Reklama

IRRC Chimay: Vítězství Le Grelleho a Lonboise, Červený v Top-3

AKTUALIZOVÁNO: Třetí závod letošního šampionátu International Road Racing Championshipu (IRRC) se konal na belgickém kultovním okruhu Circuit Chimay, což je překrásný starodávný okruh na jihu Belgie.

Od roku 1926 do 1991 měl délku 10,702 resp. 10,450 km, absolutně nejrychlejší kolo bylo zajeto průměrem 195,327 km/h.

Od roku 1929 do 1972 byla automobilová «Grand Prix des Frontiéres» highlightem v termínovém kalendáři. V listině vítězů se objevila taková jména jako Phil Read, Barry Sheene, Giacomo Agostini (motocykly), nebo Jacky Ickx, Jackie Oliver, Emerson Fittipaldi, Niki Lauda a Clay Regazzoni (automobily).

V roce 1992 byla trať zkrácena na 4,515 km a zpomalena čtyřmi šikanami. Od roku 2010 se zde pravidelně koná International Road Racing Championship (IRRC).

O první místo v prvním závodě IRRC-Supersport spolu bojovali Joey Den Besten a Pierre-Yves Bian, ale nakonec vyhrál lídr šampionátu Joey den Besten (NL/Yamaha) s náskokem 12 sekund, druhý byl tedy odmávnut Pierre-Yves Bian (F/Yamaha) a stupně vítězů dokompletoval Thomas Walther (D/Yamaha). Kamil Holán obsadil P8, Vladimír Šnajdr skončil skončil jako poslední (21.)

Z vítězství ve druhém závodě - na mokru - se radoval Francouz Pierre-Yves Bian, který vyhrál s obrovským náskokem 21.157 sekund. Stupně vítězů doplnili Thomas Walther a Christian Schmitz. Za Top-3 byli odmávnuti lídr šampionátu a vítěz první jízdy Joey Den Besten a náš Kamil Holán. Vladimír Šnajdr se ukázal na mokru v úplně jiném světle a byl klasifikován v IRRC na P11.

Po třech závodních víkendech a šesti odjetých jízdách vede šampion této kubatury 2014 Joey Den Besten s celkovým počtem 108 bodů. O pouhé 2 body méně má druhý Pierre-Yves Bian (106) a 7 bodů na lídra ztrácí Thomas Walther (101). Za čtvrtým Christianem Schmitzem doplňuje Top-5 Kamil Holán (51) a následují Davy Thoonen (45), Sebastian Frotchser (38), Rookie tohoto šampionátu Jochen Rotter (33), šampión 2013 Laurent Hoffmann (31) a Max Gaube (29), což je složení Top-10 kubatury IRRC-Supersport. Vladimír Šnajdr nasbíral 18 bodů a to znamená před závodem ve Schleizu 15. místo.

První jízda IRRC Superbike v Chimay byl velkým soubojem dvou jezdců: Vincenta Lonboise a Sébastiena Le Grelleho. Z vítězství se sice nakonec radoval Vincent Lonbois o 0,657 sec., ale plný počet 25 bodů do šampionátu IRRC nezískal. Obhájce titulu Vincent Lonbois totiž letos v šampionátu IRRC pravidelně nezávodí, když dal přednost šampionátu IDM-Superbike (zde se mu ale moc nedaří a s motocyklem BMW S1000 RR je průběžně až na 12. místě) a do Chimay si odskočil pouze spravit si chuť. Marek Červený doplnil stupně vítězů, ale nakonec si ze závodu odváží body za druhé místo, protože už zmiňovaný Belgičan a úřadující šampion zde startoval na wild card. Třetí v hodnocení IRRC-Superbike tedy skončil Němec Didier Grams, neboť další Belgičan Marc Fissette jel rovněž s wild card. Petr Bičiště byl sice odmávnut na 8. místě, ale ve skutečnosti v hodnocení IRRC z toho bylo umístění v Top-5! Pavel Tomeček byl v IRRC klasifikován na P9, Josef Lukšík nebodoval, zatímco Kamil Holán bohužel v závěru závodu za začínajícího deště havaroval a Aleš Nechvátal v Chimay nestartoval.

Druhý závod IRRC-Superbike vyhrál způsobem start-cíl Sébastien Le Grelle, druhý projel cílem Vincent Lonbois, stupně vítězů pak doplnil Didier Grams. Závod byl zkrácen a ukončen předčasně červenou vlajkou, takže se jelo pouze osm kol místo plánovaných deseti.

Na čtvrtém místě dojel Marc Fissette a Top-5 doplnil Marek Červený, ovšem v praxi to pro českého jezdce znamenalo místo třetí v IRRC a tedy zisk důležitých 16 bodů do šampionátu. Petr Bičiště byl v IRRC odmávnut v Top-7. Pavel Tomeček skončil na P11., a Josef Lukšík na P15. Kamil Holán sice do závodu nastoupil, ale neobjel v něm ani jedno kolo.

V šampionátu kubatury IRRC-Superbike vede suverénně šampion 2015 Sébastien Le Grelle se ziskem 136 bodů. Druhý je čtyřnásobný celkový vítěz z let 2010/2011/2013/2014 Didier Grams (102) a Top-3 uzavírá Rookie této kubatury a loňský mistr IRRC-Supersport Marek Červený (101), který tak ztrácí na pomyslnou stříbrnou pozici pouhý bod. Erno Kostamo je čtvrtý (66) a na 5. pozici je Johan Fredriks (57). Za šestým Lukasem Maurerem následuje před Schleizem Petr Bičiště (48), a druhou polovinu Top-10 tvoří ještě Martin Pärtelpoig (43), David Datzer (41) a Juha Kallio (33). Kamil Holán (28) je těsně za Top-10 na P11, Pavel Tomeček (22) na P13, Aleš Nechvátal (11) na P17 a Josef Lukšík (1) na P23.

Příští závod se koná v německém Schleizu ve dnech 19./20. srpna a pak už se celý paddock IRRC přestěhuje rovnou do českých Hořic, kde se jede 26./27. srpna letošní předposlední závod. Finále je tradičně na pořadu v německém Frohburgu 23./24. září.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama