Reklama

Fakta a zajímavosti o WorldSBK v Doningtonu

MS-Superbike 2017 se blíží k letošnímu poločasu. Podívejme se na statistické údaje před nedělním závodem na okruhu Donington Park.

2011 – Posledním rokem, kdy na stupních vítězů nestál žádný pilot s motocyklem Kawasaki, byl závod v roce 2011, který se jel jako VC Evropy.

1988 – Na okruhu Donington se konal první závodní víkend MS-Superbike vůbec. Vítězi se stali Davide Tardozzi (Bimota) a Marco Lucchinelli (Ducati).

52 – Ducati získala v 49 dosud odjetých závodech v Doningtonu celkem 52 pódiových umístění, Kawasaki jich má na svém kontě 32.

48 – V 49 odjetých závodních jízdách stálo na stupních vítězů v Doningtonu zatím 48 různých jezdců.

19 – Britští jezdci vyhráli zatím 19 závodů na Doningtonu a posledních deset závodních jízd jsou zde neporaženi. Druhou jízdu 2012 vyhrál Jonathan Rea (Honda), posledních devět pak Tom Sykes (Kawasaki). Posledním jezdcem, který nepocházel z ostrovů a přesto dokázal na britských ostrovech vyhrát, byl 2012 Marco Melandri.

15 – Ducati vyhrála celkem 15x Pole-Position v Doningtonu, všechny ostatní značky celkem desetkrát.

13 – Troy Corser stál v Doningtonu celkem 13x na pódiových stupních - rekord! Tom Sykes pouze o jednou méně - 12x a Carl Fogarty to dokázal jedenáctkrát.

12 ku 5 – Tom Sykes získal v Donington víc jak dvojnásobek pódiových umístění než jeho největší konkurent v této statistice Jonathan Rea s dosavadními pěti pódii.

12 ku 1 – Během posledních dvou závodních víkendů (2015 a 2016) získali Britové dvanáct z třinácti možných pódií. Pouze Itálie tuto sérii porušila: 2016 v první jízdě Davide Giugliano (Itálie).

11 – Tom Sykes získal v posledních jedenácti závodech vždy pódium. Pouze Carl Fogarty byl na jednom okruhu v celkovém počtu pódií úspěšnější: V Assenu od druhé jízdy 1992 do druhé jízdy 1999 jich získal celkem 15.

10 – Tom Sykes po vítězství v sobotním závodě ustanovil nový rekord v historii MS- Superbike: Vyhrál devětkrát na stejné trati - a to ještě bez přerušení.

9 – Poslední vítězství z 9. místa na startovním roštu získal naposled 2011 Marco Melandri v tehdejší první jízdě. V dosud letos odjetých závodů vyhráli z 9. pozice následující piloti: Na Phillip Islandu Jonathan Rea, v Buriramu rovněž Jonathan Rea, v Assenu Jonathan Rea a v Imole Chaz Davies.

5 – Tom Sykes získal Pole-Position pošesté v řadě: Za ním je Carl Fogarty s 5 vyhranými PP.

3 – V současném startovním poli jsou pouze tři jezdci, kteří dokázali závod MS-Superbike na okruhu Donington Park vyhrát: Jonathan Rea (1), Marco Melandri (2) a Tom Sykes (9).

2 – Donington nahrává více vítězům, kteří jsou schopni uniknout svým pronásledovatelům: Pouze dva v posledních 16 závodech se skončily vítězstvím menším než 1 sekunda (oba jízdy v roce 2012).

2 - V roce 2011 zde skončil český jezdec Jakub Smrž na druhém místě, což bylo jeho nejlepší umístění v závodě šampionátu WorldSBK.

1 – Donington byl prvním vítězným závodem čtyřnásobného mistra světa Carla Fogartyho, byl to druhý závod 1992. Celkem získal Foggy 59 vítězství, za ním následují Troy Bayliss (52) a Jonathan Rea (45).



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama