Reklama

Jonas Folger nebude testovacím pilotem u Yamahy

Němec Jonas Folger nebude v příští sezóně testovacím jezdcem Yamahy, to se dozvěděl ve čtvrtek přímo od vedení továrního týmu. V odůvodnění - psaném v němčině - stojí, že Yamaha Motor Racing bude pracovat při testech pouze s japonskými testovacími piloty.

O toto místo se ovšem zajímal i současný testovací pilot Aprilie Bradley Smith, který několik sezón závodil v týmu Tech3 Yamaha.

Přitom Jonas Folger měl dle svého vyjádření ústní dohodu s Yamaha Motor Racing, že bude i v roce 2020 testovacím pilotem této továrny. Toto všem rezolutně popírá Lin Jarvis, Managing Director Yamaha Motor Racing!

26-letý jezdec měl dle vlastního vyjádření závodit v příští sezóně jako stabilní jezdec v Moto2, ale odmítl je, neboť chtěl pokračovat jako testovací pilot s vidinou startů s wild card v MotoGP. Folger letos na začátku roku testoval v Sepangu, kdy se dělil o motocykl jak s Japoncem Nozanem, tak s jeho krajanem Nakasugou. Potom testoval hodně málo, pouze v Mugellu, Misanu a na KymiRingu. Kromě toho absolvoval v závodech Grand Prix - bez zisku jediného bodu! - celkem pět závodů jako náhradník v týmu Petronas Sprinta místo zraněného Pawiho. Samozřejmě, že jelikož nebodoval, tak třeba týmy Gaviota-Nieto nebo Petronas-Sprinta neměly moc velký zájem o spolupráci na celou sezónu 2020.

Přitom Massimo Meregalli, manažer továrního týmu Yamahy MotoGP, ještě před několika dny prohlásil, že s Jonasem Folgerem je počítáno jak s testovacím jezdcem, tak i s jeho starty s wild card. Především potom, co nabídku stát se testovacím pilotem, odmítl Johann Zarco.

Folgerovi bylo vyčítáno, že se snažil při testech jezdit maximálně rychle, místo aby své tempo zredukoval třeba o 0,5 sekundy pomaleji na jedno kolo, ale jezdil konstantní časy. A třeba v Brně na Masarykově okruhu jel závod prostřední kubatury bez předchozího svolení od Yamaha Motor Racing...!



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama