Reklama

GP Brno 2019 je připraveno, Kornfeil a Abraham taky

Tradiční tiskové konference před «Monster Energy Grand Prix České republiky», která se tentokrát konala na «Monte Bu» v novém planetáriu, tedy na jednom z nejvýše položených místech jihomoravské metropole, se zúčastnili také Karel Abraham a Jakub Kornfeil.

Třetí český stabilní pilot Grand Prix Filip Salač se omluvil z důvodů jiných mediálních povinností...Přítomen byl ale kromě jiných také jihomoravský hejtman Bohumil Šimek.

Lokalmatador Karel Abraham (Avintia Ducati) - MotoGP potvrdil webu Motoforum.cz, že letos jezdí opravdu rok staré motocykly Ducati GP18 (stejně jako jeho týmový kolega Esteve Rabat) a že během závodního víkendu v Brně bude jednat o své další budoucnosti - má ale s týmem Avintia Racing platnou smlouvu i na rok 2020. Abaja našemu webu ovšem zároveň prozradil, že sportovní ředitel této stáje Ruben Xaus by rád na jednu ze dvou současných motorek posadil kvůli sponzorům nějakého mladého jezdce ze současné kubatury Moto2.

Jakub «Kubajz» Kornfeil chce v Brně vyhrát, nejhůře pak dopadnout jako vloni - 2018 stál na bedně, když byl v cíli odmávnut jako třetí. A právě další brněnský úspěch by mu pomohl k získání angažmá v Moto2 na sezónu 2020, což vzhledem k snižování počtu pilotů na 28 (možná na 26) není dle českého jezdce vůbec jednoduché. Jinak o jeho další závodní budoucnosti ještě není rozhodnuto, vše je v jednání.

Podotýkám: «Long Lap Penalty» byla v Brně vytvořena v zatáčce sedm, tedy na divácky oblíbeném místě «Stadion». A právě Kubajz si ji chce v tréninku pro všechny případy natrénovat, ostatně v Assenu ji perfektně zvládl!

Co se týká nejbližší budoucnosti Grand Prix České republiky, tak 2020 končí platná 5-letá smlouva s Dornou. Letošní dojednaná splátka je 4.350 000 Euro a je jedna z nejnižších na světě, uvedl dnes během TK Miroslav Kafoněk – tedy zástupce organizace «Spolek pro pořádání Grand Prix v Brně». První polovina uvedené částky byla převedena na účet Dorny před několika dny, druhá část přistane na účtu španělské agentury po skončení brněnské Grand Prix.

To se ale mohlo podařit jen kvůli velké angažovanosti Kláry Dostálové, ministryně pro místní rozvoj a její kolegyně z vlády Aleny Schillerové - místopředsedkyně vlády a ministryně financí. Velkou pomocí celé věci ale byla i pozitivní účast na těchto jednáních premiéra ČR Andreje Babiše.

Matematicky: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR podpořilo letošní motocyklové závody částkou 55 milionu CZK, město Brno přispělo 17,5 miliony, Jihomoravský kraj 27,5 milionu, vedení Automotodromu potom přidalo 5 milionu.

Během brněnského závodního víkendu se na Masarykově okruhu uskuteční setkání primátorky města Brna Markéty Vaňkové, hejtmana Jihomoravského kraje Bohumila Šimka a obou už uvedených ministryň Schillerové a Dostálové. Tématem bude, jak financovat poslední rok platné smlouvy (2020) a hlavně najít systém, aby se neopakovaly minulé roky a GP Brna bylo systémově financováno a mohla být podepsána nová pětiletá smlouva na roky 2021-2025.

Mimochodem: Minimálně 7 zemí čeká na eventuální uvolněné místo v kalendáři 2021, např. Vietnam, Brazílie aj. A jsou schopny zaplatit daleko více, než vyžaduje Dorna od Brna. Navíc dle slov hejtmana Šimka nemá Brno jako pořadatel u Dorny minulými pozdními splátkami tu nejlepší vyjednávací pozici.

Závěrem: «Pre Event» se koná zítra od 12 hod. v DRFG Areně, to znamená ex-Rondo – tedy hokejovém stánku Komety Brno a zúčastní se ho piloti MotoGP Karel Abraham, Joan Mir, Marcel Schrötter, Luca Marini, Jakub Kornfeil a Filip Salač a hokejisté HC Kometa Brno - mistra ČR v ledním hokeji 2017 a 2018.

Foto: Tomáš Gescheidt



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama