k dispozici úplně stejnou motocyklovou techniku jako Davies a Melandri. Následuje na 7. místě Nizozemec Michael vd Mark a Top-10 kompletují s hodně «podřadným» motocyklem MV Agusta závodící Leon Camier - zasloužil by si rozhodně něco lepšího, Jordi Torres (BMW) a Eugene Laverty (Aprilia). Zatímco Torres z BMW už zřejmě více nevytáhne, tak výkony vicemistra světa WorldSBK z roku jsou velkým zklamáním. Zde se v plné nahotě ukazuje, že továrna z Noale zaměřila veškeré možnosti (jak finanční, tak technické) na kubaturu MotoGP a vývoj motocyklu Aprilia RSV4 RF se prakticky zastavil. Není totiž úplně normální, že Leandro Mercado se satelitním motocyklem stejné značky z týmu IODA Racing, je oběma továrním pilotům Lavertymu a Savadorimu více než důstojným soupeřem.

Tím se dostáváme k pořadí v Top-15: Kromě Mercada si vede výborně také Roman Ramos ze satelitního týmu Kawasaki Go Eleven. Teprve za nimi je nejlepší jezdec s novou Hondou Fireblade Stefan Bradl a můžeme klidně otevřeně napsat, že takovou blamáž s novým bikem motocyklový gigant dlouho nezažil. Ex-pilot MotoGP Stefan Bradl zatím bodově pouze paběrkuje, a očekávat nějaké zlepšení po letní přestávce by bylo tak naivní, jako «u ježka, který se chystá přeběhnout ve zdraví dálnici», třeba mezi Brnem a Prahou. Kdo dojede zbytek sezóny místo tragicky zesnulého Nickyho Haydena, je zatím záhadou....V Laguna Sece byl týmovým kolegou Bradla domácí Jake Gagne a zas tak «o parník» za Němcem nezaostával a to jel na tomto motocyklu vůbec poprvé. Nyní na LausitzRingu bude motocykl Honda pilotovat Davide Giugliano, který začal sezónu v šampionátu BSB.

Randy Krummenacher ve své zřejmě první a zároveň poslední sezóně WorldSBK nijak nepřesvědčil a čeho je jeho motocykl Kawasaki ZX-10RR opravdu schopný, dokázal hostující Leon Haslam - ten je v hledáčku týmu Puccetti jasnou «jedničkou» na sezónu 2018.

Úřadující šampion STK FIM Cupu Raffaele de Rosa sice nahradil v týmu Genesia Bevilacquy Němce Reiterbergera, ale svými výsledky nijak nepřesvědčil. Jistě budeme zvědavi na první závod po letní přestávce, kdy se Reiterberger (Van Zon-Remeha-BMW) s wild card utká v přímém souboji s Italem.

Z týmu Guandalini Yamaha Racing vyhozeného Riccarda Russa nahradil v Laguna Sece náš Jakub Smrž a více než se soupeři bojoval s motocyklovou technikou. Nyní místo mladého Itala pojede až do konce sezóny specialista na 600-ky Massimo Roccoli.

Ital Riccardo Russo ale bez motocyklu a bez týmu dlouho nezůstal, u Pederciniho totiž na motocyklu Kawasaki nahradil nevýrazného Alexe de Angelise ze San Marina.

Bodovací tabulku stabilních pilotů WorldSBK pak uzavírají oba jezdci týmu Grillini Kawasaki Ayrton Badovini na 21. místě (14 bodů) a Čech Ondra Ježek na místě 22. (12 bodů). Zde se v «plné nahotě» projevuje naše předsezónní zamyšlení, že týmu Grillini Kawasaki Racing nejde zas tak v první řadě o výsledky, daleko důležitější je být viděn na startovním roštu v záběrech TV kamer každý závodní víkend. Zda to má zkušený Badovini, nebo český Rookie šampionátu WorldSBK Ježek zapotřebí, je na pováženou? Faktem je, že Ondřej Ježek se těmito výkony - které plně neodpovídají jeho jezdeckému umění! - jen hodně nepravděpodobně nabídne na sezónu 2018 jinému týmu v MS WorldSBK...

Koncem července se za skvělých povětrnostních podmínek konaly na tomto okruhu oficiální dvoudenní testy: První den zajel tovární pilot Kawasaki Tom Sykes čas 1:36,8 min, druhý den testování ale jeho týmový kolega Jonathan Rea se časem 1:36,6 min dokázal ještě zrychlit. Reovo zlepšení o půl sekundy bylo sice skvělé, ale nejvíce se dokázal oproti úterý zlepšit Eugene Laverty (Aprilia) a to o celou sekundu. Zajel 1:36,8 min a byl tak o pouhých 0,2 sec pomalejší než Rea. Markus Reiterberger zajel s modifikovaným motocyklem IDM stejný čas jako v úterý: 1:37,7 min.

Stav šampionátu WorldSBK po 16 závodech z 26: 1. Rea 341 bodů; 2. Sykes 282; 3. Davies 226; 4. Melandri 189; 5. Lowes A. 148; 6. Fores 132; 7. van der Mark 129; 8. Camier 99; 9. Torres 94; 10. Laverty 89; 11. Ramos 73; 12. Mercado 66; 13. Bradl 64; 14. Savadori 63; 15. Krummenacher 46; 16. Hayden 40; 17. De Angelis 32; 18. De Rosa 30; 19. Haslam 20; 20. Reiterberger 19; 21. Badovini 14; 22. Ježek 12; 23. Russo 8; 24. Dixon 7; 25. Brookes 4; 26. Simon 4; 27. Gagne 2.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama