Reklama

Historie motocyklové GP Argentiny

Nedělní závod na okruhu Termas de Rio Hondo Circuit je v historii už 13. ročníkem motocyklové Grand prix na území Argentiny.

První GP Argentiny se konala v roce 1961 v Buenos Aires, byl to vůbec první závod Grand Prix mimo území Evropy. V závodě královské kubatury 500 ccm na 52 kol, tedy neuvěřitelných 203 km vyhrál domácí jezdec Jorge Kissling (Matchless) před svým krajanem Juanem Carlosem Salatinem (Norton).

Poslední tři roky se jezdí GP Argentiny na okruhu Termas de Rio Hondo circuit. Všechny předchozí závody Grand Prix Argentiny se odjely v Buenos Aires, ten poslední ročník se konal v roce 1999.

Tři argentinští jezdci dokázali dosud vyhrát závod Grand Prix: Sebastian Porto (sedm vítězství v kubatuře 250 ccm), Benedicto Caldarella a Jorge Kissling pak vyhráli jednou v královské kubatuře 500 ccm.

Posledním vítězem Grand Prix z Argentiny byl v kubatuře 250 ccm při Dutch TT 2005 Sebastian Porto, za ním byly odmávnuti Dani Pedrosa a Jorge Lorenzo.

V roce 1962 vyhrál závod 250tek při GP Argentiny britský jezdec Arthur Wheeler ve věku 46 let - stal se tak nejstarším vítězem závodu Grand Prix v historii vůbec a bylo to zároveň poslední vítězství motocyklu Moto Guzzi v závodech GP - celkově 45.

V roce 1963 startoval Mike Hailwood v Argentině poprvé s továrním motocyklem MV Agusta a v závodě dominoval tak, že všechny konkurenty předjel minimálně o jedno kolo. Šestý jezdec v cíli (A. Costa - Uruguay - Norton) na něho měl v cíli ztrátu šest okruhů.

Pouze jeden jezdec z aktuálního startovního pole se zúčastnil závodů Grand Prix v Buenos Aires na okruhu Autodrom Oscara A. Galveze, Valentino Rossi, ten vyhrál kubaturu 250 ccm v roce 1998 a o rok později byl odmávnut jako třetí.

V loňském roce vyhrál v Argentině Danny Kent závod Moto3, Sam Lowes skončil třetí v Moto2 a Cal Crutchlow rovněž třetí v MotoGP, bylo to poprvé od roku 1978, tehdy při Grand Prix Velké Británie v Silverstone, že ve všech kubaturách stáli na stupních vítězů jezdci z Velké Británie.

Johann Zarco vyhrál v loňském roce v Argentině - bylo to jeho první vítězství v kubatuře Moto2.

Dosud se odjelo šest závodů Grand Prix na okruhu Termas de Rio Hondo circuit a to ve třech kubaturách. Ani jeden jezdec zde nedokázal vyhrát dvakrát, takže známe šest různých vítězů. Moto3 - Fenati a Kent. Moto2 - Rabat a Zarco. MotoGP - Marquez a Rossi.

Ve dvou dosavadních závodech MotoGP v Argentině stálo na stupních vítězů šest různých jezdců.

Valentino Rossi je jediným jezdcem, který v obou závodech královské kubatury MotoGP dojel v Top-4, při premiéře na Termas de Rio Hondo circuitu skončil v Top-4 a vloni zde po souboji s Marcem Marquezem, který spadl, dokázal vyhrát.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama