Reklama

Dutch TT: Fakta a zajímavosti před Assenem

Podívejme se společně před osmým závodem letošní sezony mistrovství světa silničních motocyklů v Assenu, který je nepřetržitě v kalendáři Grand Prix od roku 1949 - jako jediný okruh v historii vůbec - na statistická číselná fakta a zajímavosti, která se k tomuto závodu vztahují.

102 – Třetí místo Daniho Pedrosy při GP Catalunya 5. června znamenalo jeho 102. umístění v Top-3. Stejný počet má na svém kontě i o rok mladší krajan Jorge Lorenzo.

84 – Po svém druhém místě při GP v Barceloně byl Marc Márquez už 84x odmávnut v Top-3. Tak se mistr světa 2013 a 2014 dostal na úroveň Toniho Manga, který na to ale potřeboval celou svou kariéru. Pouze 13 jezdců stálo v 68leté historii GP na stupních vítězů vícekrát, než pouze 23letý Márquez.

43 - Po 43 závodech kubatury Moto3 v řadě ukončil své účinkování v seriálu Grand Prix český jezdec Karel Hanika. Jeho další cesta vede do MSJ, a zároveň to bude comeback s motocyklem KTM.

37 – Po pouhých sedmi letošních závodech MotoGP má Aprilia na svém kontě 37 bodů v klasifikaci konstruktérů. To znamená, že už získala více bodů, než za celou sezónu 2015.

35 – Vítězství Johanna Zarca v Barceloně bylo po 35., když se mohl postavit na stupně vítězů: 24x Moto2, 11x 125 ccm. Přesně tolik pódiových umístění získal jeho krajan Oliver Jacque, mistr světa 250-ccm v roce 2000 na Yamaze. Pouze jeden Francouz má na svém kontě během kariéry jezdce GP více pódiových umístění: Christian Sarron - 37.

25 – Vítězstvím v závodě Moto3 tak přerušil Jorge Navarro v Barceloně neúspěšnou španělskou sérii: Ta trvala 25 závodů GP, když posledním vítězem byl před Navarrem Efren Vazquez v Malajsii 2014.

24 - Po 24 závodech MS-Moto3 v řadě bez bodového zisku konečně v Katalánsku dojel v Top-15 některý z jezdců týmu World Wide Race (Team Platinum Bay Real Estate) manažera Fiorenza Caponery. O body se zasloužil svým 12. místem v cíli Jihoafričan Darryn Binder.

15 – Při GP Catalunya se umístil Remy Gardner, syn mistra světa 500-ccm Wayneho Gardnera, při svém debutu v Moto2 hned v Top-15. Stal se tak teprve třetím Australanem v historii - před ním to byli Anthony West a Damian Cudlin, který dokázal bodovat v MS-Moto2.

12 – Každý z jezdců, který vyrazil v posledních 12 závodech z Pole-Position, nedokázal proměnit nejlepší postavení na startovním roštu ve vítězství. Posledním, kterému se to podařilo, byl Enea Bastianini 2015 v Misanu.

5 – Maverick Vinales, 2017 a 2018 tovární pilot v týmu Movistar-Yamaha vedle Rossiho, dojel posledních pět závodů MotoGP vždy v Top-6. Je tak prvním jezdcem Suzuki v královské kubatuře od doby Kennyho Robertse juniora v roce 2000, kterému se něco takového podařilo. Ovšem Roberts byl tehdy odmávnut pětkrát v řadě v Top-3 a navíc se stal ve stejném roce mistrem světa v 500-ccm.

4 – Po odstoupení Aleixe Espargara v Barceloně zůstali už pouze čtyři piloti, kteří dokázali bodovat ve všech sedmi závodech MotoGP sezóny 2016: Marc Márquez, Pol Espargaró, Héctor Barbera a Eugene Laverty.

2 – Darryn Binder, mladší bratr lídra MS-Moto3 Brada Bindera, byl v GP Catalunya odmávnut na P12 s motocyklem Mahindra týmu Platinum Bay Real Estate manažera Fiorenza Caponery – byly to jeho první mistrovské body vůbec při jeho 25 startu v závodech Grand Prix. Ale v historii Moto3 to bylo poprvé, co dokázali bodovat dva bratři v jednom závodě GP, v Lightweight (125ccm/Moto3) se to naposled podařilo při GP v Barceloně 2001, tehdy dojeli v Top-15 Pablo a Angel Nieto jr..



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama