Reklama

Dunlop splnil cíle, které si dal pro letošní závod Isle of Man TT

Značka Dunlop opět potvrdila svou pověst nejúspěšnějšího výrobce pneumatik v celé historii závodu Isle of Man TT. Z ostrova si přivezla celkem tři vítězství: v kategoriích Superbike, TT Zero a Senior TT, dále dva rychlostní rekordy v celém závodě a také absolutní etapové rekordy na dvou i na čtyřech kolech.

Do závodního týdne Dunlop vstupoval s cílem založit klub závodníků, kteří dosáhli rychlosti 133 mil za hodinu „Klub 133 mil/hod“. A už v úvodním sobotním závodě - RST Superbike - Michael Dunlop (Hawk Racing BMW) předvedl, jak výkonné jsou pneumatiky Dunlop, když zaznamenal úsekovou rychlost 133,369 mil za hodinu z pevného startu. V dalším kole byl dokonce ještě rychlejší a s časem 16:58,25, kterým vytvořil nový absolutní rekord.

John McGuinness získal třetí místo pro Honda Racing, a rekordní 45. umístění na stupních vítězů TT, zatímco Peter Hickman (GBMoto Racing Kawasaki) skončil hned za stupni vítězů s etapovou rychlostí 132,465 mil za hodinu a s čtvrtým místem dosáhl zatím nejlepšího výsledku své kariéry.

O skvělé zahájení druhého dne se postaral Michael Dunlop, když v závodě Monster Energy Supersport TT dorazil do cíle druhý, i když byl později vyloučen pro porušení technických předpisů.

1 Dunlop McGuinness1 John_McGuinness_20161 Michael_Dunlop

Čtyři z prvních sedmi míst obsadili jezdci na pneumatikách Dunlop. Na čtvrtém místě skončil Conor Cummins (Valvoline Racing by Padgett’s Motocycles), před 23násobným vítězem TT Johnem McGuinnessem (Jackson Racing Honda) a závodníkem stáje East Coast Construction Triumph Lee Johnstonem.

V kategorii Superstocks obsadil John McGuinness šesté místo po nejrychlejší zastávce v depu v celém závodě a umístil se tak těsně před Conorem Cumminsem. Oba je pak následovali David Johnson na Nortonu na devátém a Steve Mercer na desátém místě.

Středa přinesla závodníkům na pneumatikách Dunlop další vítězství a místa na stupních vítězů, i když šlo o den, kdy ranní mlha zavinila narušení časového plánu závodu. V druhém závodě Supersport, který musel být odložen o dvě hodiny, závodníci na pneumatikách Dunlop obsadili pět z osmi předních míst a Michael Dunlop se postavil i na stupně vítězů.

Bruce Anstey se zotavil z havárie během cvičného týdnu a zajistil pro Dunlop třetí vítězství v řadě v závodě SES TT Zero, když převzal vedení od svého kolegy z týmu Mugen McGuinnesse, kterého postihl menší technický problém a nakonec skončil až na čtvrtém místě.

Vrcholný závod Isle of Man TT - Poker Stars Senior TT - se uskutečnil v pátek navzdory dvouhodinovému zpoždění. Úvodní etapa Michaela Dunlopa byla na úrovni etapového rekordu TT a jeho vlastního rekordu, který si zapsal v sobotním závodě kategorie Superbike. Ve druhém kole dále průběžně přidával na rychlosti a nakonec jím projel ještě rychleji. Přestože se musel zastavit pro nové pneumatiky Dunlop v depu, nakonec k velké radosti početných přihlížejících hostů zvládl překonat svůj vlastní rekord s etapovou rychlostí 133,962 mil za hodinu.

Pokud jde o jízdu na čtyřech kolech, přivedly závodní pneumatiky Dunlop Sport Maxx BTCC Marka Higginse k vytvoření etapového rekordu, kterým ve svém Subaru WRX STi vyvinutém a postaveném skupinou Prodrive překonal dosavadní rekord o plných 23 vteřin. Trojnásobný vítěz British Rally v sobotu překonal rekord, který byl v roce 2014 dosažen rovněž na pneumatikách Dunlop, a v pondělí jej stáhnul o dalších 15 vteřin, takže okruh překonal za 17 minut a 35,139 vteřiny při rychlosti 128,73 mil za hodinu.

1 Subaru_a_Dunlop_IOMTT_Rekord

Díky další působivé řádce rekordů na nejslavnějším silničním závodě světa nyní Dunlop vede tabulku absolutních rychlostních rekordů za několik posledních let se 127, 128, 129, 130 a 131 mílemi za hodinu John McGuinnesse, 132 mílemi za hodinu Bruce Ansteyho a Johna McGuinnesse v letech 2014 a 2015 a nynějšími ohromujícími 133,962 mílemi za hodinu Michaela Dunlopa.

“Žádný jiný závod nepodrobí motocykly, závodníky a pneumatiky tak těžké zkoušce jako Tourist Trophy. Vysoká rychlost, kombinace ostrých zatáček, vrcholů, za něž není vidět, a pestré směsi různých povrchů je skutečným testem stability ve vysoké rychlosti, záběru a brzdných vlastností. Dunlop je pyšný na to, že si jej vybrali vítězové závodů Superbike a Senior TT. Je to hezká tečka za úspěšným týdnem, v němž si nás zvolili i tři nejlépe umístění závodníci v závodě EWC Portimao 12 hodin,” řekl Xavier Fraipont, výkonný ředitel úseku pneumatik Dunlop pro motocykly a motoristický sport v regionu Evropa, Blízký východ a Afrika.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama