Reklama

EWC: Vítězství pro GMT94, pódium pro Peška, titul pro SERT

Svůj 15. titul v šampionátu MS-Endurance si na německém okruhu Motorsport Arena v Oscherslebenu vybojoval tým Suzuki Endurance Racing v sestavě Vincent Philippe, Anthony Delhalle a Etienne Masson, ačkoliv dnes dojel druhý.

Třetí se v Německu umístil domácí tým Penz13.com - BMW Motorrad, kde byl hodně platným jezdcem český pilot Lukáš Pešek a který tvořil kromě českého ex-vítěze GP ještě Kenny Foray. Vítězem se pak stal tým GMT94 Yamaha v sestavě David Checa, Niccolo Canepa a Lucas Mahias.

Slovenský tým MACO RACING (Gregory Junod/Anthony Dos Santos/Marko Jerman) podal vynikající výkon a dokompletoval Top-5, před nimi dojeli ještě jezdci z Honda Endurance. Česká stáj Lukoil BMW Motorrad CSEU (Roland Resch/Fabrizio Lai/Julian Mayer) dojela o 2 místa za Slováky. Lídr šampionátu před letošním finále Team April Moto Motors Events (Gregg Black, Grégory Fastré, Alex Cudlin) byl odmávnut až na P11 a to na zisk titulu mistra světa nestačilo.

Technické problémy vyřadily z boje o titul dva favorizované týmy, které měly ještě šanci na titul: YART Yamaha Official EWC (Broc Parkes, Marvin Fritz, Sheridan Morais), F.C.C. TSR Honda (Patrick Jacobsen, Damian Cudlin, Kazuma Watanabe), Honda Endurance (Julien Da Costa, Sébastien Gimbert, Freddy Foray) a především SRC Kawasaki (Grégory Leblanc, Matthieu Lagrive, Fabien Foret).

Rovněž favorizovaný tým v kubatuře Superstock Voelpker NRT48 by Schubert-Motors dnes cílový šachovnicový praporek neviděl.

Čtyři týmy měly šanci stát se letošními mistry světa, když letos už byly odjety tři ze čtyř závodů: Na čele byla překvapivě francouzská stáj Moto Motors Event s 68 body, s 8 bodovou ztrátou pak v tabulce jako druzí SRC Kawasaki a Yamaha Austria Racing (60 bodů), další bod ztrácela Suzuki Endurance (59), tedy tým s rekordním počtem 14 mistrovských titulů.

Čistě matematické šance na titul světového šampiona ale ještě měly F.C.C. TSR Honda (56), GMT94 Yamaha (52) a Honda Endurance (51), ovšem tyto týmy musely počítat se smůlou těch bodově bohatších.

Poprvé v historii tohoto závodu na německé trati Motorsport Arena v Oscherslebenu se dojíždělo za umělého osvětlení.

Mistrem světa EWC 2016 se tedy stal tým Suzuki Endurance Racing - 88 bodů, druhá skončila GMT94 Yamaha (87), tedy o pouhý bod méně a třetí se ziskem 78 bodů Moto Motors Event.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama