Reklama

IDM Superbike: Zatím je přihlášeno pouhých 7 jezdců

Do prvního závodu IDM 1. května na Lausitzringu sice ještě několik týdnů chybí, takže se někteří opozdilci stále ještě mohou přihlásit, ale třeba pouhých sedm pilotů v královské kubatuře IDM Superbike je opravdu hodně málo. Předběžná startovní listina je nyní online.

Samozřejmě, že přihlásit je možno se ještě jeden den před prvním závodem. A žádná z kubatur není tak naplněna, aby se nenašlo pro tyto opozdilce místo. Oficiálně je sice uveřejněno datum 29. února, ale to v praxi neplatí. Jedinou nevýhodu je, že se startovací poplatek zvýší o 200 Euro.

Rovněž promotér IDM firma MotorEvents potřebuje při jednání s reklamními partnery určitou jistotu.

Šampionát superbiků u našich západních sousedů sice tedy ztrácí v posledních sezónách trochu na svém lesku, ale rozhodně ne na kvalitě. Ačkoliv se zmenšil počet startujících v královské kubatuře superbiků, tak stále menší a menší počet jezdců na startovním roštu se podařilo navýšit tím, že společně závodí dvě kubatury, superbiky a „velké stocky“.

O kvalitě startovního pole ovšem nejlépe vypovídá skutečnost, že oba šampióni z posledních tří let Markus Reiterberger (2013 a 2015) a Javier Fores (2014) jsou letos stabilními jezdci MS Superbike a pokud startovali s wild card (nebo jako náhradníci) na závodech WSBK, tak pravidelně bodovali.

Letošní ročník IDM Superbike se ale bude odehrávat bez jedné z ikon tohoto šampionátu, českého jezdce Matěje Smrže. Ten se v tomto závodním seriálu objevil poprvé v sezóně 2009, tehdy ale jako „host“, ale za tým Inhart Racing dokázal hned při premiéře v nizozemském Assenu vyhrát. Od roku 2010 pak startoval jako stabilní pilot a pravidelně končil v Top-10 (2010-10.; 2011-5.; 2012-5.; 2013-9.; 2014-8. a 2015-4.). Ačkoliv dokázal celkem vyhrát devět závodů tohoto šampionátu a ještě v dalších sedmi byl odmávnut v cíli na pódiových pozicích, tak také hodně padal. A jelikož v posledních dvou sezónách nestál Smrž ani jednou na „bedně“, tak na letošní rok smlouvu nedostal a odešel do BSB, kde nahradí v týmu Lloyd & Jones/PR Racing Dána Robina Harmse.

Vloni se ale v tomto šampionátu objevil další Čech, suverénní šampión kubatury Superbike Alpe Adria 2014 Jan Halbich a ve své Rookie sezóně obsadil za tým Honda Holzhauer Racing Promotion celkově 5. místo, a uvidíme ho tak v tomto šampionátu ve stejném týmu i letos. Tehdy 21letý Halbich debutoval na Lausitzringu 2014, když nahradil Rakušana Michaela Ransedera v týmu HRP Racing od týmové majitele Jense Holzhauera. Ten byl z týmu vyhozen, když ve svých posledních osmi závodech pětkrát spadl s motocyklem Honda CBR1000RR SP.

Ve startovním poli ale bude letos chybět oficiálně značka Ducati, když tým 3C Ducati si bere minimálně roční přestávku.

Přihlášeno je tedy zatím pouze 7 jezdců, což je zatím nejnižší počet stabilních jezdců v historii IDM vůbec - dá se ovšem počítat ještě s Jedem Metcherem - SBK a Colinem Rossim - STK (oba Wilbers Racing BMW).

Letošnímu šampionátu hodně uškodily mocenské boje v zákulisí, kdo vlastně bude mít promotérská práva na tento šampionát. To se nakonec podařilo vyřešit a tak se šampionát bude konat, i když vznikly další problémy s některými okruhy.

Nakonec obsahuje letošní ročník IDM Superbike celkem 8 závodních víkendů, jeden z nich se koná v rámci DTM (Lausitzring) a jeden jako doprovodný program při WSBK (opět Lausitzring).

Z kalendáře úplně vypadl okruh Motorsport Arena Oschersleben, tedy German Speedweek.

Přihlášení jezdci IDM Superbike

IDM*Superbike
Ireneusz Sikora/Polsko
Mathieu Gines/Francie
Jan Halbich/Česká republika
Florian Alt/Německo
Marvin Fritz/Německo
Max Neukirchner/Německo
Christoph Kasberger/Německo

IDM Superstock 1000
Lukas Trautmann/Rakousko
Bartlomiej Wiczynski/Polsko
Damien Raemy/Švýcarsko
Ville Valtonen/Finsko
Koen Zeelen/Nizozemí
Philipp Gengelbach/Německo
Marco Nekvasil/Rakousko
Marc Neumann/Německo
Arnaud Friedrich/Německo
Danny De Boer/Nizozemí
Jan Bühn/Německo
Dominik Vincon/Německo
Andrzej Pawelec/Polsko
Michal Filla/Česká republika
Pepijn Bijsterbosch/Nizozemí
Florian Hüsler/Německo
Björn Stuppi/Německo
Stefan Kerschbaumer/Rakousko
Daniel Kartheininger/Německo
Felix Bauer/Německo
Roman Stamm/Švýcarsko

Termínový kalendář IDM 2016

29.04. - 01.05. Lausitzring
06.05. - 08.05. Nürburgring
03.06. - 05.06. Lausitzring - v rámci DTM
08.07. - 10.07. Circuit Zolder
29.07. - 31.07. Schleizer Dreieck
12.08. - 14.08. TT Circuit Assen
16.09. - 18.09. Lausitzring – v rámci WorldSBK
23.09. - 25.09. Hockenheimring



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama