Reklama

Je chyba v systému? Peníze jsou nad jezdecké umění!

Původně dobře míněná postupová hierarchie, tedy nejdříve WSSP 300, potom WSSP a jako třešnička na dortu v podobě WSBK sice částečně funguje, ale jde především o peníze, tedy kolik je schopen dotyčný jezdec (respektive jeho rodiče) donést do týmu peněz jako sponzorský příspěvek.

Dle všeobecně dostupných informací, ostatně i z poslední doby, stojí jedna sezóna v šampionátu «malých» supersportů minimálně 100.000 Euro, tolik si musí zájemce (jeho rodina) na závodění připravit, aby s ním tým vůbec počítal. Ve «velkých» supersportech pak tým (jeho principál) požaduje částku minimálně dvojnásobnou, ale ani trojnásobná suma není žádnou výjimkou.

„Abyste mohli jezdit světový šampionát Supersportů, potřebujete peněžní budget,“ kritizoval Holanďan Scott Deroue, který rezignoval na své další závodění před týdnem, tedy 5. března 2021. „Všechno je to o penězích a ne o tom, jak dobří jste.“

A tak vznikají takové horrorové situace, kdy otec zájemce o závodění v mistrovství světa motocyklů dokonce uvažuje o prodeji vlastní ledviny...!

Jedno se mezitím také ukázalo, zatímco kubatura Moto3 se etablovala jako ideální juniorská škola pro mistrovství světa Moto2, tak analogická cesta v paddocku SBK dosud nefunguje. Mistrovství světa Supersport 300 je sice každoročně naplněno, ale téměř žádný z jezdců se pak nedostane dále. V posledních sezónách udělal patřičný dojem pouze Manuel Gonzalez: Ten se stal 2019 mistrem světa v šampionátu WSS 300 a svou první sezónu s motocyklem o objemu 600 ccm pak dokončil jako sedmý celkově! V každém z 15 odjetých závodů v roce 2020 se 18-letý rodák z Madridu umístil v Top-10 a třikrát byl odmávnut v elitní šestce.

Zdroj: Speedweek



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama