Reklama

Fakta a statistika Moto2 před Austinem

Po svém vítězství v Argentině vede Mattia Pasini celkové pořadí kubatury Moto2. Jinak v této kubatuře zatím dominují Italové. Všechny důležité fakta a statistiky před třetím závodem prostřední kubatury v Austinu si můžete přečíst v následujícím článku.

2017 vyhrál na okruhu COTA pozdější mistr světa Franco Morbidelli, za ním byli odmávnuti na Circuitu of the Americas Tom Lüthi a Takaaki Nakagami. Všichni tři přestoupili 2018 o kubaturu výš. Za touto trojicí následovali Alex Márquez, Dominique Aegerter a Miguel Oliveira na pozicích 4, 5 a 6.

V tabulce MS vede před třetím závodem sezóny 2018 Mattia Pasini. Se ztrátou 5 body je druhý jeho krajan Lorenzo Baldassarri, 6 bodů pak ztrácí další Ital Francesco Bagnaia.

Důležitá čísla a fakta před závodním víkendem Moto2 v Austinu:

• V Argentině vyhrál Mattia Pasini při svém 100. závodě kubatury Moto2 a to podruhé ve své kariéře. Bylo to 22. vítězství pro italského jezdce od zavedení kubatury Moto2 v roce 2010 a 222. vítězství v prostřední kubatuře.

• «Il Paso», tedy Mattia Pasini, vyhrál 2008 při prvním závodě sezóny závod 250-tek, tehdy za tým Polaris World a i ty tehdy byl jeho šéfmechanikem Giovanni Sandi.

• Mezitím se tedy «Il Paso» dostal na druhé místo v tabulce nejdelšího časového rozpětí mezi prvním a posledním vítězstvím v prostřední kubatuře Grand Prix. Od Argentiny 2018 je to přesně 10 let a 30 dní. Překonal tak Toniho Manga - 9 let a 234 dní. Před ním je pouze Australan Anthony West - ten svůj poslední závod na okruhu TT-Circuit van Drenthe vyhrál přesně 11 let od prvního svého vítězství (28.6.2003 až 28. června 2014) a opět bylo jeho premiérové vítězství na okruhu TT-Circuit van Drenthe.

• V roce 2017 havaroval Mattia Pasini v závodě Moto2 v první zatáčce, když bojoval o 4. místo. Na startovním roštu stál jako druhý a vyrovnal tak své nejlepší umístění v -Qualifying. Po svém pádu se ale vrátil do závodu a byl odmávnut na 22. místě.

• Nováček s motocyklem Kalex Xavi Vierge skončil v Argentině druhý a vyrovnal tak své nejlepší umístění z deštivého závodu v GP Japonska, kdy byl rovněž druhý s motocyklem Tech3.

• Miguel Oliveira s KTM byl vloni odmávnut na okruhu Termas de Rio Hondo jako třetí, což bylo jeho desáté pódiové umístění. Jediný aktuální pilot, který stál vícekrát na stupních vítězů v Moto2, je Sam Lowes s jedenácti umístěními v Top-3. Vloni po tvrdém souboji se Švýcarem Dominiquem Aegerterem skončil Oliveira šestý.

• Iker Lecuona (KTM) dokončil vloni v Argentině závod na 11. místě, což bylo jeho zatím nejlepší umístění během jeho 21 startů v Grand Prix. Vloni v Austinu Lecuona nestartoval kvůli zranění z předsezonních testů.

• Sam Lowes (2015 a 2016) a Dominique Aegerter (2014) jsou jedinými aktuálními piloty Moto2, kteří v Austinu už stáli na stupních vítězů. Lowes tam dokonce vyhrál 2015 svůj první závod Grand Prix vůbec.

• Rookie Moto2 Romano Fenati pojede v Austinu svou 100. Grand Prix. Vyhrál na okruhu Circuitu of the Americas závody Moto3 2016 a 2017. Stal se prvním jezdcem v historii Moto3, který dokázal vyhrát dva závody na dvou rozdílných okruzích: Jerez 2012 a 2014, Austin 2016 a 2017.

• Brad Binder, který havaroval v Argentině, bude startovat poprvé 2018 v závodě Moto2 v Austinu. V loňském roce byl zraněný a Jihoafričana nahradil zkušený náhradník Ricky Cardus ze Španělska.

• Druhým nejmladším jezdcem kubatury Moto2 je Fabio Quartararo, který dnes slaví v Austinu své 19. narozeniny. 2015 skončil v závodě Moto3 v Austinu druhý a bylo to jeho první pódiové umístění v kariéře jezdce Grand Prix. A to teprve při jeho druhém startu v mistrovství světa vůbec.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama