Reklama

GP Francie: Potvrdí Rossi suverenitu z Jerezu?

V Jerezu závodil Valentino Rossi v úplně jiné lize, než jeho konkurenti - ale dosud se žádný z jezdců nestal jasným favoritem MS-MotoGP 2016.

Při závodě GP Španělska byl poražen v „zemi Lorenza“ domácí Jorge, ale nebylo to od Marca Márqueze, nýbrž své první letošní vítězství si připsal na své konto Valentino Rossi. Toto jmenované trio dominovalo celému závodnímu víkendu, postavilo se také do první řady startovního roštu a zde je dělilo pouhých 2/10 sekundy.

V závodě ale nedošlo k žádnému souboji titanů, k žádné kolizi v poslední zatáčce, neboť Valentino Rossi nikomu nedal šanci. Ani Márquez a ani Lorenzo nemohli nic udělat proti vítězství „The Doctora“, Rossi uviděl cílový šachovnicový praporek o 2 sekundy dříve než Lorenzo.

Poprvé ve své kariéře v královské kubatuře vyhrál Rossi startující z Pole Position způsobem start - cíl a bylo to jeho 113. vítězství v kariéře. Ovšem ani to mu nepomohlo, že je stále v MS až třetí, na Márqueze mu chybí 24 bodů. Rossi musí začít porážet Márqueze a Lorenza nyní pravidelně a to bude hodně těžké.

Márquez je jediným jezdcem, který ve všech čtyřech odjetých závodech dokázal skončit v Top-3. Naopak Rossi a Lorenzo musí dohnat bodový výpadek, když v Austinu, respektive v Argentině havarovali. Márquez má na svém kontě 82 bodů a závodí letos daleko chytřeji - v Jerezu se spokojil se 16 důležitými body.

Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) sice patřil vždy v posledních letech k „alianci“, když v každém závodě byl schopen míchat kartami úplně vpředu, ale nová pravidla a aktuální Honda přinesla Španělovi problémy. Sice končí v Top-5, ale bojovat o vítězství v závodě se mu ještě nepodařilo.

Nejnovější test v Jerezu po závodě ukončil Maverick Vinales (Team Suzuki Ecstar) jako třetí a je tedy schopen v každém závodě překvapit. V této sezóně už několikrát bojoval o pódiové pozice a to se od něho dát očekávat i v nejbližší budoucnosti. Právě v Le Mans si v roce 2011 zajistil své první vítězství v závodě mistrovství světa. A úzký layout okruhu by měl být velkou výhodou výborně se ovládajícímu motocyklu Suzuki GSX R1000 RR.

Andrea Dovizioso (Ducati Team) má na svém kontě už tři „0“ v řadě, za které ale sám nemůže. V Argentině ho poslal k zemi týmový kolega Andrea Iannone, v Austinu pak nechtěně Pedrosa. V Jerezu zase stávkoval vodní pumpa jeho Ducati, takže musel zajet do boxu. Ovšem v Le Mans byla Ducati vždy hodně silná a Dovizioso bude chtít dokázat, že patří k těm nejlepším.

Letošní závodní premiéru a comeback po zranění bude slavit v Le Mans Ital Danilo Petrucci - Pramac Ducati, který se zranil při předsezonních testech na Phillip Islandu. «Petrux» se ovšem zúčastnil tréninku v Kataru a to byla chyba. Kvůli posunuté zlomenině musel být vloni desátý jezdec MS-MotoGP znovu operován a v následujících závodech ho nahradil testovací jezdec Ducati Michele Pirro. Šest týdnů po poslední operaci se tak nyní vrací Ital na závodní trať.

Jediný Francouz ve startovním poli Loris Baz (Avintia Racing) bude stát jistě ve středu zájmu médií, ale letošní sezóna mu zatím závodně nevychází dle jeho představ. Několikrát byl zapleten do „šlamastiky“ hned po startu v první zatáčce a musel pak absolvovat stíhací jízdu. Při svém debutu skončil vloni v Top-12 s motocyklem Open-Yamaha. Nyní má k dispozici motocykl, s kterým už jeho týmový kolega Hector Barbera dojel ve všech letošních závodech v Top-10, jednou dokonce v Top5, takže se snad mohou francouzští fanoušci těšit na nějaké milé překvapení.

Pořadí v šampionátu

01- Marc Marquez – Repsol Honda Team – Honda RC213V - 82 bodů
02- Jorge Lorenzo – Movistar Yamaha MotoGP – Yamaha YZR M1 - 65
03- Valentino Rossi – Movistar Yamaha MotoGP – Yamaha YZR M1 - 58
04- Dani Pedrosa – Repsol Honda Team – Honda RC213V - 40
04- Pol Espargaro – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 - 36
06- Maverick Vinales – Team Suzuki Ecstar – Suzuki GSX-RR - 33
07- Aleix Espargaro – Team Suzuki Ecstar – Suzuki GSX-RR - 32
08- Hector Barbera – Avintia Racing – Ducati Desmosedici GP14.2 - 31
09- Eugene Laverty – Aspar Team MotoGP – Ducati Desmosedici GP14.2 - 28
10- Andrea Iannone – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP - 25
11- Andrea Dovizioso – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP - 23
12- Bradley Smith – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 - 20
13- Stefan Bradl – Aprilia Racing Team Gresini – Aprilia RS-GP - 17
14- Scott Redding – Octo Pramac Yakhnich – Ducati Desmosedici GP15 - 16
15- Alvaro Bautista – Aprilia Racing Team Gresini – Aprilia RS-GP - 14
16- Michele Pirro – Octo Pramac Yakhnich – Ducati Desmosedici GP15 - 12
17- Tito Rabat – Estrella Galicia 0,0 Marc VDS – Honda RC213V - 11
18- Cal Crutchlow – LCR Honda – Honda RC213V - 5
19- Loris Baz – Avintia Racing – Ducati Desmosedici GP14.2 - 4
20- Yonny Hernandez – Aspar Team MotoGP – Ducati Desmosedici GP14.2 - 3
21- Jack Miller – Estrella Galicia 0,0 Marc VDS – Honda RC213V - 2



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama