Reklama

Efren Vazquez: Nové angažmá jako testovací jezdec u KTM

Bask Efren Vazquez má za sebou v posledním roce a půl hodně zklamání, když celkem u čtyř týmů nedopadlo jeho angažmá. Nyní se stal u KTM testovacím pilotem pro Moto3.

29letý Bask Efren Vazquez zažil poslední měsíce hodně turbulentní období. Vše začalo koncem sezóny 2014, když ho Racing Team Germany přes dva vítězné závody GP v Indy a Sepang poslal v poslední minutě na dlažbu.

Vazquez sice jako čtvrtý jezdec MS (!) s velkou pomocí HRC našel místo třetího jezdce vedle Kenta a Ona v týmu Leopard Kiefer Honda.

V MS-Moto3 2015 obsadil sice osmé místo, ale kvůli věkovému limitu 29 let už nesměl dále v této kubatuře závodit.

Vazquez podepsal smlouvu do MS-Moto2 2016 s finančně slabým týmem Iodaracing, ale tato stáj manažera Sacchiho se během zimních měsíců rozhodla závodit v MS-Superbike.

Potom přistál Vazquez v malajském týmu JP-Moto, ten ale neměl rovněž moc pevné základy, naopak to byla stáj potácející se na hodně vratkých nohou. Před sezónou měla tento tým převzít malajská firma Composite-FGV, kde byli pod smlouvou 31letý Azlan Shah (2015 v týmu Idemitsu Honda Asia vedle Takaaki Nakagamiho) a Ricky Cardus. Tým FGV Malaysia Racing se ale v šampionátu MS-Moto2 vůbec neobjevil, místo něho se na testech IRTA vynořil znenadání Efren Vazquez a tým JP Moto.

Bývalý týmový šéf JP-Moto totiž po několika turbulentních týdnech koupil tuto stáj nazpět. Těsně před prvním testem IRTA s motocyklem Suter v únoru ve Valencii se stáj JP Moto oddělila od Carduse a Shaha a angažovala Vazqueze.

Ovšem Bask se zranil v Austinu/Texasu v Qualifying Moto2 a vypadl tak na několik závodů ze šampionátu. Nyní si místo v týmu koupil Malajčan Ramdan Rosli a s týmem z jižní Asie, který se přejmenoval na Petronas AHM Malaysia (neplést si a nespojovat s Petronas Raciline Malaysia, kde jezdí Hafizh Syharin, a který je aktuálně s hodně senzačně v Top-5).

Mimochodem: Rosli jel 2015 domácí GP v Sepangu za peníze Petronasu na wild-card v kubatuře Moto2. A ještě: Tento tým už nepoužívá závodní materiál od Suteru a přešel na Kalex. Takže ze startovního roštu zmizel i poslední motocykl Suter, tedy továrnu, která vyhrála mistrovství světa konstruktérů 2010, 2011 a 2012 už ve startovní listině nenajdeme.

Ale Efren Vazquez už není nezaměstnaný, dvojnásobný vítěz GP-Moto3 je nyní testovacím pilotem KTM pro Moto3, tedy zaujmul roli, kterou po odchodu Joana Olivého nikdo nevykonával.

A ještě jeden nezaměstnaný našel pozici u KTM. Původně měl Ricky Cardus závodit za JP-Moto, nyní bude působit u KTM jako testovací jezdec pro Moto2!, a zároveň testovat ještě pro firmu WP.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama