Reklama

Fakta a zajímavosti vztahující se k GP Aragónu

Napětí panuje před startem 14. závodního víkendu MotoGP 2017: Marc Márquez a Andrea Dovizioso mají na špici stejný počet bodů.

První Grand Prix na okruhu MotorLand Aragón se konala 2010. Trať byla už šestým různým okruhem, kde se konal závod Grand Prix. Dalšími okruhy jsou: Jerez, Barcelona, Jarama, Montjuich a Valencia. První závod MotoGP v Aragónu 2010 pro sebe rozhodl Casey Stoner s motocyklem Ducati. Bylo to dosud jediné vítězství italské továrny v Aragónu.

To by se mohlo 2017 změnit! Andrea Dovizioso přijíždí s motocyklem Ducati na čele šampionátu, stejný počet bodů má také lídr šampionátu Marc Márquez z týmu Repsol-Honda. Pouhých 16 bodů ztrácí tovární pilot Yamahy Maverick Vinales.

• Vítězstvím Marca Márqueze v dešti v Misanu převzala Honda vedení v šampionátu konstruktérů a má nyní náskok 5 bodů před Yamahou. Ducati ztrácí na Hondu 17 bodů a je třetí. Je to nejmenší rozdíl Top-3 této klasifikace v éře MotoGP.

• Marc Márquez je opět lídrem šampionátu - se stejným počtem bodů jako má Andrea Dovizioso. Byla to už šestá změna na čele v průběžném pořadí MotoGP 2017.

• Marc Márquez zatím stál ve všech čtyřech závodech, které v kubatuře MotoGP absolvoval, na Pole-Position.

• 199 bodů je nejnižší počet bodů pro lídra šampionátu v královské kubatuře po 13 závodech, od roku 1993, kdy byl tento nový bodovací systém zaveden.

• Andrea Dovizioso potřebuje získat ještě jeden bod, aby se stal prvním jezdcem Ducati od doby Caseyho Stonera 2010, který dosáhl během jedné sezóny 200 bodů.

• Třetím místem v Misanu se Andrea Dovizioso postavil po 40. na stupně vítězů v MotoGP. -Barry Sheene, dvojnásobný mistr světa 500-ccm dosáhl stejného počtu pódiových umístění za celou kariéru v královské kubatuře.

• Jack Miller bude v Aragónu absolvovat svůj 100. start v Grand Prix. 49 těchto závodů absolvoval v kubatuře Moto3, šest v 125-kách. Zároveň se Jack Miller ve svých 22 letech a 215 dnech stal druhým nejmladším jezdcem po Caseym Stonerem, který na tento historicky milník dosáhl.

• Marc Márquez má náskok 16 bodů na třetího v MS Mavericka Vinalese. Je to nejmenší bodový rozdíl Top-3 po 13 závodech sezóny po zavedení aktuálního bodového systému v roce 1993.

• Pokud Michael van der Mark nahradí opravdu Valentina Rossiho v továrním týmu Yamahy, tak bude teprve druhým Nizozemcem v kubatuře MotoGP. Tím prvním byl Jurgen van den Goorbergh, který nahradil při závodech Grand Prix Číny a Francie 2005 japonského jezdce Makoto Tamadu v týmu Konica Minolta. Van den Goorbergh byl tehdy odmávnut na 6. a 14. místě. Michael van der Mark by tak byl nejmladším Nizozemcem v závodech královské kubatury od doby závodění Henka de Vriese 1980 v kubatuře 500 ccm na Suzuki.

• Jelikož Johann Zarco dokázal svůj motocykl Tech3-Yamaha protlačit v Misanu přes cílovou pásku, aby získal aspoň jeden bod, tak má nyní náskok 26 bodů na svého týmového kolegu Jonase Folgera v boji o titul «Rookie of the Year».

• Alex Rins byl odmávnut v Misanu jako osmý, což je jeho zatím nejlepší výsledek v jeho Rookie sezóně. Nejlepším výsledkem Suzuki v Aragónu bylo loňské čtvrté místo Mavericka Vinalese.

• Tři italští jezdci – Petrucci, Dovizioso a Pirro – dokončili závod v Misanu v Top-5, přičemž všichni tři pilotovali motocykly Ducati. Naposled se to podařilo 1972 v Imole, když vyhrál Giacomo Agostini s motocyklem MV Agusta před týmovým kolegou Albertem Paganim a stupně vítězů dokompletoval Bruno Spaggiari s Ducati.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama