Reklama

Jak vlastně vše dopadlo s Rossiho daňovým skandálem?

Tovární pilot týmu Movistar Yamaha Valentino Rossi ukončí eventuálně po této sezóně svou závodní kariéru. I z tohoto důvodu je nutné vzpomenout několik nezvyklých událostí, které se k ní také vážou.

Tato má dokonce vztah k našemu závodu v Brně a vždy usměvavý Valentino byl během tohoto závodního víkendu hodně zasmušilý - mimochodem dokončil ho tehdy až na 7. místě...!

Těsně předtím vyplaval totiž na povrch hodně nepříjemný daňový skandál, ve kterém hrál tehdy sedminásobný mistr světa bohužel hodně neslavnou roli.

Rossi se totiž oficiálně po svých 20. narozeninách přestěhoval společně se svým tehdejším manažerem Gibem Badiolim do londýnské části města Myfair. Tam si společně pronajali pouhých 45 čtverečných metrů velký a už zařízený byt.

Rossimu byl italským daňovým úřadem obviněn, že sice přiletěl během roku několikrát normálním linkovým letadlem do Londýna, především po zámořských závodech, nebo po závodech jako takových, aby zde pobýval ve svém londýnském bydlišti. Ve skutečnosti ale z jiného letištního terminálu pokračoval v cestě vlastním letadlem do Itálie. Problém byl totiž v tom, že se v Itálii směl zdržovat maximálně 90 dní v roce a musel naopak dokázat, že jeho trvalé bydliště leží v Anglii, tedy v Londýně a zde žije v už zmiňovaném pouhých 45 čtverečných metrů velkém bytě.

Ale «Guardia Finanza» přišla na to, že mnohonásobný motocyklový mistr světa žil především na pobřeží Jaderské moře, tedy v Itálii. Jeho vila byla sledována kamerami, u auta s italskou poznávací značkou byl kontrolován stav tachometru, byla dokonce přesně kontrolována i jeho permanentka do Fitness-Clubu a další maličkosti, vztahující se k jeho normálnímu životu. Kromě toho byla jeho jachta s pětičlennou posádkou trvale zakotvena v přístavu Gabicce Mare nedaleko od města Tavullia.

Italská média v letní závodní přestávce 2007 se na tomto skandálu pochopitelně hodně «vyřádila» a i s ním hodně skamarádění italští novináři přinášeli každý den pikantní novinky týkající se tohoto finančního skandálu.

Rossi na to reagoval hodně podrážděně a svůj zvyk informovat italské novináře po tréninku v jejich středu úplně otočil. Nepostavil se do středu jejich hloučku, nýbrž si nechal přinést stůl a v 5-ti metrové vzdálenosti s nimi hovořil přes mikrofon, tak byl na ně naštvaný, že vůbec o jeho daňovém podvodu v médiích informovali...! A že byl myšlenkami úplně někde jinde než u závodění samotného dokazuje i to, že na Masarykově okruhu dojel 2007 v závodě královské kubatury až na 7. místě, zatímco v první polovině tehdejší sezóny třikrát vyhrál a třikrát byl odmávnut v cíli jako druhý.

Původně měl «The Doctor» doplatit částku na daních ve výši 65 milionu Euro, nakonec se v únoru 2008 dohodl skoro na polovině a zaplatil 35 milionu. Tím se celý jeho daňový skandál vyřešil a mezitím už devítinásobný mistr světa žije od té doby oficiálně v Itálii.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama