Reklama

Gresiniho smrt: Naštěstí fake news

V pozdním večeru se hrozně rychle rozšířila zpráva, že 60-letý týmový principál týmu Gresini Racing Fausto Gresini zemřel v boloňské nemocnici. Naštěstí se ukázalo, že šlo o fake news.

Jeho syn Lorenzo Gresini vše upřesnil, když doslova řekl: „Papa Fausto je stále ještě mezi námi.“

A Gresini jr. dále vysvětlil: „Stav mého otce je hodně vážný, dá se říci kritický. Ale pořád existuje naděje. Otcova poslední hodina ještě nenastala. “

Mezitím bylo potvrzeno, že Fausto Gresini měl vážnou mozkovou příhodu, a nastalo u něho krvácení do mozku.

Na Štědrý den měl dvojnásobný mistr světa - je ženatý s manželkou Nadiou a má čtyři děti: Lorenza, Lucu, Alici a Agnes - pozitivní test na Covid-19 a byl nejdříve hospitalizován v Imole a potom převezen do nemocnice Maggiore v Bologni. Dva měsíce se u něho střídalo zotavení a zhoršení zdravotního stavu, minulý víkend se ale jeho zdravotní stav náhle zhoršil.

Italský jezdec, který ukončil svou závodní kariéru v roce 1994, byl dvojnásobným mistrem světa v kubatuře do 125 ccm: 1985 vyhrál poprvé s motocyklem Garelli, když dokázal zvítězit ve 3 závodech Grand Prix. V roce 1987 pak trumfoval v 10 závodech Grand Prix z celkového počtu 11 a to znamenalo jeho druhý titul mistra světa.

Jako šéf týmu získal světové tituly v roce 2001 (jezdec Daijiro Kato) v prostřední kubatuře 250 ccm, v roce 2010 (jezdec Toni Elias) v premiérovém roce kubatury Moto2. A nesmíme také zapomenout na tituly šampiona, které vyjeli Jorge Martín v Moto3 v roce 2018 a Matteo Ferrari v MotoE v roce 2019.

Od roku 2002 až do 2020 startoval jeho tým v královské kubatuře, kdy jezdci byli kromě jiných Colin Edwards, Sete Gibernau a Marco Melandri. Ti své úspěchy slavili s pětiválcem Honda RC211V a Gibernau a Melandri se stali třikrát v řadě více-mistry světa.

Jelikož sponzor Go&Fun svou spolupráci ukončil, tak Gresini začal spolupracovat od roku 2015 s Aprilií a vytvořil tak prakticky tovární tým této italské značky z Noale.

Nejtěžší okamžik jako týmový šéf pak zažil Gresini v Sepangu 2011, kdy se smrtelně zranil jeho jezdec Marco Simoncelli. Byl to druhý smrtelný případ, který se týkal jeho týmu Gresini Racing - tím prvním byla smrtelná havárie v Suzuce 2003, kdy se stal obětí Daijiro Kato.

Po smrti Simoncelliho chtěl Fausto Gresini s motocyklovým závoděním skončit, ale hned za 14 dní po Simoncelliho smrti vyhrál jeho pilot Michele Pirro závod kubatury Moto2.

Fausto Gresini tedy stále žije, i když je hospitalizován v nemocnici Carlo Alberto Pizzardiho v Bologni, kde se zotavuje z následků infekce Covidu-19, a kde se o něho stará Dr. Nicola Cilloni.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama