Reklama

Grillini Suzuki jen v EWC

Tým Grillini Suzuki pojede v sezóně 2019 pouze šampionát EWC a nikoliv, ačkoliv by ho Dorna uvítala, WorldSBK, tedy mistrovství světa motocyklů co nejvíce podobných těm sériovým.

Zopakujme si událost z loňského ledna, kdy při obrovské policejní razii v Německu a v Itálii bylo zadrženo celkem 169 osob. Mezi nimi byl i šéf týmu z MS-Superbike Andrea Grillini. Akce, kterou vedli «carabinieri», byla namířena proti klanu kalábrijské mafie ‘Ndrangheta Farao-Marincola na jihu Itálie, a vyšetřování ukázalo, že mafie byla zapojena do různých obchodních a firemních aktivit jak v Itálii, tak v zahraničí, uvedla italská agentura Ansa. Zločinci se údajně infiltrovali do několika domácích i zahraničních komerčních podniků, prováděli miliónové transakce týkající se například obchodu s vínem a potravinami, likvidace odpadu, pohřebních společností a smluv ve veřejném sektoru.

Od ostatních zločineckých organizací mafiánského typu se 'Ndrangheta liší především svou strukturou. Nezakládá se na pyramidálním členění, ale na horizontálním rozvržení moci. Jednotlivé klany, kterých může být podle odhadů mezi 100 a 150 a čítají asi 7000 členů, mají rozdělené sféry vlivu, jednotlivé části Kalábrie.

Organizace je založena na krevním poutu. Členy se stávají prakticky pouze rodinní příslušníci z jednotlivých klanů. Oproti organizaci Cosa Nostra, která je tradičně pouze mužskou záležitostí, využívá 'Ndrangheta také ženy. Pracují jako spojky, hlídají kradené zboží, podílejí se na vydírání i lichvě.

Mezi 169 zatčenými byl i šéf týmu z MS-Superbike Andrea Grillini. V Monacu žijící Ital z Bologně měl řadu let pomáhat falšovat účty a podílet se tak na praní špinavých peněz, policie mluví o částce 50.000 Euro týdně - tedy 2,6 milionu Euro ročně.

Vyšetřující soudce Nicola Gratteri tehdy nařídil Grillinimu a ostatním 168 zadrženým domácí vězení. Následující vyšetřování ale Grillinimu nepřítížilo, naopak v létě bylo zastaveno a tak je Andrea Grillini na svobodě.

Tým Grillini byl se svým týmem už řadu v šampionátu MS-Superbike hodně neúspěšný, spíše se v paddocku WorldSBK vyznačoval pompézní hospitality, která patří k největším vůbec. Grillini spolupracoval s BMW a Kawasaki, na sezónu 2018 chtěl přejít na nové motocykly Suzuki GSX-R1000R. Jezdci měli být Roberto Rolfo a Gabriele Ruiu, ovšem ke startu z výše uvedených důvodů nedošlo.

Grillini je ženatý s Donatellou Maldini, dcerou fotbalového internacionála Cesare Maldiniho. Ten byl v letech 1952 až 1967 profesionálním fotbalistou v Terstu, Miláně a v Turině, v letech 1960 až 1963 absolvoval 14 zápasů za «squadru azzurru» Od roku 1974 do 2002 pracoval Maldini jako trenér v různých klubech a také reprezentační výběry Itálie a Paraguaye. V roce 2016 tento Tersťan zemřel.

Donatellin bratr Paolo Maldini byl v letech 1984 až 2009 profesionálním fotbalistou v týmu AC Milano a ve 126 zápasech za «squadru azzurru» celkem 7x skóroval.

Tým 41-letého Grilliniho se na zkoušku rozhodl zúčastnit loňského závodu Bol d'Or v Le Castellet a atmosféra se mu tak zalíbila, že v šampionátu EWC (MS-Endurance) bude pokračovat i v následující sezóně 2019 s týmem pod názvem «GSM Racing».

Toto své rozhodnutí oznámil Grillini při týmové prezentaci, která se uskutečnila o víkendu.

Mimochodem: V Le Castelet při Bol d'Or obsadila sestava týmu «GSM Racing» (Stefano Fugardi; Pablo Puschmann a Michael Fudala) 39. místo, ale nebyla klasifikována, neboť jejich ztráta na vítěze činila 91 okruhů.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama