Reklama

GP v Barceloně: Tři nezapomenutelné závody MotoGP

Ve Španělsku je zájem o MS-MotoGP obrovský. A tak se podívejme před závodem Grand Prix Katalánska v Barceloně na tři nejnapínavější závody MotoGP na okruhu v Montmeló.

Grand Prix - Barcelona 2004: V tomto roce přijel k domácímu závodu lokalmatador Sete Gibernau jako lídr šampionátu do Barcelony, s náskokem 10 bodů před Valentinem Rossim. «Doctor» byl v tomto období trojnásobným mistrem světa, když na Hondě vyhrál v řadě v sezónách 2001-2003, pak se ale rozhodl pro přestup k Yamaze. A Gibernau se pokoušel o to, stát se druhým španělským mistrem světa v královské kubatuře, tím prvním se stal Alex Criville v roce 1999.

Před Barcelonou měl jak Rossi, tak Gibernau, na svém kontě dvě vítězství, Rossi vyhrál před tím závod v Mugellu. Oba dva byli předtím hodně blízcí přátelé - nepřipomíná vám to něco, tedy loňské Déjá vu! Ovšem boj o titul 2004 tento vztah velmi rychle změnil. Fanoušci museli být spokojeni, duel mezi Gibernauem a Rossim trval až do cílové pásky. Na konci vyhrál Rossi s - na rovinkách - daleko pomalejší Yamahou o 0,159 sec před pilotem Hondy Gibernauem.

Grand Prix - Barcelona 2009: Casey Stoner vedl MS se ziskem 90 bodů, za ním byli v tabulce Jorge Lorenzo (86) a Valentino Rossi (81). Vzájemný vztah mezi oběma týmovými kolegy u Yamahy Rossim a Lorenzem se dostal na nejnižší možný bod, v továrním boxu už stála pověstná zeď, získaná data se nesměla navzájem měnit. Napětí a nepřátelství otrávilo vzduch, Rossi a Lorenzo spolu nepromluvili ani slovo. Španěl se stal vážným nebezpečím pro Rossiho v boji o titul, a Rossi dobře věděl, že se musí prosadit proti mladšímu týmovému kolegovi, který jel teprve svou druhou sezónu v MotoGP.

Potom došlo k «Battle o Barcelonu» – šlo o více než o pouhých 25 bodů. Šlo o pověst a o čest. Tento závod je mnohými označován jako jeden z nejlepších závodů historie Grand Prix všech dob. Do posledního kola trval tvrdý souboj, několikrát se měnila pozice vedoucího jezdce. Nakonec se v poslední zatáčce prosadil hodně tvrdě Rossi a vyhrál o 0,095 sec. V celkovém hodnocení tak byli na čele tři jezdci: Rossi, Lorenzo a Stoner se stejným počtem 106 bodů.

Grand Prix - Barcelona 2014: V sezóně 2014 nebyl pilot s motocyklem Honda Marc Márquez prostě k zastavení. Úřadující mistr světa MotoGP vyhrál prvních šest závodů sezóny z Pole-Position, jeho náskok v šampionátu byl obrovský - 53 před Rossim, 54 před Pedrosou a 84 před Lorenzem. Ovšem jeho soupeři dobře věděli, že jednou ho prostě musí porazit. V Barceloně udělal Španěl chybu a do závodu se kvalifikoval «až» jako třetí - poprvé v této sézoně nestál na Pole-Position. Protivníci ucítili šanci, ovšem na konci závodu byli zklamáni. Valentino Rossi, Dani Pedrosa a Jorge Lorenzo nebyli schopni Márqueze zastavit a španělský mistr světa pokračoval ve vítězné sérii i v Barceloně. Ta ostatně trvala ještě další tři závody Grand Prix a skončila se až na našem Masarykově okruhu, tedy v 11. závodě sezóny, kdy dojel Marc Márquez jako čtvrtý.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama