Reklama

GP Rooms: Kde bydlí piloti MotoGP během závodního víkendu?

Kde vlastně žijí jezdci MotoGP během závodních víkendů v Evropě? Stravování je jasné, v hospitality jednotlivých týmů či hlavních sponzorů, je dle jejich přání vždy přichystáno odpovídající závodnické menu. Ale jak vypadá jejich život během závodního víkendu?

Vezměme třeba lídra šampionátu královské kubatury Marca Marqueze. Ten až do prvního pátečního tréninku na Masarykově okruhu bydlel v hotelu Holiday Inn, což mohu potvrdit tím, že svůj nezbytný «jogging» absolvoval v prostorách brněnské «Riviery», společně s bratrem Alexem. Proč ale nebyl ještě přestěhován do paddocku do svého Motorhomu? Z celkem jasného důvodu, hospitality Repsol Honda nabízela své jídlo až od čtvrtka večer.

rossi a iannone motorhome motorhome lorenzo brno motorhome eugene laverty brno 2016

Vzadu v brněnském paddocku jsme mohli vidět v jedné řadě vyrovnané motorhomy prominentních pilotů MotoGP: V tom největším černé barvy hned druhý z kraje bydlí «The Doctor». Vedle něho je další obrovský motorhome stejné barvy a rozlohy, patřící «The Maniacovi» a je to ex-motorhome právě Rossiho. Vedle má zaparkovaný obytný kamion - jen o málo menší - Marc Marquez, je tam také motorhome Mavericka Vinalese, následuje sněhobíle nepřehlédnutelný «obývák» Jorge Lorenza a hned vedle něho pak jeho největšího kamaráda Aleixe Espargara. A dále jsou v řadě vyrovnány poněkud menší, ale přesto dostatečně rozlehlé obytné návěsy, ve kterých bydlí třeba Cal Crutchlow, Eugene Laverty, Stefan Bradl a několik dalších pilotů královské kubatury. Až do letošní sezóny tam měl zaparkovaný ten svůj Karel Abraham a rozhodně ten jeho nepatřil k nějakým podřadným či chudším.

Tyto luxusní příbytky na kolech pocházejí většinou z dílny Belgičana Paula Sannena, který je připravuje individuálně na bázi amerických motorhomů. Jejich pronájem se blíží částce 55.000 Euro na jednu Grand Prix sezónu v Evropě. Piloti samotní se nemusí o nic starat, příslušný šofér je přepravuje od jednoho závodu ke druhému. Uklízí je, stará se dle potřeby o doplnění ledničky a je zodpovědný za používanou techniku. V některých případech, jako třeba u Stefana Bradla, se jeho tým spolupodílí na požadované ceně pronájmu.

gp rooms a gp rooms b1 gp rooms c1

Přes uličku naproti jsou pak v pětihvězdičkové kvalitě GP Rooms. Ty nabízejí ubytování v paddocku během evropských závodů jak pro jezdce, tak pro manažery či sponzory. Tento projekt byl odstartován v roce 2009, a od té doby jsou «GP Rooms» nedílnou součástí MotoGP World Championship Paddocku. V současné době nabízí v pěti hotelích na kolečkách celkem 14 pokojů vybavených tou nejvyšší kvalitou.

Ředitelem tohoto městečka je Angel Nieto Jr., v paddocku známý spíše jako «Gelete», který až do roku 2001 závodil v seriálu Grand Prix. Spolu se svým bratrem Pablem pracovali v různých týmech v různých funkcích, až společně rozjeli projekt «GP Rooms», tedy hotel na kolečkách. Zatímco Angel jr. pracuje také jako riding coach v týmu Avintia Racing s jezdci Héctorem Barberou a Lorisem Bazem, tak Pablo je sportovním ředitelem týmu Sky Racing Team VR46.

V těchto «GP Rooms» - letos pod názvem Pull & Bear (mimochodem aktuální hlavní sponzor obou týmů Aspara Martineze) - bydlel ještě vloni právě Marc Marquez, nyní jsou stálými obyvateli Dani Pedrosa, Alvaro Bautista, Pol Espargaro, Franco Morbidelli, Alex Marquez, Romano Fenati, Sam Lowes, Yonny Hernandez nebo třeba Dominique Aegerter.

«GP Rooms» jsou v různých velikostech, ten nejmenší má rozlohu 10 m2, a pronájem na celou evropskou sezónu stojí 20.000 Euro, ten největší, ve kterém třeba bydlel Marc Marquez, pak 30.000 Euro.

Pro jezdce kubatur Moto3 a Moto2 platí od roku 2013 zákaz parkování jejich motorhomů v paddocku, neboť kvůli stále se zvyšujícímu počtu týmových a sponzorských hospitality, už na ně nezbývalo místo.

Už dávno pryč jsou tedy doby, kdy ve své první evropské sezóně v Grand Prix spal Casey Stoner (2001) - společně s kamarádem Chazem Daviesem - v paddocku v dodávce a jelikož bylo obrovské vedro, tak nechali otevřené zadní dveře do nákladového prostoru a přirazili celé vozidlo zády k plotu, aby je někdo nevykradl...

Foto: Petr ´Pity´ Učík



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama