Reklama

Fakta a zajímavosti vztahující se k GP Misana

Top-3 pilotů v MotoGP v celkovém pořadí dělí před GP v Misanu pouhých 13 bodů. Podívejme se společně před napínavým nedělním Showdown na fakta a zajímavosti ze závodů MotoGP v Misanu.

Před «Gran Premio Tribul Mastercard di San Marino e della Riviera di Rimini» 201 na okruhu «Misano World Circuit Marco Simoncelli» vedou tovární pilot Andrea Dovizioso (MotoGP), Franco Morbidelli (Moto2) a Joan Mir (Moto3) celkové pořadí ve třech kubaturách. Vloni zde vyhrál závod královské kubatury MotoGP pilot týmu Repsol-Honda Dani Pedrosa, zatímco prvním vítězem se stal v Misanu 1980 v kubatuře 500-ccm v závodě na 40 okruhů - tehdy měřilo jedno kolo 3,448 - Kenny Roberts sr.

• V letech 1980 až 1993 se na okruhu Misano Circuit konalo celkem deset závodů Grand Prix, po těžkém úrazu Wayne Raineyho 1993 se potom 13 nejel v Misanu žádný závod Grand Prix.

• Než se zde mohl oslavit comeback v roce 2007, byl celý Layout přepracován, trať byla prodloužena na 4,18 kilometrů a začalo se jezdit proti směru hodinových ručiček.

• Yamaha je nejúspěšnější značkou na tomto okruhu v kubatuře MotoGP po její premiéře a návratu královské kubatury s celkovým počtem šesti vítězství, poslední ale dosáhl Valentino Rossi v roce 2014.

• Honda zatím vyhrála tři závody MotoGP v Misanu.

• Vítězství Marca Márqueze 2015 bylo prvním vítězstvím pro značku Honda od Misano 2010 (Dani Pedrosa). A ten stejný jezdec vyhrál pro Repsol-Honda i v roce 2016.

• Jediné vítězství Ducati dosáhl v Misanu 2007 Casey Stoner, což bylo premiérové vítězství na tomto novém layoutu vůbec.

• Suzuki má zatím pouhá dvě pódia v éře MotoGP: Obě z roku 2007, když Chris Vermeulen byl odmávnut jako druhý a John Hopkins na místě třetím. Páté místo Mavericka Vinalese v loňském roce bylo nejúspěšnějším umístěním pro Suzuki od roku 2009, kdy se Loris Capirossi umístil jako pátý.

• Nejúspěšnějším jezdcem od roku 2007 - tedy od prvního závodu po 13-leté přestávce jsou se čtyřmi vítěznými závody Jorge Lorenzo (1 x 250 ccm, 3 x MotoGP) a Marc Márquez (1 x 125 ccm, 2 x Moto2, 1 x MotoGP).

• Dani Pedrosa byl v roce 2010 posledním jezdcem, který dokázal vyhrát závod MotoGP z Pole-Position.

• Loňské vítězství Lorenza Baldassarriho v Moto2 v Misanu 2016 bylo první vítězství Itala v Moto2 od Mugella 2012 - tehdy trumfoval Andrea Iannone.

• Pokud by v Misanu vyhrál Andrea Dovizioso (Ducati Team), tak by se stal teprve druhým Italem v historii, jenž by dokázal během jedné sezóny vyhrát oba závody na italské půdě. Zatím jediným byl Valentino Rossi 2008. Eventuálním vítězstvím v Misanu by se stal Dovizioso nejstarším jezdcem v historii, který by dokázal vyhrát 3 závody v královské kubatuře v řadě vůbec, od doby Micka Doohana 1998.

• Při závodě Grand Prix Misano by se eventuálním vítězstvím stal Dovizioso teprve šestým jezdcem v historii, který by vyhrál tři závody MotoGP v řadě. Dosud se podařilo těmto pilotům: Valentino Rossi, Casey Stoner, Jorge Lorenzo, Marc Márquez a Dani Pedrosa.

• Vítězství Andrea Doviziosa v Silverstone bylo 100. vítězstvím pro Itálii v éře MotoGP od roku 2002: Valentino Rossi – 76, Loris Capirossi – 7, Andrea Dovizioso – 6, Max Biaggi – 5, Marco Melandri – 5, Andrea Iannone – 1. Jedinou zemí, která má více vítězných závodů MotoGP na svém kontě je Španělsko se 119 vítěznými závody Grand Prix.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama