Reklama

GP Silverstone: Číselná fakta a zajímavosti

Zatímco na okruhu Silverstone Circuit absolvují jezdci mistrovství světa silničních motocyklů své páteční volné tréninky k 12. závodu letošní sezóny, tak se můžete podívat na číselná fakta a zajímavosti, které se k tomuto závodu vztahují a které jsme pro vás připravili.

250 - Při závodě Octo British Grand Prix v Silverstone nastoupí tovární pilot Yamahy Valentino Rossi ke svému 250. závodu MotoGP. 37letý Ital tak bude prvním jezdcem, který překoná tuto magickou hranici v kubatuře, která nahradila od roku 2002 objemovou kubaturu 500 ccm. Od zavedení této kubatury do programu Grand Prix chyběl Rossi pouze ve čtyřech závodech: V sezóně 2010 se zranil v Qualifying na italskou Grand-Prix v Mugellu a musel tak vynechat následující závody: Itálii, Velkou Británii, Nizozemí a Španělsko (Barcelona).

150 - Pro Jorge Lorenza bude závod v Silverstone už jeho 150. startem v aktuální královské kubatuře Grand-Prix. Více startů než španělský úřadující mistr světa mají na svém kontě pouze Valentino Rossi (249 startů v MotoGP), Nicky Hayden (216), Colin Edwards (196), Daniel Pedrosa (177), Loris Capirossi (158) a Andrea Dovizioso (153).

63 - Pole-Position Marca Marqueze v Brně bylo jeho 63. nejlepším časem v Qualifying v jeho kariéře jezdce v Grand-Prix, a stejný počet mají rovněž Valentino Rossi a Jorge Lorenzo. Tito tři skvělí jezdci dosáhli v moderní éře Grand Prix největší počet Pole-Position, tedy od roku 1974, kdy se závodní a tréninkové výsledky počítají elektronicky.

48 - Třetím místem v Brně se postavil Marc Marquez už po 48. na stupně vítězů v MotoGP a má tak stejný počet pódiových umístění v královské kubatuře jako legendární Mike Hailwood.

16 - Uplynulo už 16 let od okamžiku, kdy se Jeremy McWilliams jako poslední Brit postavil při Grand Prix Velké Británie na stupně vítězů v královské kubatuře: Severní Ir dojel s motocyklem Aprilia v roce 2000 na Donington Parku jako třetí.

5 - Na Masarykově před 14 dny nepocházel žádný z letošních vítězů ze Španelska nebo z Itálie. Takový případ se stal naposledy před pěti lety, když 2011 vyhráli na Phillip Islandu Casey Stoner (MotoGP), Alex de Angelis (Moto2) a Sandro Cortese (125ccm).

2 - Piloti týmu Avinta-Ducati Loris Baz a Hector Barbera dokončili závod v Brně v Top-5, což bylo poprvé od roku 2012 při Grand Prix Austrálie, co v královské kubatuře byli v Top-5 odmávnuti dva jezdci, kteří nezávodí za tovární tým. Tehdy to byli jezdci týmu Monster Yamaha Tech3 Cal Crutchlow a Andrea Dovizioso, v cíli třetí a čtvrtý. Ovšem letos při GP Nizozemí se v Top-5 umístili hned 3 jezdci ze satelitních týmů: Vítězný Miller, třetí Redding a pátý Pol Espargaro.

0 - Jelikož Takaaki Nakagami v Brně havaroval a tak poprvé v letošní sezóně neprojel cílem v Top-15, není už v prostřední kubatuře Grand Prix Moto2 žádný jezdec, který by dokázal v každém závodě bodovat.

0 - To stejné ale platí i pro kubaturu MS-Moto3, kde havaroval z první pozice lídr šampionátu Brad Binder, takže už rovněž není v nejslabší objemové kubatuře Grand Prix jezdec, jenž by byl odmávnut vždy v Top-15. Jinak ve všech závodech projel cílem náš Jakub Kornfeil, ovšem v Mugellu byl odmávnut na P17, v Spielbergu na P19.

Foto: Josef Fait



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama