Reklama

Ještě k Phillip Islandu čísly

Marc Márquez vyhrál v posledních sedmi letech vždy minimálně 5 závodů Grand Prix; to před ním dokázali jen Agostini a Hailwood.

34 – Tom Lüthi vyhrál nyní dva závody v řadě a je tak s celkovým počtem 34 pódiových umístění v Moto2 na špici této statistiky. Tito Rabat je na místě druhém, když má na svém kontě 33 umístění v Top-3 v prostřední kubatuře Grand Prix.

33 – Andrea Dovizioso získal při GP Japonska své 33. pódiové umístění v MotoGP, o to další na Phillip Islandu přišel o 3,9 sec. «Dovi» má nyní v «premier class» pouze o jedno pódium méně, než dvojnásobný mistr světa 500-ccm Phil Read za celou svou kariéru.

26 – Danilo Petrucci (Pramac-Ducati) oslavil v pondělí po GP Austrálie své 26. narozeniny. V závodě na Phillip Islandu byl odmávnut na P9.

24 – Enea Bastianini se stal při GP Japonska už 24. různým letošním vítězem napříč všemi třemi kubaturami. Tolik různých vítězů jsme nepoznali od roku 1974, tehdy se ale jezdilo ještě v kubaturách 50 a 350 ccm.

22.84 sekundy – Ital Danilo Petrucci dokončil závod v Motegi jako 12. v cíli pouhých 22,84 sekund za vítězem Marcem Márquezem. Tak malý rozestup v Top-12 jsme ještě nikdy nezaznamenali od doby kdy se začalo závodit v čtyřtaktní éře MotoGP v roce 2002 . Rekord v královské kubatuře je z roku 2001 ještě z kubatury 500 ccm. Za vítězným Valentinem Rossim/Honda dojel Anthony West/Honda o pouhých 20,303.

9 – V tomto roce vyhrálo závod Moto3 devět různých vítězů: Binder (6), Pawi (2), Navarro (1), Bastianini (1), Mir (1), Bagnaia (1), Fenati (1), Antonelli (1) a McPhee (1). Tolik různých vítězů jsme poznali 2003 rovněž v Lightweight – taky devět. A to je rekord platný od roku 1949.

5 – Díky vítězství v Motegi stál Marc Márquez v posledních sedmi letech (ve třech různých kubaturách) minimálně pětkrát na nejvyšším stupni vítězů. Před ním to dokázali jen Giacomo Agostini a Mike Hailwood.

3 – Tom Lüthi vyhrál letos už čtyři závody v kubatuře Moto2. To se mu naposledy povedlo ve jeho mistrovské sezóně 2005 - 125 ccm.

2 –Týmoví kolegové v továrním týmu Suzuki Maverick Vinales a Aleix Espargaró obsadili v Japonsku místa tři a čtyři. To se jim málem podařilo i v Austrálii, ale Aleix havaroval. Předtím to bylo pro Suzuki v roce 2007 v Misanu: Chris Vermeulen byl odmávnut jako 2. a John Hopkins na P3.

0 – V Japonsku nedojeli oba tovární piloti Movistar-Yamaha kvůli pádu do cíle. Bylo to poprvé během sedmi společných sezón. A naposled, co ani jeden z továrních pilotů nebodoval, se událo v Austrálii 2011. Tehdy byli oba zraněni (Jorge Lorenzo a Ben Spies) a do závodu vůbec nenastoupili.

Foto: Andrew Wheeler



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama