Reklama

Jezdce čeká pravé argentinské tango

Po úspěšné loňské premiéře v Jižní Americe se předposlední závod šampionátu bude konat opět v Argentině, kde hostitelem šampionátu 2019 MOTUL FIM Superbike World Championship bude Circuito San Juan Villicum. Úzký a technický layout okruhu nabídne všem jezdcům to pravé argentinské tango.

WorldSBK

O prvních dvou místech v šampionátu WorldSBK je už rozhodnuto, ještě předtím než začne předposlední závodní víkend. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) se stal staronovým mistrem motocyklů co nejvíce podobných těm sériovým, ve své Rookie sezóně pak je vícemistrem světa Alvaro Bautista (ARUBA.IT Racing – Ducati).

Jonathan Rea vyhrál vloni v Argentině a stal se tak historicky prvním vítězem WorldSBK v Jižní Americe. 32-letý Severní Ir chce ale dalšími vítězstvími vytvořit další rekordy sezóny 2019.

ARUBA.IT Racing – Ducati zde vloni získal první Pole-Position na kontinentu Jižní Amerika a po nešťastném závodě v Magny-Cours, kdy Alvaro Bautista havaroval po kolizi, kterou zavinil Razgatlioglu, by rád navázal na lońskou úspěšnou premiéru, kdy zásluhou Chaze Daviese získal pódium. Pro Bautistu to naopak bude premiéra v San Juanu.

Se dvěma vítězstvími z Magny Cours přijíždí Toprak Razgatliolgu (Turkish Puccetti Racing), který se pomalu loučí s motocyklem Kawasaki a se stájí Puccetti Racing. 22-letý Turek by celkově rád skončil v Top-3, na kterém je zatím jeho předchůdce v týmu Pata Yamaha WorldSBK Alex Lowes.

Trojici Toprak Razgatliolgu (Turkish Puccetti Racing), Alex Lowes a Michael vd Mark (oba Pata Yamaha WorldSBK Team) dělí pouhých 19 bodů.

Předposlední závodní víkend v továrním týmu (Kawasaki Racing Team WorldSBK) čeká Leona Haslama, pro kterého to bude rovněž premiéra na tomto okruhu. Jeho náskok na dalšího v pořadí Chaze Daviese (ARUBA.IT Racing – Ducati) je 16 bodů, za ním je se 14 bodovou ztrátou Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team).

S kariérou se loučící Marco Melandri (GRT Yamaha WorldSBK) získal vloni v Argentině jak jedno Pole-Position, tak zde dvakrát stál na stupních vítězů.

Je zde ale řada soukromých jezdců, jako např. Loris Baz (Ten Kate Racing – Yamaha) nebo Leon Camier (Moriwaki Althea Honda Team) či Eugene Laverty (Team Goeleven), kteří by rádi minimálně v jednom ze tří argentinských závodů obsadili místa v Top-5.

A nezapomínejme na lokalmatadora Leandra Mercada, který se před domácím publikem naposled představí za tým Orelac Racing VerdNatura, který v šampionátu končí a jelikož by DWO ráda viděla Argentince v šampionátu i nadále, tak je hodně blízko dohodě přestup 27-letého jezdce do týmu BARNI Racing Ducati.

Poprvé budou na okruhu San Juan v Argentině závodit Ryuichi Kiyonari (Moriwaki Althea Honda Team), Markus Reiterberger (BMW Motorrad WorldSBK Team) a Alessandro Delbianco (Althea Mie Racing Team).

Pořadí v WorldSBK: 1. Jonathan Rea/Kawasaki - 544 bodů; 2. Alvaro Bautista/Ducati - 415; 3. Alex Lowes/Yamaha - 279; 4. Michael van der Mark/Yamaha - 274; 5. Toprak Razgatlioglu/Kawasaki - 260; 6. Leon Haslam/Kawasaki - 239; 6. 7. Chaz Davies/Ducati - 223; 7. 8. Tom Sykes/BMW 209; 9. Marco Melandri/Yamaha - 171; 10. Sandro Cortese/Yamaha - 122; 11. Jordi Torres/Kawasaki - 117; 12. Loris Baz/Yamaha 114; 13. Michael Ruben Rinaldi/BMW - 109; 13. 14. Markus Reiterberger/BMW - 68; 15. Leandro Mercado/Kawasaki - 60; 16. Eugene Laverty/Ducati - 54; 17. Leon Camier/Honda 42; 18. Alessandro Delbianco/Honda - 22; 19. Ryuichi Kiyonari/Honda - 22; Lorenzo Zanetti/Ducati - 21; 21. Peter Hickman/BMW - 14; 22. Thomas Bridewell/Ducati - 12; 23. Yuki Takahashi/Honda 11; 24. Michele Pirro/Ducati - 10; 25. Samuele Cavalieri/Ducati - 6; 26. Sylvain Barrier/Ducati - 3; 27. Hector Barbera/Kawasaki - 3; 28. Takumi Takahashi/Honda - 1.

WorldSSP

Šampionát FIM Supersport World Championship by mohl rozhodnout o předčasném titulu mistra světa už v Jižní Americe. Stalo by se to v případě, kdyby v «Motul Argentinian Round» získal Randy Krummenacher (BARDAHL Evan Bros. WorldSSP Team) o 16 bodů více než jeho týmový kolega.

Randy Krummenacher si zapsal první DNF v kubatuře WorldSSP za tři roky a to zrovna v nejhorším možném momentě. Vloni obsadil Krummi v Argentině 6. místo, s tím by ale letos určitě spokojen nebyl. Jeho týmový kolega a jediný reálný zbývající soupeř v šampionátu Federico Caricasulo zde vloni nedojel, když havaroval hned v 1. kole v T2. Ital ztrácí 10 bodů na svého švýcarského týmového kolegu.

Čistě teoretické šance na zisk titulu má ještě třetí v pořadí Jules Cluzel (GMT94 YAMAHA), jeho ztráta na lídra šampionátu je 38 bodů.

Lucas Mahias (Kawasaki Puccetti Racing) získal na domácí trati první vítězství pro Kawasaki od roku 2017, a má ještě matematickou šanci ukončit šampionát v Top-3.

Hikari Okubo (Kawasaki Puccetti Racing) je jedním ze tří jezdců, kteří letos bodovali v každém závodě a rád by získal své první pódium právě v San Juanu. 26-letý Japonec by nejen rád ukončil 12-leté čekání této země na pódiové umístění, ale především se nabídl některému z předních týmů na příští sezónu. Raffaele De Rosa (MV AGUSTA Reparto Corse) pak kompletuje Top-6, když v Magny Cours celkově předstihl Thomase Gradingera (Kallio Racing). A nesmíme zapomenout ani na další: Ayrton Badovini (Team Pedercini Racing) se vrátil v Magny-Cours na stupně vítězů a poprvé se naopak na ně postavil Isaac Viňales (Kallio Racing).

Pořadí v WorldSSP: 1. Randy Krummenacher (SUI-Yamaha) - 193 bodů; 2. Federico Caricasulo (ITA-Yamaha) - 183; 3. Jules Cluzel (FRA-Yamaha) - 155; 4. Lucas Mahias (FRA-Kawasaki) - 123; 5. Hikari Okubo (JPN-Kawasaki) - 93; 6. Raffaele De Rosa (ITA-MV Agusta) - 82; 7. Thomas Gradinger (AUT-Yamaha) - 78; 7. 8. Corentin Perolari (FRA-Yamaha) - 68; 9. Isaac Vinales (ESP-Yamaha) - 65; 10. Ayrton Badovini (ITA-Kawasaki) - 53.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama