Reklama

Iannone a jeho vzorek B

Normálně se nedá od vzorku «B» v dopingovém případu Andrea Iannoneho očekávat žádný převratný rozdíl oproti výsledku vzorku «A». Továrnímu pilotovi Aprilie tak hrozí hodně dlouhý zákaz činnosti, eventuálně konec kariéry.

Ital Andrea «The Maniac» Iannone má od 17. prosince mezinárodní motocyklovou federací FIM zákaz činnosti na všech sportovních aktivitách, které FIM pořádá.

V současné historii sportu, ať už jde o cyklistiku, lyžování nebo lehkou atletiku či jiného druhu sportu, není znám ani jeden případ, kdy by se pomocí analýzy vzorku «B» výsledek změnil. Častokrát dokonce pozitivně testovaný sportovec tuto analýzu úplně «vypustil», tedy odmítl.

Čekání na výsledek vzorku «B» dává Iannonemu v první řadě především určitý časový horizont, jakou obrannou taktiku by měl zvolit ke své obhajobě. Zároveň si může ředitel závodního oddělení Aprilia Racing Massimo Rivola promyslet, jaké kroky bude muset podniknout v případě, pokud se tento pozitivní nález potvrdí.

V případě Iannoneho je pak pouze jedna možnost: Rozvázání smlouvy, neboť byla ze strany «The Maniaca» porušena.

A Aprilia by mohla angažovat testovacího jezdce Bradleyho Smithe vedle Aleixe Espargaró do továrního týmu. Nebo hledat druhého pilota, jako náhradníka za Iannoneho.

Mezinárodní motocyklová federace (FIM) našla při kontrole během závodního víkendu Grand Prix v Sepangu 3. listopadu 2019 v moči italského pilota látku «Exogenous Anabolic Androgenic Steroids» (AAS), která je na listině zakázaných prostředků na rok 2019.

První obhajoba Iannoneho, že anabolické steroidy byly obsaženy v potravě, kterou snědl během asijského závodního turné, může být sice pravda, ale stejně mu to nepomůže. V nedávné minulosti vítěz cyklistické Tour de France Alberto Contador tvrdil, že jeho pozitivní nález byl kvůli steroidům ve steaku.

Různí sportovci si vymýšleli různé - někdy až legrační výmluvy: Německý běžec na 5.000 m Dieter Baumann uváděl, že zakázaná látka byla v zubní pastě. Cyklista Raimondas Rumsas z Litvy, který seděl ve vyšetřovací vazbě ve Francii několik týdnů, zase tvrdil, že u něho nalezené preparáty patřily tchyni. Belgičan Frank Vandenbroucke na policii tvrdil, že objevené dopingové prostředky byly určeny jako pochoutky pro jeho psa. Jeden italský profesionální cyklista naopak přišel s historkou, že se dostaly do jeho těla od zubního lékaře, když mu dával proti bolestivou injekci; když se dotyčný ohradil soudem, tak následovala historka další, viníkem byla teta, která mu to podala v čaji.

Iannone se tak nachází při hledání výmluv v prominentní společnosti: Také jeho krajan Marco Pantani a další cyklistické hvězdy jako Němec Jan Ullrich nebo Američan Lance Armstrong řadu let popírali užívání dopingu.

Faktem je: Neexistuje žádný prostředek, který by motocyklového závodníka zrychlil. Jedině snad amfetamin je schopen udržet jezdce při vytrvaleckém závodě na 24 hodin vzhůru, aby zůstal bdělý po celou dobu závodu.

Iannone už delší dobu patří mezi osobnosti, které se nazývají jako «enfant terrible» a nyní se může jeho kariéra skončit u «zeleného stolu».

Jeho jezdecké umění je nesporné, vyhrál čtyři závody 125 ccm, osmkrát potom závod prostřední kubatury Moto2 a jednou se stal vítězem závodu královské kubatury MotoGP - bylo to 2016 na Spielbergu s továrním motocyklem Ducati (první úspěch této značky od éry Caseyho Stonera z roku 2010). Samozřejmě že jsou známé i jeho různá extempore na závodní trati (Las Termas 2016 s Doviziosem; s Lorenzem v Texasu, nebo dříve v 125 ccm v Misanu s Polem Espargarem).

Po dvou letech v továrním týmu Suzuki s gáží 3 milionů ročně závodí nyní Iannone 2019 na dva roky u Aprilie.

Už během závodění za Suzuki byl často pozorován jakoby bez zájmu o závodění, když kvalita motocyklu neodpovídala jeho představám. Toto hodně často kritizoval ikona Suzuki Kevin Schwantz, především v sezóně 2017.

Také u Aprilie zůstal «The Maniac» 2019 hodně daleko za výkonností svého týmového kolegy Aleixe Espargaró, přesto se 6. místem postaral o nejlepší letošní výsledek továrny z Noale (Phillip Island).

Pokud dopadne zkouška «B» stejně jako zkouška «A», tak bude Iannone od FIM potrestán zákazem činnosti. O délce trestu se dá pouze spekulovat. Protože se jedná u #29 o první provinění, tak nebude trest zřejmě nijak ostrý, stejně jako tomu bylo u Anthonyho Westa při jeho prvním přestupku v roce 2012.

U Iannoneho se nebudou v tabulce MS 2019 odečítat žádné body, neboť ani v Sepangu, nebo ve Valencii nebodoval.

Pokud ale bude zkouška «B» rovněž pozitivní, dá se předpokládat na 100%, že Aprilia smlouvu s Iannonem předčasně ukončí.

Mimochodem vloni při testu v Sepangu netestoval Iannone z důvodu, že se předtím podrobil operaci čelisti - šlo o zlepšení vizáže jeho obličeje. Ovšem kvůli velkým bolestem nemohl tovární jezdec Aprilie vůbec testovat, když helmu si tak mohl na hlavu nasadit vždy na pouhých několik kol...



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama