Reklama

Jaký je vlastně grid MotoGP na sezónu 2020?

Potvrzením závodění Francouze Johanna Zarca místo našeho Karla Abrahama v týmu Reale Avintia známe definitivní složení startovního roštu MotoGP na sezónu 2020. Tak se na něho podívejme podrobně:

Francouz Johann Zarco uzavřel smlouvu s Ducati a tato smlouva ho spojuje s týmem Avintia z Andorry. V královské kubatuře tak uvidíme dva Francouze a jednoho pilota z Portugalska, Jihoafrické republiky, Austrálie, Velké Británie a Japonska. Nejpočetněji zastoupenou zemí je Španělsko s devíti jezdci: Marc Márquez , Alex Márquez , Maverick Vinales , Alex Rins, Pol Espargaró, Aleix Espargaró, Joan Mir , Iker Lecuona a Tito Rabat. Následuje Itálie se šesti piloty. Tyto dva státy tvoří 68% startovního roštu královské kubatury na sezónu 2020.

Z roštu tak zmizeli Jorge Lorenzo, Karel Abraham a Hafizh Syahrin, naopak uvidíme tři Rookies, kterými budou Alex Marquez, Brad Binder a Iker Lecuona.

22 stabilních pilotů MotoGP pojede na motocyklech šesti různých výrobců: Honda, Yamaha, Ducati, Suzuki, KTM a Aprilia. Suzuki a Aprilia jsou jedinými značkami. které nemají satelitní tým; Honda, Yamaha a KTM mají týmy dva, Ducati dokonce tři.

12 jezdců z celého startovního pole 22 pilotů se již v minulosti stalo mistry světa, ale pouze dva z nich v královské kubatuře MotoGP (500 ccm).

20 z těchto 22 protagonistů už vyhrálo závod Grand Prix napříč kubaturami, pouze dvěma z nich se to nepodařilo: Aleix Espargaró a Iker Lecuona (nejmladší jezdec gridu), ale mají pódia ze závodů Grand Prix.

Sezóna 2020 bude velmi zajímavá i z hlediska přestupů do jiných týmů, s výjimkou Esteve Rabata (má smlouvu i na rok 2021), totiž všem končí smlouvy příští rok: Takže se dá očekávat uzavírání nových smluv hned od závodu v Kataru - což potvrzuje nedávná historie.

Startovní rošt MotoGP 2020:

4 Andrea Dovizioso (I) Ducati

Johann Zarco Real Avintia Ducati

9 Danilo Petrucci (I) Ducati

12 Maverick Viňales (E) Monster Energy Yamaha

20 Fabio Quartararo Petronas Yamaha SRT

21 Franco Morbidelli (I) Petronas Yamaha SRT

27 Iker Lecuona (E) Red Bull KTM Tech3

29 Andrea Iannone (I) Aprilia Racing Gresini

30 Takaaki Nakagami (J) LCR Honda Idemitsu

Brad Binder (RSA) Red Bull KTM

35 Cal Crutchlow (Velká Británie) LCR Honda Castrol

36 Joan Mir Suzuki Ecstar

41 Aleix Espargaró Aprilia Racing Team Gresini

42 Alex Rins (E) Suzuki Ecstar

43 Jack Miller (AUS) Pramac Racing Ducati

44 Pol Espargaró Red Bull KTM

46 Valentino Rossi (I) Monster Energy Yamaha

53 Tito Rabat Real Avintia Racing Ducati

63 Francesco Bagnaia (I) Pramac Racing Ducati

73 Álex Márquez (E) Repsol Honda Team

88 Miguel Oliveira (POR) Red Bull KTM Tech3

93 Marc Márquez (E) Repsol Honda Team



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama